Οικονομία|05.04.2019 13:34

Θετικοί οι τραπεζίτες στο σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Έφη Καραγεώργου

Αυτή είναι πρακτικά η λύση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), ώστε οι τράπεζες μέχρι το 2022 να έχουν ρίξει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κάτω από το 10% και κυρίως για να μπορέσουν ελεύθερες από τα βαρίδια των κόκκινων δανείων να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο αυτό παρουσίασε χθες το απόγευμα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μαζί με επιτελικά στελέχη της κεντρικής τράπεζας στους επικεφαλής των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Attica.

Οι τραπεζίτες ήταν θετικοί στην πρόταση και θα υπάρξει σύντομα και νέα συνάντηση με την ΤτΕ για το θέμα, προκειμένου να συζητηθούν λεπτομέρειες για κάθε τράπεζα χωριστά.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, βασική παραδοχή του σχεδίου είναι ότι η τιμή με την οποία θα μεταβιβαστούν τα δάνεια στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) θα είναι, μετά τις προβλέψεις, στο 50% της ονομαστικής τους αξίας κατά μέσο όρο.

Αυτή η διαφορά μεταξύ της τιμής μεταβίβασης των δανείων και της αξίας τους στον ισολογισμό θα επιφέρει μια κεφαλαιακή επιβάρυνση στις τράπεζες περί τα 5 με 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι σε καμία τράπεζα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν 40 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ένα ειδικό ταμείο (SPV)

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο SPV θα μεταφερθούν σε ποσοστό 55% με 60% επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 40% με 45% στεγαστικά και καταναλωτικά.

Ο στόχος είναι τα δάνεια αυτά να πουληθούν σε ξένους επενδυτές μέσω τιτλοποίησης, δηλαδή έκδοσης ομολόγων για τις διαφορετικές κατηγορίες δανείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΤτΕ, το όχημα ειδικού σκοπού, στο οποίο θα έχουν μεταφερθεί οι αναβαλλόμενες φορολογικές τους απαιτήσεις, θα προχωρήσει στην έκδοση τριών τύπων ομολογιακών τίτλων mezzanine, senior και junior.

Το SPV θα αναλάβει στη συνέχεια να πουλήσει σε funds προβληματικά δάνεια.

Μάλιστα τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως το σχέδιο της ΤτΕ μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (APS) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το πρόγραμμα αυτό απαιτεί τη συμμετοχή του Δημοσίου, να εισφέρει δηλαδή κεφάλαια για την παροχή εγγυήσεων).

Λύνουν τον «γόρδιο δεσμό»

Το σημαντικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες μπορούν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» των κόκκινων δανείων και μάλιστα χωρίς να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων των τραπεζών.

Παράλληλα οι τράπεζες απαλλαγμένες από τα κόκκινα δάνεια θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων. Θετικό είναι, επίσης, ότι το σχέδιο της ΤτΕ δίνει λύση και στο πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου, διότι οι τράπεζες για να κάνουν χρήση αυτού του πλεονεκτήματος θα πρέπει να επιτυγχάνουν σημαντικές κερδοφορίες -κοντά στα 40 δισ. ευρώ-, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι και τόσο εφικτό.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν στη Φρανκφούρτη και θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» από SSM και DGComp 

κόκκινα δάνεια