Οικονομία|26.10.2018 12:09

Airbnb: Πώς να δηλώσετε τα εισοδήματά σας

Newsroom

Αναλυτικές οδηγίες παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή συγκεντρωτικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) περιλαμβάνεται οδηγός βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Αναλυτικότερα διευκρινίζονται τα εξής:

Οι αρχικές «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο».
Εξαιρετικά, για μισθώσεις που η ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή είναι μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30/11/2018 ως εξής:
Στην οθόνη της Δήλωσης Βραχυχρόνιας διαμονής, συμπληρώνετε τα παρακάτω πεδία:

Στοιχεία διαμονής
Άφιξη: την ημερομηνία της πρώτης άφιξης μισθωτή μέσα στο 2018 π.χ. 01/01/2018
Αναχώρηση: την ημερομηνία αναχώρησης π.χ. 31/10/2018
Συνολικό εισπραχθέν μίσθωμα: To άθροισμα των επιμέρους μισθωμάτων
Τρόπος πληρωμής μισθώματος: Επιλέγετε τον τρόπο πληρωμής από τη λίστα και σε περίπτωση που δεν είναι ίδιος για όλες τις επιμέρους μισθώσεις επιλέγετε «Λοιποί»
Ηλεκτρονική πλατφόρμα: Επιλέγετε από τη λίστα «Συγκεντρωτική Δήλωση για το έτος 2018»
Στοιχεία μισθωτή
ΑΦΜ: Πληκτρολογείτε 9 μηδενικά
Ονοματεπώνυμο μισθωτή: Συμπληρώνεται αυτόματα από την εφαρμογή με την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΛ»
Στη συνέχεια, από το μενού «Ενέργειες», επιλέγετε «Οριστικοποίηση», προκειμένου να υποβάλλετε τη «Συγκεντρωτική Δήλωση για το έτος 2018» ή «Προσωρινή αποθήκευση» σε περίπτωση που θέλετε να επεξεργαστείτε τη δήλωσή σας σε δεύτερο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τυχόν έχετε ήδη υποβάλλει δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής για μισθώσεις που αφορούν το ανωτέρω διάστημα, δεν θα πρέπει να τις συμπεριλάβετε στη «Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

 

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb ή άλλης πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη εντοπίσει τα ακίνητα αυτά και το επόμενο βήμα είναι η επιβολή προστίμου που φτάνει μέχρι και τα 5.000 ευρώ.

Από ένα σύνολο 45.000 ακινήτων που μισθώνονται μέσω Airbnb ή άλλης πλατφόρμας μόλις τα 15.000 έχουν σπεύσει να τα δηλώσουν στο μητρώο οι ιδιοκτήτες τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία-κωδικούς ώστε να είναι εφικτή η καταγραφή της ενοικίασης των εν λόγων ακινήτων και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων που αποκτούν οι ιδιοκτήτες τους μέσω της Airbnb.

Στη σχετική πλατφόρμα όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως κάποιον περιορισμό ούτε στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να εκμεταλλεύονται, αλλά ούτε και στο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες αγορές.

Κάθε ακίνητο θα λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία που καταχωρίζει στην αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα τύπου Airbnb.

Πιτσιλής: «Στόχος είναι οι οικειοθελής δήλωση των εισοδημάτων από τα άτομα που μισθώνουν τα ακίνητα τους»

Ξεπέρασαν τους 15.000 οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που πρόσφατα έθεσε σε ισχύ το αρμόδιο υπουργείο και μέχρι τις 30/11/2018 όλοι οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία του διαμοιρασμού, θα πρέπει να εντάξουν τα ακίνητα τους. Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων, με θέμα: «Δια-μοιράζοντας» την τουριστική ανάπτυξη και στην οποία το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης τουριστικών προορισμών Ελλάδας-Εξωτερικού και φορεών του κλάδου του τουρισμού.

Ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος, για αυτούς που πρέπει να πάρουν το ειδικό μητρώο και απευθυνόμενος στην πλατφόρμες διαμοιρασμού επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει περεταίρω συνεργασία στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι δεν μπορεί αυτές να είναι πλατφόρμες έκνομης λειτουργίας. «Ο φόρος μετράει χιλιετίες και η οικονομία του διαμοιρασμού λίγα χρόνια» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής. Σε ό,τι αφορά τη συλλογή του φόρου, τονίστηκε, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να λαμβάνουν οι φορολογικοί μηχανισμοί του κράτους, τα έσοδα απευθείας από τις πλατφόρμες, αλλά όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, στόχος είναι οι οικειοθελής δήλωση των εισοδημάτων από τα άτομα που μισθώνουν τα ακίνητα τους.

Κοινή διαπίστωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πως το φαινόμενο του Airbnb είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που χρήζει ρύθμισης τόσο προς την πλευρά της φορολόγησης όσο και της πλευράς που αφορά το σκέλος της όχλησης των τοπικών κοινωνιών από τις αυξημένες τουριστικές ροές, που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανάφερε, ότι το Airbnb ήρθε ξαφνικά στην χώρας μας το 2012 χωρίς να υπάρχει προετοιμασία και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων που δυσχαιρένουν τη ζωή των ντόπιων.

Οι συνέπειες σε Σαντορίνη και Θεσ/νίκη

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος της Σαντορίνης Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος σημείωσε ότι η Σαντορίνη έχει προ πολλού χτυπήσει τον κώδωνα του υπερ-τουρισμού και των προβλημάτων που προκύπτουν από το μεγάλο ρεύμα τουριστών αλλά και τις μισθώσεις ακινήτων. Όπως είπε η Σαντορίνη των 76τχμ με τους 25.000 κατοίκους δέχεται κάθε μέρα 100.000 περίπου επισκέπτες (1,7 εκατομμύρια είναι επισκέπτες του νησιού το 2017), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποδομές του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 έως το 2017 η κατανάλωση νερού στην Οία αυξήθηκε κατά 110%, ενώ από πέρσι μέχρι φέτος παρουσίασε αύξηση επιπλέον 29%. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που προκαλείται και στις ανάγκες για ενέργεια, αφού, όπως τονίζει ο δήμαρχος, το 2013 το νησί χρειαζόταν 32,5ΜW, ενώ σήμερα χρειάζεται 50ΜW. Παράλληλα, εστίασε και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που όπως είπε κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα αρνητικός στο φαινόμενο του Airbnb, αλλά χρειάζεται ρύθμιση και πρότεινε μεταξύ άλλων: Μίσθωση μόνο σε φυσικά πρόσωπα, όρια στις ημέρες ενοικίασης, μέγιστο όριο υπνοδωματίων, αλλά και προδιαγραφές στα υπό μίσθωση ακίνητα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τουρισμού της Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι το Airbnb αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο στην περιοχή και 2.500 ακίνητα είναι ήδη στην πλατφόρμα του Airbnb συμβάλλοντας ενεργά στην άνοδο του τουρισμού. Ο κ. Πέγκας διάκειται ευμενώς για τη δράση του Airbnb στη θεσσαλονίκη υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό έχει διαχυθεί εισόδημα στην τοπική οικονομία.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός επανέλαβε ότι το ΞΕΕ ποτέ δεν είπε να καταργηθεί το Airbnb αλλά αντίθετα ζήτησε ίσους κανόνες ανταγωνισμού. Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλικός, το Airbnb ήρθε για να μείνει, αφού ο κλάδος της ξενοδοχίας δεν εκμεταλλεύτηκε το κενό που υπήρχε και καλύφτηκε από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Το σίγουρο είναι, ότι το εν λόγω μοντέλο θα επαναπροσδιορίσει το μοντέλο των ξενοδοχείων, όπως είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς για οικονομία διαμοιρασμού όταν υπάρχουν εταιρίες που διαχειρίζονται πλειάδα ακινήτων και ουσιαστικά λειτουργούν ως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση.

Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης

Προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

  • Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».
  • Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  • Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Να καταχωρίζει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξής της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Η φορολόγηση των εισοδημάτων

Τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών φορολογούνται κανονικά ως εισόδημα από ακίνητα δηλαδή με την εξής φορολογική κλίμακα:

έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%
από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και
από 35.001 και άνω με συντελεστή 45%

H επιστολή της Αirbnb

H Airbnb έστειλε ενημέρωση για το θέμα προς τους Έλληνες ιδιοκτήτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της για να ενοικιάζουν βραχυπρόθεσμα τα ακίνητά τους:

«Χαίρεται (το όνομα του ιδιοκτήτη),

Στο ενδεχόμενο που δεν διαβάσατε το αρχικό μας e-mail ή δεν προβήκατε σε κάποια ενέργεια, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι είναι πιθανό να ήρθε η ώρα να εκδώσετε τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) καθώς το νέο Μητρώο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων.

Αν φιλοξενείτε περιστασιακά - δηλαδή κάνετε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων όπως ορίζονται από το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016, έχετε προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018 να εκδώσετε τον Α.Μ.Α., να τον συμπεριλάβετε στην ιστοσελίδα της καταχώρησής σας και να δηλώσετε τις κρατήσεις σας από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, στις 30 Νοεμβρίου, θα χρειαστεί να δηλώνετε το εισόδημα που προκύπτει από την βραχυπρόθεσμη μίσθωση του προηγούμενου μήνα έως τις 20 κάθε μήνα.

Λάβετε υπόψη ότι, εάν το κατάλυμα που διαχειρίζεστε αφορά τουριστική μίσθωση, δεν υπόκειται στην παραπάνω διαδικασία αλλά θα χρειαστεί να εμφανίσετε αντίστοιχα στη σελίδα το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.).

Η Airbnb έχει προσθέσει ένα μη υποχρεωτικό πεδίο στην καρτέλα “Τοπική νομοθεσία” της ιστοσελίδας επεξεργασίας του καταλύματός σας και μπορείτε πλέον να προσθέσετε τον Α.Μ.Α (ή το Ε.Σ.Λ.).

Μπορείτε να επισκεφθείτε τις Σελίδες Υπεύθυνης Φιλοξενίας για περισσότερες πληροφορίες. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου μπορείτε να βρείτε ένα χρήσιμο βίντεο σχετικά με το νέο Μητρώο.

Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι εσείς, ως οικοδεσπότες, είστε ενήμεροι σχετικά με τους νέους κανονισμούς, και θα σας παρακαλούσαμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο, ώστε να εξοικειωθείτε με το Μητρώο:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μητρώο

Ευχαριστούμε που είστε μέλη της κοινότητας φιλοξενίας στην Ελλάδα,

Η Ομάδα της Airbnb»

AirbnbακίνηταΓιώργος ΠιτσιλήςΑΑΔΕ