Οικονομία|06.09.2019 18:12

Γ. Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση στηρίζει τις επενδύσεις στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Newsroom

Η κυβέρνηση στηρίζει το πακέτο των επενδύσεων που υλοποιούνται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την κοινοπραξία ιδιωτών στην οποία μετέχει ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη.

Σε συνάντησή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, με τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τόνισε πως για τον ΟΛΘ έχει κατατεθεί, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επενδύσεων, 300 εκ. ευρώ.

Θα προχωρήσουν οι μετατάξεις

«Εμείς, από την πλευρά μας, ως υπουργείο, εξετάζουμε τη διευκόλυνση των συγκεκριμένων επενδύσεων με την έννοια ότι θα προχωρήσουμε τις μετατάξεις, οι οποίες έχουν αργήσει εδώ και μεγάλο διάστημα και προβλεπόταν στις συμβάσεις παραχώρησης. Θα νομοθετήσουμε την αρχή σχεδιασμού έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα την έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αυτό – κατά προέκταση – μπορεί να διευκολύνει την επιτάχυνση των επενδύσεων. Σε κάθε όμως περίπτωση εδώ είμαστε, πάντα λειτουργώντας μέσα στο πλαίσιο και το εθνικό αλλά και το ευρωπαϊκό, να επιταχύνουμε τις επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές της χώρας μας» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Aυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια τόσο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς όσο και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης το ταχύτερο δυνατόν. Μας ενδιαφέρει η πατρίδα μας να στείλει ένα θετικό μήνυμα προσέλκυσης ξένων και εγχώριων επενδυτών έτσι ώστε πραγματικά τα λιμάνια μας να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Θεοφάνης, επισήμανε ότι, έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στον υπουργό για όλα τα επιμέρους ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τόνισε ότι προχωρούν παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να λύσει εκκρεμότητες που υπάρχουν για θέματα των λιμένων.

Ατμομηχανή ανάπτυξης

Ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε τα λιμάνια ως ατμομηχανή ανάπτυξης ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αφορούν το διάσπαρτο λιμενικό σύστημα που όπως είπε, δεν βοηθά ούτε τις τοπικές οικονομίες, ούτε την ανάπτυξη. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η πολυδιάσπαση πρέπει να τελειώσει ενώ για τις αντιδράσεις που ενδέχεται να υπάρξουν τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν συνεννοήσεις και με τις τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Για την απομάκρυνση των ναυαγίων ζήτησε από τους εκπροσώπους των λιμένων να καταθέσουν τις προτάσεις τους ενώ για τις λιμενικές υπηρεσίες τόνισε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει και αυτή η συζήτηση.

ΟΛΘεπενδύσειςΛιμάνι Θεσσαλονίκης