Οικονομία|05.06.2019 15:23

Κομισιόν: Επιβράδυνση της Ελλάδας στη μεταρρυθμιστική προσπάθειά της

Μαρία Ψαρά

«Η ποιότητα των φορολογικών μέτρων που εγκρίθηκαν στις 15 Μαΐου 2019 προκαλεί ανησυχίες, γιατί ο στόχος είναι να καταστούν τα δημόσια οικονομικά περισσότερο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών προς ομάδες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ένταση φτώχειας», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Παρουσιάζοντάς την πριν από λίγο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «η  Ελλάδα από τις χώρες που έχουν κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Χάρη σε αυτές ήρθε ανάπτυξη. Ωστόσο ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί. Τον Μάιο ανακοινώθηκαν και άλλα κοινωνικά μέτρα. Η σημερινή έκθεση καταγράφει ότι το πακέτο είναι δαπανηρό και δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση πολιτικής. Αντιστρέφει μέτρα και υπάρχει κίνδυνος για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος των πλεονασμάτων για 2019 και εξής. Υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο σφαλμάτων, δεδομένων των στοιχείων».

Στον ίδιο τόνο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί: «Η έκθεσή μας σημειώνει και κάποιες καθυστερήσεις σε σχέση με μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις. Υπάρχουν κίνδυνοι για να χαθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το πακέτο του Μαΐου. Θα τα παρακολουθούμε στενά τους υπόλοιπους μήνες. Όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, η Κομισιόν θα στηρίζει την Ελλάδα. Είναι η αφετηρία μας ο εποικοδομητικός διάλογος με ελληνικές Αρχές όπως όλα αυτά τα χρόνια».

Δείτε εδώ την έκθεση

Πρόοδος στην ελληνική οικονομία

Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε σε «αξιόλογα αποτελέσματα» που πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις σημείωσε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και τα «υγιή» δημοσιονομικά της, έχει αυξηθεί απασχόληση καθώς και η εσωτερική ζήτηση.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι, τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». Επίσης, ανέφερε ότι ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019 και εφεξής.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά τους επόμενους μήνες την πορεία του πλεονάσματος και ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας και θα διατηρήσει τον εποικοδομητικό διάλογο.

δημοσιονομικά στοιχείαΕυρωπαϊκή Επιτροπή