Οικονομία|24.05.2019 13:04

Τραπεζικοί υπάλληλοι: Ετοιµοι για κινητοποιήσεις

Έφη Καραγεώργου

Επί ποδός πολέµου βρίσκεται η ΟΤΟΕ και οι τραπεζοϋπάλληλοι εν όψει της απόσχισης των µονάδων που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια από το ενεργητικό των τραπεζών και τη µεταφορά τους σε οχήµατα ειδικού σκοπού (SPVs) µε ταυτόχρονη µεταφορά και εργαζοµένων. Το ζητούµενο για τους εργαζόµενους είναι να διατηρήσουν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητά τους – κάτι που δεν θεωρείται εφικτό.

Πιο συγκεκριµένα, το βράδυ της Πέµπτης ο υπουργός Επικρατείας και αρµόδιος για τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα Αλέκος Φλαµπουράρης εξέδωσε ανακοίνωση σύµφωνα µε την οποία αρχίζει άµεσα συναντήσεις µε όλους τους ενδιαφερόµενους και ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εγγυηθεί τα εργασιακά δικαιώµατα των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς εν όψει των επικείµενων αλλαγών. Αλλαγές που προετοιµάζουν τη διαµόρφωση ξεχωριστής εταιρείας διαχείρισης µη εξυπηρετούµενων κόκκινων δανείων και ως εκ τούτου της µεταβολής του προσώπου του εργοδότη. Η αντιµετώπιση είναι αντικείµενο υποχρεωτικής διαβούλευσης όλων των πλευρών».

H ανακοίνωση

Νωρίς χθες το πρωί ακολούθησε ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς σύµφωνα µε την οποία παραδέχεται ότι, «στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής και των εποπτικών δεσµεύσεών της, εξετάζει σειρά επιλογών σχετικά µε τη διαχείριση των µη εξυπηρετούµενων στοιχείων ενεργητικού» και καθησυχάζει σηµειώνοντας ότι «η τράπεζα, σε κάθε περίπτωση, έχει αποδείξει τη διαχρονική δέσµευσή της στον σεβασµό και στην προστασία των εργασιακών δικαιωµάτων».

Θέση, φυσικά, πήρε και η ΟΤΟΕ, επισηµαίνοντας: «Τα εργασιακά δικαιώµατα των τραπεζοϋπαλλήλων που εργάζονται στις υπηρεσίες των κόκκινων δανείων των τραπεζών είναι αδιαπραγµάτευτα και δεν προσφέρονται σε κανέναν ούτε ως ευκαιρία πολιτικής εκµετάλλευσης εν όψει των εκλογών ούτε ως αφορµή για την υλοποίηση αντεργατικών σχεδιασµών των διοικήσεων των τραπεζών». Σηµειώνουµε ότι ο νόµος που επιτρέπει την απόσχιση των NPEs (µη εξυπηρετούµενα ανοίγµατα) από το ενεργητικό των τραπεζών και τη µεταφορά τους σε SPVs έχει ψηφιστεί από µήνες.

Οι εργαζόµενοι που θα τα στελεχώσουν είναι δύσκολο να διατηρήσουν την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου, διότι τα SPVs είναι ανώνυµες εταιρείες, και όχι τράπεζες. Ωστόσο θα έχουν άλλα οικονοµικά κίνητρα. Τόσο για να αποχωρήσουν από τις τράπεζες και να στελεχώσουν τις εταιρείες όσο και σε επίπεδο bonus, καθώς δεν θα υφίστανται οι περιορισµοί που ισχύουν σήµερα για τις τράπεζες.

Το θέµα ήρθε στη δηµοσιότητα από συνδικαλιστές της Τράπεζας Πειραιώς οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι µετά τις εκλογές ξεκινά το σχέδιο απόσχισης της µονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων RBU (Recoveries Business Unit) της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία απασχολούνται 1.200 εργαζόµενοι. Στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί θα µεταφερθούν προβληµατικά δάνεια (NPEs) 25 δισ. ευρώ. Το όχηµα θα αναλάβει να «τρέξει» ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και επικεφαλής του Piraeus Legacy Unit.

τράπεζεςτραπεζοϋπάλληλοικόκκινα δάνεια