Οικονομία|22.10.2018 23:01

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης

Newsroom

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να έχει το επίδομα στέγασης που θα λάβουν τα νοικοκυριά από την 1/1/2019. Το επίδομα στέγασης όταν ψηφίστηκε από τη Βουλή είχε προβλεφθεί να δοθεί κονδύλι ύψους 600 εκατ. ευρώ για 500.000 - 600.000 νοικοκυριά τα οποία είτε πληρώνουν νοίκι είτε δόση για στεγαστικό δάνεια

Η εν λόγω κοινή υπουργική που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει επίδομα για 300.000 νοικοκυριά με το κονδύλι εν τέλει να μειώνεται στα 200 εκατ. ευρώ. Έτσι λοιπόν, το επίδομα θα κυμαίνεται από 840 έως 2.500 ευρώ το χρόνο και αφορά κυρίως νέους από 25 έως 45 ετών.

Το επίδομα στέγασης αποτελεί προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Τα ποσά

Το ποσό του επιδόματος στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 4, ορίζεται ως εξής:

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα

Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα

Η μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Τα 210 ευρώ ανά μήνα ορίζονται ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να ξεπερνάει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το 12μηνο από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει εκ νέου αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Προυποθέσεις 

Τα νοικοκυριά υπάγονται στο πρόγραμμα είτε εάν μένουν σε μισθωμένη κατοικία είτε έχουν επιβάρυνση με το κόστος της εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. 

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις υπαγωγής του άρθρου 11 της παρούσης και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής:

Τα κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 8.000 ευρώ. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης που θα έχει το νοικοκυριό.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι αναμένεται να ενταχθούν στη ρύθμιση μέσω ηλεκτρονικών δηλώσεων που θα προκύπτουν με συμψηφισμό των στοιχείων ΤΑΧΙSnet.

Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. και στοιχείων που θα αντληθούν από τις υπόλοιπες διασταυρώσεις, υποβάλλεται από τον/ την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

δικαιούχοιεπίδομα θέρμανσηςκριτήρια