Οικονομία|20.06.2019 21:18

Σχεδίο ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου

Χρήστος Ιερείδης

Η υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης του Τύπου στη χώρα ενεργοποιείται με τη σημερινή δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού ΨΗΠΤΕ, Λευτέρη Κρέτσου) που αφορά στο σχετικό πρόγραμμα για τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες.

Με άλλα λόγια αρχίζει να μπαίνει σε φάση υλοποίησης η εξαγγελία της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Τύπου, ημερήσιου και εβδομαδιαίου, συνολικά. Στο ΦΕΚ περιγράφεται με σαφήνεια το κονδύλι, η χρονική διάρκεια του προγράμματος, οι όροι και οι προϋποθέσεις για υπαγωγή σε αυτό.

Στο μεταξύ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει το δεύτερο πρόγραμμα, με ΚΥΑ των ίδιων υπουργών, για τις εκδόσεις εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας. Κύκλοι του ΥΨΗΠΤΕ, μιλώντας στο Εθνος, εκτιμούσαν ότι αυτό θα συμβεί από μέσα Ιουνίου έως μέσα Ιουλίου.

Σε ότι αφορά στον περιφερειακό - τοπικό Τύπο το πρόγραμμα ενίσχυσης, ύψους 16 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί σε βάθος τετραετίας (2019- 2022) και θα επιμερίζεται ισόποσα κάθε χρόνο (4 εκατ. ευρώ)

Οι ενδιαφερόμενες εκδοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέτουν αιτήσεις για υπαγωγή στο πρόγραμμα τον πέμπτο μήνα κάθε χρόνου. Κατ’ εξαίρεση φέτος οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν από τις 17 Ιουνίου και για τις επόμενες 15 ημέρες, ώστε κατόπιν να περάσουν από τον προβλεπόμενο έλεγχο.

Το πρόγραμμα απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως τονίζεται, απευθύνεται στις επιχειρήσεις που θα είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017).

Το βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων είναι ο αριθμός των εργαζομένων (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης), που απασχολεί καθεμία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Διαβάστε εδώ τo ΦΕΚ

Τύποςοικονομική ενίσχυση