Οικονομία|04.09.2019 15:45

Πώς η λέξη «γύρος» έγινε μόδα στις ΗΠΑ - Ο ρόλος του Τζίμι Φάλον (vid)

Γιώργος Μανέττας

Μέσα στις 10 δημοφιλέστερες λέξεις της Αμερικής ανακηρύχθηκε πρόσφατα η λέξη «γύρος» μετά από στατιστική επεξεργασία των επισκέψεων των χρηστών του Διαδικτύου.

Η λέξη gyros (γύρος) συζητήθηκε πολύ όταν ο Τζίμι Φάλον, παρουσιαστής της δημοφιλούς βραδινής εκπομπής «The Tonight Show with Jimmy Fallon», είχε γυρίσει το 2017 ένα σχετικό κωμικό βίντεο με τον τραγουδοποιό της κάντρι μουσικής Λιουκ Μπράιαν. Οι δυο τους σταμάτησαν να αγοράσουν φαγητό σε μια καντίνα στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Μπράιαν δεν ήξερε πώς να προφέρει τη λέξη «γύρο» που ήθελε πολύ να παραγγείλει.

Ο προβληματισμός του έδωσε αφορμή για τη σύνθεση ενός κάντρι τραγουδιού με τους στοίχους «Είμαι ένα καλό παιδί από την Τζόρτζια / ξέρω πολλά κι είμαι το καμάρι του πατέρα μου / αλλά δεν ξέρω πώς να προφέρω αυτό το φαγητό / εκείνο με την πίτα, το κρέας, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το γιαούρτι / τζέι-ρο, γίι-ρο ή τζίι-ρο το λένε;». Το βίντεο με τους δυο τους και το τραγούδι, με τον τίτλο «I Don’t Know How to Pronounce Gyro», διαδόθηκε γρήγορα στο Διαδίκτυο.

Μετά από αυτήν την «κομψή» εισαγωγή του στην αμερικανική καθημερινότητα, ο γύρος πάτησε στις δικές του δυνάμεις και, πλέον είναι μέσα στις δημοφιλέστερες λέξεις της χώρας. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Κρέατος) ο φάκελος αναγνώρισης του γύρου ως ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) που ετοίμασε, μετά από την προβλεπόμενη δημόσια διαβούλευση εντός της χώρας μας, βαίνει πλέον από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την αντίστοιχη έγκρισή του από τον μηχανισμό της Ε.Ε.

Παράλληλα, ετοιμάζονται οι αντίστοιχοι φάκελοι για την κατοχύρωσή του α) ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ» για τα παρασκευάσματα αυτής της κατηγορίας που παρασκευάζονται μόνο εντός της χώρας μας και β) ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ» για τα παρασκευάσματα αυτής της κατηγορίας που παρασκευάζονται επίσης μόνο εντός της χώρας μας και μόνο με ελληνικό κρέας.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒΕΚ δρομολογείται ο προσεχής προγραμματισμός κατοχύρωσης και άλλων παραδοσιακών Ελληνικών προϊόντων με βάση το κρέας όπως το Απάκι, το Σύγκλινο, προϊόντα (19 συνολικά από όλη την Ελλάδα) για τα οποία η επιστημονική ομάδα του Συνδέσμου και το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος μελετούν και καταγράφουν τις προδιαγραφές τους.

ΗΠΑσουβλάκιγύρος