Οικονομία|16.07.2019 16:12

Στο 1,9% το επιτόκιο του επταετούς ομολόγου - Άνω των 12,5 δισ. οι προσφορές

Newsroom

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό επταετές ομόλογο, με τα αποτελέσματα να είναι άκρως ενθαρρυντικά για την πορεία της χώρας μας στη νέα προσπάθεια για έξοδό της στις αγορές. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%, κινούμενο σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για ένα επιτόκιο γύρω στο 2,1%.

Η αρκετά υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε ιδιαίτερα από μακροχρόνιους θεσμικούς επενδυτές (οι προσφορές των επενδυτών υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ εναντι 2,5 δισ. ευρώ που ζητούνταν) έριξε την απόδοση του ελληνικού επταεπτούς, εκτοξεύοντας παράλληλα τις προσδοκίες για τη διαδρομή της χώρας στην αγορά χρέους στα ύψη.

Ετσι, μετά την έκδοση που οργάνωσαν Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, το ελληνικό Δημόσιο εξασφάλισε με σχετική ευκολία τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στην αντίστοιχη έκδοση που είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018 συγκεντρώθηκαν 3 δισ. ευρώ, αλλά με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο (3,5%).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019 (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο), με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού του.

δημόσιο χρέοςΔημόσιοεπταετές ομόλογο