Οικονομία|10.07.2019 15:02

Με 2 δισ. ευρώ θέλει όλο τον ΟΠΑΠ το SAZKA Group

Πένυ Κούτρα

Την πρόθεσή του να επενδύσει έως και 2 δισ. ευρώ προκειµένου να ενισχύσει τη θέση του στον ΟΠΑΠ, αλλά και να δώσει ευκαιρία αποεπένδυσης σε συγκεκριµένα χαρτοφυλάκια που κατέχουν θέση στη µετοχή του εισηγµένου οµίλου, εξέφρασε χθες επισήµως ο Τσέχος Karel Komarek, επικεφαλής του οµίλου SAZKA, µεγαλοµετόχου του Οργανισµού.

Χθες διευκρινίστηκε επισήµως ότι η δηµόσια πρόταση του SAZKA Group αφορά στο σύνολο των µετοχών, την κυριότητα των οποίων δεν κατέχει ούτε ελέγχει άµεσα ή έµµεσα, ήτοι στο 67% του µετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ (213,7 εκατ. ευρώ), που µε βάση το προσφερόµενο τίµηµα των 9,12 ευρώ ανά µετοχή σε µετρητά αποτιµάται στα 1,95 δισ. ευρώ. Ακόµη, αφορά στο σύνολο των µετοχών του ΟΠΑΠ που µπορούν να εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράµµατος επανεπένδυσης του υπολοίπου µερίσµατος της χρήσης 2018 (scrip dividend), στο οποίο ο προτείνων δεν θα συµµετέχει.

Σηµειώνεται ότι το SAZKA Group έχει βεβαιώσει εγγράφως µέσω της Citibank Europe Plc ότι διαθέτει τα µέσα καταβολής σε µετρητά του προσφερόµενου ανταλλάγµατος. Οπως προκύπτει από την επίσηµη ανακοίνωση, το SAZKA Group δεν ενεργεί συντονισµένα µε τους υπόλοιπους µετόχους του σχήµατος που ελέγχει το 33% της ΟΠΑΠ. Η προαιρετική δηµόσια πρόταση έρχεται ως συνέχεια σειράς κινήσεων ενίσχυσης του ποσοστού του Τσέχου επιχειρηµατία και επενδυτή στον ΟΠΑΠ, καταδεικνύοντας την πρόθεση να ενισχυθεί η µετοχική του θέση.

Τον περασµένο Μάρτιο, οι εταιρείες KKCG (ελεγχόµενη από τον Komarek) και EMMA Capital (ελεγχόµενη από τον Jiri Smejc) συµφώνησαν τον διαχωρισµό των περιουσιακών στοιχείων του SAZKA Group. Με βάση τη συναλλαγή, η KKCG έγινε κάτοχος εξ ολοκλήρου του 100% του οµίλου SAZKA (η συµµετοχή της Emma Capital µηδενίστηκε) και των µετοχών που κατέχει το SAZKA Group στις εταιρείες SAZKA (Τσεχία), ΟΠΑΠ (Ελλάδα), LOTTOITALIA (Ιταλία) και Casinos Austria (Αυστρία).

Τα ποσοστά

Σηµειώνεται πως πλέον το SAZKA Group εµφανίζεται να ελέγχει το 22,01% του µετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ, ενώ ποσοστό 10,98% βρίσκεται στον έλεγχο της πλευράς Μελισσανίδη (9,66%) και Κοπελούζου (1,32%). Το προσφερόµενο τίµηµα για τις µετοχές που δεν κατέχει η SAZKA ανέρχεται σε 9,12 ευρώ και αποτελεί το ελάχιστο δυνατό τίµηµα µε βάση τον µέσο σταθµικό όρο της µετοχής το τελευταίο εξάµηνο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέτασε προσεκτικά τη διαµόρφωση του τιµήµατος, µε βάση πρόσφατες δηµόσιες προτάσεις αλλά και σε σχέση µε το scrip dividend και τις νέες µετοχές που θα εκδοθούν, µε τιµή διάθεσης τα 9,56 ευρώ.

ΟΠΑΠΕπιτροπή Κεφαλαιαγοράς