Οικονομία|10.06.2019 23:29

Όμιλος Φουρλής: Ιδρύει «µικρά» ΙΚΕΑ και δίνει βάρος στο ψηφιακό κανάλι

Πένυ Κούτρα

Νέες παραμέτρους στην επιχειρησιακή του ανάπτυξη αλλά και ουσιώδεις αλλαγές στη δοµή του οµίλου ενσωµατώνει στη στρατηγική της η διοίκηση της Φουρλής Συµµετοχών, µε αιχµές την ΙΚΕΑ, τη γεωγραφική επέκταση υφιστάµενων συνεργασιών, την επένδυση στο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων αλλά και την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας αξιοποίησης και ανάπτυξης ακινήτων.

O πρόεδρος του οµίλου κ. Βασίλης Φουρλής ανακοίνωσε κατ’ αρχάς την επέκταση της συνεργασίας µε την Intersport για την ανάπτυξη του δικτύου της Αthlete’s Foot σε Ρουµανία και Βουλγαρία από το 2019, προσθέτοντας νέες αγορές στην ήδη υφιστάµενη δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία για το συγκεκριµένο δίκτυο αθλητικών.

Ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασίας µε την Intersport για την ανάπτυξη του δικτύου της Αthlete’s Foot σε νέες αγορές

Οσον αφορά την ΙΚΕΑ, η διοίκηση του οµίλου έχει επισηµάνει πως µετά τη στρατηγική απόφαση της µητρικής ΙΚΕΑ να δοκιµάσει νέα µοντέλα καταστηµάτων, µικρότερου εµβαδού και κόστους λειτουργίας, ο όµιλος -ως συνεργάτης της InterIkea σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία- επανεξετάζει τον επενδυτικό του σχεδιασµό. Ετσι, µετά από µια περίοδο περιορισµένων επενδύσεων µε έµφαση κυρίως στη δηµιουργία pick up points της φίρµας, η Φουρλής εξετάζει την πιθανότητα δηµιουργίας καταστηµάτων (από 5.000 τ.µ. έως 10.000 τ.µ.) σε αγορές επιρροής τους, όπου έως πρότινος το concept των µεγάλων καταστηµάτων της ΙΚΕΑ ήταν απαγορευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο όµιλος ερευνά την πιθανότητα δηµιουργίας νέων σηµείων πώλησης ΙΚΕΑ µε επικρατέστερες τρεις ελληνικές πόλεις και µία στη Βουλγαρία.

Παράλληλα, ο όµιλος συνεχίζει να χτίζει θέση στο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, ακολουθώντας τον διεθνή µετασχηµατισµό του λιανικού εµπορίου. Σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου, κ. Απ. Πεταλά, ήδη τα ηλεκτρονικά καταστήµατα ΙΚΕΑ και Intersport συνεισφέρουν το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών του οµίλου και η Φουρλής συνεχίζει επενδύσεις προκειµένου να λανσάρει την πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρµα της Intersport επενδύοντας φέτος 6 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του οµίλου ξεδιπλώνει επίσης τα σχέδιά της για τη νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία του οµίλου, την Trade Estates, η οποία ως εταιρεία διαχείρισης ακινήτων (ΑΕΕΔΠ) έχει ήδη λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σκοπεύει αφενός να εισαχθεί για διαπραγµάτευση -πιθανότατα έως το τέλος του 2019- και αφετέρου να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της. Ηδη σε αυτή έχουν ενταχθεί ακίνητα του οµίλου συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο όµιλος σκοπεύει να κινηθεί ενεργητικά στον συγκεκριµένο τοµέα, αναζητώντας νέα ακίνητα αλλά και στρατηγικούς επενδυτές για περαιτέρω συµπράξεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές ενδιαφέροντος του οµίλου (Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουµανία, Τουρκία).

Η ίδρυση της θυγατρικής εξ αντικειµένου αλλάζει τη δοµή του οµίλου, κάνοντας αφενός διακριτή την αξία που ενσωµάτωνε σε λειτουργικά και επενδυτικά ακίνητα. Ταυτόχρονα, η νέα εταιρεία θα αναλάβει µέρος του συνολικού δανεισµού του οµίλου (20 εκατ. ευρώ), επιδρώντας έτσι σε σαφέστερη απεικόνιση των αξιών και δραστηριοτήτων του οµίλου, αφού στη µητρική θα απεικονίζεται η αµιγώς εµπορική χρηµατοοικονοµική εικόνα. Στους αµεσότερους στόχους για το 2019, ο όµιλος Φουρλή προγραµµατίζει επενδύσεις 11 εκατ. ευρώ περίπου για την προσθήκη έξι νεών σηµείων πώλησης της Intersport, 2 νέων pick up points της ΙΚΕΑ, αλλά και την υποστήριξη της πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρµας της Intersport.

Πέραν των επιχειρησιακών σχεδιασµών, ο όµιλος ολοκληρώνοντας τη χρήση του 2018 µε αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, εισέρχεται στο 2019 µε θετικές αλλά συγκρατηµένες προσδοκίες. Κατά το α’ τρίµηνο, οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα µειώθηκαν κατά 2,4%, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν κατά 6% σε Βουλγαρία και Κύπρο, και αντίστοιχα οι πωλήσεις της Intersport στην εγχώρια αγορά υποχώρησαν κατά 4,1%, την ώρα που σε Τουρκία, Ρουµανία, Βουλγαρία και Κύπρο αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Ο CEO του οµίλου, κ. Απ. Πεταλάς, απέδωσε τη χαµηλή επίδοση στην εγχώρια αγορά σε παράγοντες όπως η εποχικότητα (το φετινό Πάσχα ωφέλησε το β’ τρίµηνο), στο γεγονός του ότι το περσινό α’ τρίµηνο ήταν αναπάντεχα καλό. Ανέφερε ωστόσο ότι η τάση είναι θετική τους τρέχοντες µήνες, µε αποτέλεσµα στο β’ τρίµηνο να καλύπτονται οι απώλειες. Ο κ. Πεταλάς αναφέρθηκε επίσης στην ισχυρή ανάπτυξη των online πωλήσεων του οµίλου (+25%).

Στο πρώτο τέταρτο της χρονιάς ο όµιλος ενέγραψε και την επίπτωση από την υιοθέτηση του ∆ιεθνούς Λογιστικού Προτύπου 16 (που αφορά στον τρόπο αποτύπωσης των λειτουργικών µισθώσεων), το οποίο επηρέασε τα κέρδη EBITDA, αλλά και την απεικόνιση του δανεισµού. Ειδικότερα, ο όµιλος εκτιµά για το σύνολο του 2019 ότι θα αναγνωρίσει επιπλέον υποχρεώσεις από µισθώσεις, της τάξης των 120 µε 130 εκατ. ευρώ και ισόποσα δικαιώµατα χρήσης παγίων. Η εκτιµώµενη επίδραση στα ενοποιηµένα EBITDA αναµένεται να είναι αύξηση της τάξης των 19 µε 24 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις παραπάνω εκτιµήσεις, η σχέση καθαρού δανεισµού προς EBITDA θα επιδεινωθεί, λόγω της µεγαλύτερης αύξησης των υποχρεώσεων από µισθώσεις, έναντι της βελτίωσης των EBITDA. Στο τέλος του 2018 ο καθαρός δανεισµός ανέρχεται σε 95,8 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις εκτιµήσεις για τις πωλήσεις στη νέα χρήση, η διοίκηση του οµίλου προσµετρά διάφορα στοιχεία που θα επηρεάσουν τις χρηµατορροές της αλλά και την απεικόνιση της οικονοµικής της θέσης. Φέτος λήγει η ευνοϊκή τιµολογιακή πολιτική που διατηρούσε η ΙnterIkea προς τη Φουρλής, γεγονός που εκτιµάται ότι θα επιβαρύνει το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας κατά 15 εκατ. ευρώ.

ΙΚΕΑAthlete’s Foot