Οικονομία|23.10.2018 13:34

Τι ισχύει για την αποζημίωση για εκτός έδρας απασχόληση

Newsroom

Από την κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας 21091/2090/46 που ισχύει και καθορίζει τα της εκτός έδρας εργασίας των μισθωτών, προκύπτει ότι για την ύπαρξη εκτός έδρας εργασίας απαιτείται διανυκτέρευση του μισθωτού στον εκτός έδρας τόπο. Ως διανυκτέρευση θεωρείται η παραμονή ή κίνηση του μισθωτού σε τόπο εκτός της έδρας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου ή κατά το μεγαλύτερο διάστημα της νύχτας.

Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και θέλω να ζητήσω άδεια αιμοδοσίας. Τι ισχύει;

Ο εργαζόμενος ο οποίος ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, καθώς και ο εργαζόμενος που προσέρχεται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας με δική του πρωτοβουλία για να προσφέρει αίμα, δικαιούται ειδική άδεια απουσίας με πλήρεις αποδοχές, μόνο για την ημέρα της αιμοληψίας.

Ο εργαζόμενος σε κάθε περίπτωση οφείλει να προσκομίσει στον εργοδότη σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία.
Η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας στον εργαζόμενο, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε εκ των άνω περιπτώσεων αιμοληψία, είναι η έγκαιρη ενημέρωση του εργοδότη τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες προ της τέλεσης της αιμοληψίας, εκτός των περιπτώσεων κάλυψης έκτακτης ανάγκης.

Εξαιρετικά και μόνο σε περιπτώσεις ταυτόχρονων αιτημάτων εργαζομένων για χρήση της ειδικής άδειας, ο εργοδότης δύναται σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο και ανάλογα με το πρόγραμμα εργασίας του και τις ανάγκες της επιχείρησης, να προχωρήσει στη χορήγηση της εν λόγω άδειας το αργότερο μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών από την ημέρα τέλεσης της αιμοληψίας. Ο εργαζόμενος δύναται να κάνει χρήση του δικαιώματος της ειδικής άδειας αιμοληψίας κατά το μέγιστο δύο (2) φορές ετησίως.

Διαφέρει η μερική απασχόληση από την εκ περιτροπής εργασία;

Οταν λέμε μερική απασχόληση εννοούμε την απασχόληση όλες τις ημέρες της εβδομάδας, αλλά με μικρότερο ημερήσιο ωράριο από το κανονικό. Οι αποδοχές του εργαζόμενου είναι ανάλογες των ωρών απασχόλησής του.

Στην εκ περιτροπής εργασία, η οποία και αυτή αποτελεί μια ειδική μορφή μερικής απασχόλησης, η εργασία παρέχεται κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, ή λιγότερες εβδομάδες ανά μήνα, ή λιγότερους μήνες ανά έτος, κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο. Και σ’ αυτή την περίπτωση οι αποδοχές του εργαζόμενου είναι ανάλογες του χρόνου απασχόλησής του.

Σημειώνεται ότι εκ περιτροπής εργασία με μειωμένο ημερήσιο ωράριο επιτρέπεται μόνο κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη, ενώ στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από τον εργοδότη το ημερήσιο ωράριο υποχρεωτικά πρέπει να είναι πλήρες.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, μειωμένης και εκ περιτροπής εργασίας, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα απασχόλησης και σε δεύτερο εργοδότη, όσες ώρες ή ημέρες απαιτούνται για τη συμπλήρωση του νόμιμου ωραρίου εργασίας.

Για την αποζημίωση απόλυσης ποιος είναι ο χρόνος καταβολής;

Εφόσον δεν καταβληθεί ολόκληρο το ποσό άμεσα, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα σύμφωνα με τον Ν. 3863/2010, αρ. 74 να την καταβάλει σε δόσεις ως εξής: Κατά την απόλυση προκαταβολή ίση με δύο μηνιαίους μισθούς και το υπόλοιπο σε διμηνιαίες δόσεις μέχρι την εξόφλησή της. Αν δεν συμβούν αυτά και δεν υπάρχει έγγραφος τύπος της καταγγελίας της σύμβασης, η απόλυση θεωρείται άκυρη.

Σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου πόσες ανανεώσεις επιτρέπονται;

Επιτρέπεται η συνεχής ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μόνο αν δικαιολογείται από τη μορφή ή το είδος της επιχείρησης, ή εφόσον υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι οι οποίοι και θα πρέπει να αναφέρονται στην ατομική σύμβαση εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου υπερβαίνει τις τρεις (3) ή συνολικά τα τρία (3) χρόνια, τότε τεκμαίρεται ότι με τις συμβάσεις αυτές επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης, με συνέπεια τη μετατροπή αυτών σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Το βάρος της ανταπόδειξης σε κάθε περίπτωση φέρει ο εργοδότης.

Αν ανακαλέσει ο εργοδότης την απόλυσή μου, τι γίνεται;

Εάν η ανάκληση της απόλυσης γίνει μετά τη γνωστοποίηση της καταγγελίας στον εργαζόμενο, αυτή δεν ανατρέπει την καταγγελία. Για την ανασύσταση της σύμβασης εργασίας απαιτείται νέα σύμβαση. Επομένως, μόνο η σύναψη νέας σύμβασης εργασίας μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση της παροχής της εργασίας, εφόσον βέβαια υπάρχει συγκατάθεση και των δύο μερών.

Τι ισχύει για την εργασία τη νύχτα;

Νυχτερινή είναι η εργασία που πραγματοποιείται από τις 22.00 μέχρι τις 6.00 το πρωί. Η νυχτερινή εργασία αμείβεται με προσαύξηση κατά 25% στο κανονικό ωρομίσθιο. Σε περίπτωση υπερωριακής απασχόλησης κατά τη νύχτα, η προσαύξηση της υπερωρίας υπολογίζεται επί του ωρομισθίου που έχει προηγουμένως προσαυξηθεί με το 25% της νυχτερινής εργασίας.

Απαντά η δικηγόρος-εργατολόγος Νατάσα Πατερέλη