Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026» από την ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή σε σχεδόν 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στη Σαντορίνη
NewsroomΦοροδιαφυγή σε περίπου ένα στα δύο τουριστικά σκάφη στη Σαντορίνη εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε μια συνδυαστική και στοχευμένη επιχείρηση με μαζικούς ελέγχους σε τουριστικά πλοία στο νησί, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα τα οποία είχαν στη διάθεσή τους.
Πρόκειται για δράση της ΑΑΔΕ με την ονομασία «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026», η οποία βασίστηκε στην αξιοποίηση πληροφοριών και στην ανάλυση από τον αλγόριθμο των διαθέσιμων φορολογικών και στατιστικών δεδομένων.
Οι ελεγκτές βρέθηκαν στο λιμάνι της Βλυχάδας και σε άλλα σημεία όπου δένουν τουριστικά σκάφη στην Σαντορίνη, και έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά την επιστροφή ημερόπλοιων και καταμαράν από ημερήσιες και απογευματινές κρουαζιέρες.
Στο 46% η παραβατικότητα
Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων:
- Στην έκδοση των προβλεπόμενων αποδείξεων,
- Στην ορθή εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ,
- Στον τρόπο εξόφλησης των συναλλαγών,
- Στην τήρηση και επίδειξη των προβλεπόμενων παραστατικών και εγγράφων.
Από τα 26 τουριστικά σκάφη που ελέγχθηκαν, σε 12 διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις (παραβατικότητα 46%).
Οι παραβάσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε:
- Μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων,
- Μη επίδειξη ή άρνηση προσκόμισης των προβλεπόμενων παραστατικών και εγγράφων,
- Είσπραξη με μετρητά, ποσών άνω των 500 ευρώ,
- Εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ από τον προβλεπόμενο.
Η συνολική αξία που συνδέεται με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, είναι 92.000 ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα 43.000 ευρώ.
Ο έλεγχος συνεχίζεται σε βάθος στις επιχειρήσεις-παραβάτες, με περαιτέρω αξιοποίηση και διασταύρωση των διαθέσιμων φορολογικών δεδομένων και, όπου απαιτείται, επέκταση σε προηγούμενες ανέλεγκτες φορολογικές περιόδους.
- Τουρκικά θαλάσσια πάρκα: Φόβοι για νέα ένταση στο Αιγαίο - «Υπάρχουν τα σπέρματα μιας κρίσης»
- UFO πάνω από την Ευρώπη: Οι Βρυξέλλες «στρέφουν» το βλέμμα στον ουρανό - Οι μαρτυρίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Ένας μύκητας που «τρέφεται» με ακτινοβολία: Σοκαριστική ανακάλυψη επιστημόνων στο Τσερνόμπιλ
- Πτώση ελικοπτέρου στη Σίφνο: Νιόπαντρο ζευγάρι σε γαμήλιο ταξίδι δύο από τα θύματα - Συγκλονιστικές μαρτυρίες και βίντεο-σοκ