Οικονομία|28.06.2019 14:16

Κόκκινα δάνεια: Συµφωνία-ορόσηµο Eurobank µε Pimco

Έφη Καραγεώργου

To mega deal της Eurobank µε τον κορυφαίο µακροπρόθεσµο διαχειριστή επενδύσεων Pimco, για την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ (Project Pillar) και την αποκλειστική διαπραγµάτευση για το Project Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, αποτελεί ψήφο εµπιστοσύνης στην ελληνική οικονοµία, αλλά και στη διοίκηση της ελληνικής τράπεζας, καθώς στην ολοκλήρωσή της η συναλλαγή θα αποτελεί µία από τις µεγαλύτερες άµεσες ξένες επενδύσεις. Αλλά και ο Ενιαίος Μηχανισµός Εποπτείας -SSM- φέρεται να θεωρεί τη συµφωνία ως την πλέον επιτυχηµένη στο θέµα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

«Οι συµφωνίες αποτελούν σαφές µήνυµα ανανεωµένης εµπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank και της ελληνικής οικονοµίας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκίων Καραβίας , διευθύνων σύµβουλος της τράπεζας. Ειδικότερα η Eurobank ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι κατέληξε σε δεσµευτική συµφωνία µε την Celidoria SA -η οποία έµµεσα ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Pacific Investment Management Company (PIMCO) - για την πώληση του χαρτοφυλακίου Pillar, στεγαστικών NPLs ύψους 2 δισ. ευρώ.

Διαπραγµατεύσεις

Παράλληλα η τράπεζα εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγµατεύσεις για την πώληση του 20% των οµολόγων mezzanine και junior του χαρτοφυλακίου Cairo (περιλαµβάνει επιχειρηµατικά και δάνεια λιανικής συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ), συνδυαστικά µε την πώληση της πλειοψηφίας των µετοχών της FPS (της εταιρείας που διαχειρίζεται το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της Eurobank). Η δυναµική του deal, που ολοκληρώνεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραµµα, είναι ιδιαίτερα σηµαντική για το σύνολο της ελληνικής οικονοµίας σε ό,τι αφορά την υπόθεση διαχείρισης των καθυστερούµενων οφειλών. ∆ιότι εξυγιαίνεται ο ισολογισµός της τράπεζας καθώς τα δάνεια µεταβιβάζονται και δεν ανατίθεται απλώς η διαχείρισή τους. Πρόκειται για τα 2/3 των µη εξυπηρετούµενων δανείων, τα οποία µειώνονται κατά 10 δισ. στο τέλος του 2019 και διαµορφώνουν το NPE ratio στο 16%.

Να σηµειωθεί ότι η Pimco είναι από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων σταθερού εισοδήµατος στον κόσµο, µε περισσότερους από 2.600 υπαλλήλους και µε υπό διαχείριση 1,76 τρισεκατοµµύρια δολάρια (από τον Μάρτιο του 2019). Τα funds Celidoria & Bravo βρίσκονται κάτω από την οµπρέλα της PIMCO. Βασικός µέτοχος της Pimco είναι ο παγκόσµιος ασφαλιστικός κολοσσός της Allianz, γεγονός ενδεικτικό για τον θεσµικό χαρακτήρα της συµφωνίας. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας: «Η συµφωνία για το Project Pillar αποτελεί, µετά τη συγχώνευση της Eurobank µε την Grivalia, το δεύτερο σηµαντικό ορόσηµο για την εκτέλεση του εµπροσθοβαρούς σχεδίου µας για την εξυγίανση του ισολογισµού µας. Είµαστε ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι που η συµφωνία αυτή συνδυάζεται µε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγµατεύσεων µε έναν σηµαίνοντα εταίρο διεθνούς εµβέλειας, µε σκοπό να ολοκληρώσουµε τα δύο εναποµένοντα βήµατα του σχεδίου µας: την πρώτη τιτλοποίηση µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων πολλαπλών κατηγοριών απαιτήσεων (Project Cairo) και την πώληση της πλειοψηφίας των µετοχών της κορυφαίας στον χώρο της θυγατρικής µας FPS.

Η συναλλαγή αποτελεί επίσης ορόσηµο στην ελληνική αγορά, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση ελληνικών µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων. Και οι δύο συµφωνίες στέλνουν ένα σαφές µήνυµα ανανεωµένης εµπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank και της ελληνικής οικονοµίας». Πιο συγκεκριµένα τα δύο επενδυτικά funds της Pimco -Celidoria και BRAVO αναλαµβάνουν αντίστοιχα το Project Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ και το Project Cairo ύψους 7,5 δισ. για το οποίο ανακηρύσσονται αποκλειστικοί διαπραγµατευτές.

Η συµφωνία προβλέπει την πώληση του 95% των οµολογιών ενδιάµεσης (mezzanine notes) και χαµηλής (junior notes) σειράς κατάταξης της τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ του Project Pillar. Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των οµολογιών υψηλής σειράς κατάταξης (senior notes), και το 5% των οµολογιών ενδιάµεσης και χαµηλής σειράς κατάταξης. Η αποτίµηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει µε βάση την ονοµαστική αξία των οµολογιών υψηλής σειράς κατάταξης και την τιµή πώλησης των οµολογιών ενδιάµεσης σειράς κατάταξης αντιστοιχεί περίπου στο 58% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Project Cairo και Europe

Επίσης Eurobank και BRAVO συµφώνησαν να έλθουν σε αποκλειστικές διαπραγµατεύσεις για τα Project Cairo και Europe. Το Cairo αναφέρεται στην πώληση του 20% των οµολογιών ενδιάµεσης και χαµηλής σειράς κατάταξης µιας τιτλοποίησης ενός µεικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 7,4 δισ. ευρώ. Το Europe αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της αδειοδοτηµένης εταιρείας διαχείρισης δανείων και πιστώσεων Financial Planning Services (FPS), η οποία ανήκει 100% στη Eurobank. Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγµατεύσεων θα αρχίσει αµέσως και θα λήξει την 30ή Σεπτεµβρίου 2019, µε στόχο τη σύναψη συµφωνιών για τα Projects Cairo και Europe εντός της περιόδου αυτής.

Eurobankκόκκινα δάνειαστεγαστικά δάνεια