Οικονομία|18.05.2019 12:55

Εθνική Τράπεζα: Επιθετικές ρυθμίσεις με «κούρεμα» στεγαστικών δανείων

Έφη Καραγεώργου

«Κούρεµα» µέχρι 37% σε 200.000 «κόκκινους» δανειολήπτες στεγαστικών δανείων προσφέρει η Εθνική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον όγκο των προβληµατικών στεγαστικών που αποτελούν το 50% των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων της. Στόχος της Εθνικής είναι τα «κόκκινα» δάνεια να περιοριστούν το 2022 στο 5% από 41%, χρησιµοποιώντας όλα τα διαθέσιµα εργαλεία, δηλαδή ρυθµίσεις, τιτλοποιήσεις, πωλήσεις, πλειστηριασµούς.

Σε ό,τι αφορά το «κούρεµα» στα στεγαστικά, σχεδίασε ένα νέο προϊόν, το «Split & Settle», το οποίο παρουσίασε προχθές Πέµπτη στους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο. Το συγκεκριµένο προϊόν απευθύνεται σε όλους τους δανειολήπτες, δηλαδή σε αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στον νέο νόµο (που θα έχουν επιπλέον και το πλεονέκτηµα της επιδότησης από το ∆ηµόσιο), σε αυτούς που µένουν εκτός του νέου νόµου λόγω κριτηρίων, και φυσικά στους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον παλαιό νόµο Κατσέλη και οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί ακόµη. Και ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει αρχίσει να καλεί τηλεφωνικά τους «κόκκινους» δανειολήπτες να µπουν σε ρύθµιση.

Σύµφωνα µε το παράδειγµα που παρουσίασε στους επενδυτές στο Λονδίνο, δάνειο ύψους 140.000 ευρώ, µε διάρκεια 25 έτη, που έχει µηνιαία δόση 637 ευρώ και αξία ακινήτου 100.000 ευρώ, «σπάει» στα δύο. Σε 100.000 ευρώ και 40.000 ευρώ («κούρεµα» 37%), µε τον οφειλέτη να καλείται να αποπληρώσει 88.000 ευρώ (το 20% των 40.000 ευρώ και το 80% των 100.000 ευρώ), δηλαδή κάτω από την τρέχουσα αξία του ακινήτου και µε τη µηνιαία δόση να πέφτει στα 400 ευρώ τον µήνα.

Επαναφορά 3,2 δισ.

Η Εθνική επιδιώκει µε αυτό τον τρόπο να επαναφέρει στην «πράσινη» περιοχή στεγαστικά ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το πλάνο µετασχηµατισµού, τα «κόκκινα» στεγαστικά θα µειωθούν κατά 6 δισ. ευρώ έως και το 2022 (από 7 δισ. ευρώ σήµερα), ενώ τα «κόκκινα» καταναλωτικά από το 1,4 δισ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ. Χθες ο διευθύνων σύµβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, παρουσίασε το πλάνο του µετασχηµατισµού της τράπεζας στα ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ΛΕΠΕΤΕ (ταµείο επικούρησης των συνταξιούχων), τονίζοντας πως σήµερα υπάρχει µεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων για τη διευθέτησή του µε την κυβέρνηση παρά µε τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να υποχωρήσουν, καθώς δεν µπορούν σήµερα να παίρνουν τέσσερις φορές πάνω επικουρική σύνταξη από αυτήν που παίρνει ο µέσος Ελληνας.

Σύµφωνα µε το σχέδιο, οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα ενταχθούν σε δηµόσιο φορέα (αναµένονται οι σχετικές αποφάσεις) και συµπλήρωσε: «Η Εθνική Τράπεζα θα συµµετέχει και θα συµβάλει οικονοµικά µε 35 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ούτως ώστε οι συνταξιούχοι να συνεχίσουν να λαµβάνουν υψηλότερη επικούρηση». Να σηµειωθεί ότι 100 και πλέον συνταξιούχοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο που δόθηκε συνέντευξη Τύπου. Για την Εθνική Ασφαλιστική ο κ. Μυλωνάς παραδέχθηκε ότι υπάρχει υποχρέωση να πωληθεί µέχρι το τέλος του 2020, σηµειώνοντας ωστόσο: «∆εν θέλουµε να υπάρξει άλλη µια αποτυχία».

Όπως είπε, «στόχος µας είναι να πετύχουµε καλή τιµή και αυτό θα συµβεί όσο η συγκυρία βελτιώνεται» και εκτίµησε ότι το κλίµα θα είναι πολύ καλύτερο µετά τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ότι αυτό µπορεί να συµβεί και νωρίτερα. Ενώ στο ερώτηµα αν υπάρχουν ενδιαφερόµενοι αυτήν τη στιγµή, είπε ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι χαρακτηρίζονται «µη σοβαρές».

Αναφορά έκανε και στα σχέδια του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος που θα «τρέξουν» συµπληρωµατικά για τη µείωση των προβληµατικών δανείων, σηµειώνοντας πως πρώτα θα κλείσει το σχέδιο του ΤΧΣ, αν και εκτίµησε πως ένα κώλυµα αποτελεί η τιµολόγηση των εγγυήσεων. Για το σχέδιο της ΤτΕ είπε πως βρίσκεται σε πρώιµο στάδιο, εκτιµώντας ότι είναι πιο δύσκολο πολιτικά να εφαρµοστεί, γιατί η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει χρήµατα για να προχωρήσει

Εθνική Τράπεζακόκκινα δάνεια«κούρεμα» δανείων