Οικονομία|20.06.2019 21:07

Ενίσχυση 200.000 ευρώ σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας

Χρήστος Ιερείδης

Με ποσό έως 200.000 ευρώ σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από φέτος, ενισχύει η κυβέρνηση δια των υπουργείων ΨΗΠΤΕ και Οικονομικών τις εφημερίδες πανελληνίας κυκλοφορίας. Η ΚΥΑ με διατάξεις που ορίζουν ρητά και κατηγορηματικά τους όρους και τις προϋποθέσεις για να υπαχθεί στο πρόγραμμα μια επιχείρηση έκδοσης εφημερίδας (ή εφημερίδων) έχει προκαλέσει κατ αρχήν τις αντιδράσεις της ΕΙΕΑ, της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών.

Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια ευρώ και επιμερίζεται σε περίπου 30 εφημερίδες. Επιμερίζεται δε ανάλογα τη δυναμικότητά τους, τον αριθμό εργαζομένων (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης που είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης).

Επισημαίνεται επίσης ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις για να μπορούν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που τους αναλογεί δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών αδείας) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής τους στο πρόγραμμα.

Με το επίμαχο πρόγραμμα ολοκληρώνεται το κυβερνητικό σχέδιο για την στήριξη του Τύπου στην Ελλάδα

Για να μπορούν να υπαχθούν στο ενισχυτικό πρόγραμμα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη έκδοσης έντυπων εφημερίδων τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα από την υποβολή της αίτησης. Να ην περιέχουν ύλη που να αποτελεί αναπαραγωγή να μην περιέχουν ύλη η οποία αποτελεί αναπαραγωγή του περιεχομένου άλλου εντύπου, εφημερίδας ή περιοδικού, που έχει δημοσιευθεί ή δημοσιεύεται σε έντυπο ίδιου ή διαφορετικού εκδότη. Τονίζεται δε ότι «ως αναπαραγωγή νοείται η αναδημοσίευση κειμένου άλλου εντύπου του ίδιου ή άλλου εκδότη ή άλλης δημοσιογραφικής πηγής χωρίς ουσιαστική συντακτική παρέμβαση και χωρίς αναφορά στην πηγή. Σε περίπτωση δημοσίευσης όμοιων κειμένων σε διαφορετικά έντυπα, ως αναπαραγωγή νοείται το κείμενο του χρονικά επόμενου σε έκδοση εντύπου».

Επίσης βασική προϋπόθεση είναι η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις, οι αγγελίες και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις να μην υπερβαίνουν ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής ύλης της εφημερίδας, ο ιδιοκτήτης, ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας είτε αυτή ανήκει σε φυσικό είτε σε νομικό πρόσωπο, να μην έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απειλή, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για παράβαση του νόμου περί εργοδοτικών εισφορών, καθώς και σε οποιαδήποτε ποινή για κάθε οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα.

Επισημαίνει εξάλλου ότι οι εφημερίδες των εκδοτικών επιχειρήσεων δεν πρέπει να διανέμονται δωρεάν. Οριζεται επίσης ότι από τις 22 Ιουλίου (και για τις επόμενες 60 ημέρες) οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους με νόμιμο εκπρόσωπο τους στη αρμόδια Διευθυνση του ΥΨΗΠΤΕ.

Κύκλοι του υπουργείου στο μεταξύ ενημέρωναν ότι τα ποσά των εκδοτικών επιχειρήσεων των οποίων οι αιτήσεις τυχόν απορριφθούν θα επιμερίζονται σε εκείνες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το ΦΕΚ με τους όρους και τις προϋποθέσεις εδώ

οικονομική ενίσχυσηεφημερίδεςΤύπος