Οικονομία|14.11.2018 22:53

Μεγάλες αλλαγές και βαριά πρόστιμα στην αγορά γάλακτος

Γιώργος Μανέττας

Φραγμό στην παράνομη διακίνηση γάλακτος και στις «ελληνοποιήσεις» επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυστηροποιώντας τους ελέγχους και αυξάνοντας τις κυρώσεις για όσους παραβούν τους κανόνες που θεσπίζονται στην παραγωγή, επεξεργασία και διακίνηση του γάλακτος. Ειδικότερα, με το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσης προβλέπονται τα εξής:

1. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Η αναστολή λειτουργίας θα γίνεται σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση μέσα σε διάστημα τριών χρόνων)με την απενεργοποίηση από την αρμόδια αρχή ελέγχου, του ηλεκτρονικού κωδικού του παραβάτη παραγωγού ή αγοραστή γάλακτος, και τη διαγραφή του από το μητρώο. Ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης θα επαναχορηγείται κατόπιν νέας αίτησης του ενδιαφερόμενου, εφόσον υπάρξει πλήρης συμμόρφωσή του και πλήρης εξόφληση των επιβληθέντων προστίμων.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και τα πρόστιμα. Ενδεικτικά, στην περίπτωση που η Εποπτεύουσα Αρχή διαπιστώσει μεταξύ άλλων ότι παραγωγοί παραδίδουν γάλα χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 200 € συν 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραδόσεων γάλακτος ή/και γαλακτοκομικών συστατικών/προϊόντων. Επιπρόσθετα, εάν διαπιστώσει, ότι αγοραστές παραλαμβάνουν γάλα ή/και γαλακτοκομικά συστατικά/προϊόντα που προορίζονται για περαιτέρω χονδρική πώληση ή μεταποίηση, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 500 € συν 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραλαβών γάλακτος ή/και γαλακτοκομικών συστατικών/προϊόντων.

2. Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος. Κάθε παραγωγός γάλακτος που παραδίδει γάλα σε αγοραστές υποχρεούται να υποβάλλει στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ τη μηνιαία δήλωση παραδόσεων γάλακτος, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το χρόνο της παράδοσης του γάλακτος. Επιπλέον, κάθε πρώτος αγοραστής γάλακτος υποχρεούται να υποβάλει στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ τη μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το χρόνο της παραλαβής του γάλακτος.. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, υποχρέωση για μηνιαία δήλωση παραδόσεων είχαν μόνο οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος ενώ οι παραγωγοί αιγοπροβείου κάθε έξι μήνες. Ουσιαστικά πλέον όλοι, αγοραστές και παραγωγοί θα δηλώνουν τι παράγουν και τι παραλαμβάνουν κάθε μήνα, ανεξάρτητα από τον τύπο γάλακτος.

  • Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.
  • Στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος.

Ηλεκτρονικός κωδικός

Κομβικό σημείο των μέτρων που εισάγονται με την ΚΥΑ είναι ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης που θα πρέπει να λάβουν όλοι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος από την αρμόδια αρχή ελέγχου, η οποία έχει την ευθύνη της τήρησης και της συνεχούς ενημέρωσης του σχετικού

μητρώου που διασυνδέεται με την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.Ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης χορηγείται από την αρμόδια αρχή ελέγχου, μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, ύστερα από αίτηση – υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου, που υποβάλλεται σε αυτήν, στην οποία υποχρεωτικά δηλώνεται ο κωδικός εκμετάλλευσης (EL) του παραγωγού.

Στην περίπτωση που ο παραγωγός γάλακτος είναι συλλογικός φορέας θα πρέπει να προσκομίσει αναλυτική κατάσταση των μελών του με τους αντίστοιχους κωδικούς εκμετάλλευσης (EL) που αυτοί φέρουν.

Η διαβούλευση για την παραπάνω ΚΥΑ θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια και αφού ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις θα υπογραφεί και στη συνέχει θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν πως με την εν λόγω ΚΥΑ μπαίνει σε εφαρμογή μία από τις πρώτες προτεραιότητες, που έθεσε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, και η Υφυπουργός, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, από την αρχή της θητείας τους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.

γάλαυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςπρόστιμα