Πολιτική|26.10.2026 20:02

Παράταση των μέτρων στήριξης φέρνει το ενεργειακό ράλι: Πρόσθετες παρεμβάσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, καθώς το ενεργειακό ράλι συνεχίζεται και δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό, θα υπάρξει παράταση των μέτρων στήριξης και αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα.

Η παράταση των μέτρων αναμένεται να είναι για δεκαπέντε μέρες και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση, καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις σε βάθος χρόνου. Υπενθυμίζεται εδώ πως με το ισχύον πλαίσιο η ενίσχυση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 40 λεπτά ανά λίτρο, με ισόποση συμμετοχή από το κράτος και τα διυλιστήρια. Για το ντίζελ κίνησης προβλέπονται 20 λεπτά ανά λίτρο (τα 15 από το δημόσιο και τα 5 λεπτά από τα διυλιστήρια) και τέλος στην απλή αμόλυβδη βενζίνη η επιδότηση διαμορφώνεται στα 10 λεπτά ανά λίτρο.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου οι τιμές ξεπερνούν τα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που αποτελεί ρεκόρ από το 2022 μέχρι τώρα. Οι τιμές αυτές συνδέονται με την ανησυχία που υπάρχει για τον χειμώνα, καθώς η πληρότητα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην ΕΕ είναι κοντά στο 75% (που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009).

Την ίδια στιγμή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό (WTI) διαμορφώνονται στα 101 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου Brent είναι στα 114,51 δολάρια το βαρέλι. H ανησυχία στις αγορές για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παραμένει, γεγονός που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Μάικλ Αλφάρο, διευθυντής επενδύσεων στην Gallo Partners, ανέφερε στο CNBC ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη προσθέσει περίπου 20 δολάρια ανά βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Με τον ενεργειακό «εφιάλτη» να απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι και πρόσθετα μέτρα στήριξης και ζυγίζονται με προσοχή τα δημοσιονομικά δεδομένα. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως η στήριξη θα συνεχιστεί και το δύσκολο χειμώνα που είναι μπροστά, ωστόσο σαφές είναι το μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομία.

Στο τραπέζι για παράδειγμα είναι προτάσεις για «επιστροφή» του fuel pass, μέτρο που είχε εφαρμοστεί και την άνοιξη της φετινής χρονιάς. Παράλληλα έρχονται μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών στο ενεργειακό πεδίο (ιδιαίτερη έμφαση αναμένει να δοθεί σε επιχειρήσεις με ενεργοβόρες δραστηριότητες, όπως τα αρτοποιεία, τα καθαριστήρια κ.α.).

Νέο «καλάθι» τα Χριστούγεννα

Μια νέα παρέμβαση αναμένεται να υπάρξει για τις γιορτές, καθώς έρχεται ένα «εορταστικό καλάθι» για την στήριξη των νοικοκυριών εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με βάση τις πληροφορίες το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει προϊόντα που σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα αφορά παραδοσιακά γλυκά (όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα), κρέατα (όπως γαλοπούλα και μοσχάρι), γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. Όσον αφορά το ύψος των μειώσεων, αναμένεται να διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του προϊόντος.

τιμές αμόλυβδηςπετρέλαιο θέρμανσηςνοικοκυριάκυβέρνησηενέργειαΕΕντίζελειδήσεις τώρα