Οικονομία|08.09.2019 20:42

Θεσμοί σε Αθήνα: «Μην το ξεχειλώσετε… και βλέπουµε για τα πλεονάσµατα»

Ελευθερία Αρλαπάνου

Μία πολύμηνη, πολυεπίπεδη διαπραγµάτευση ξεκινά αυτή την εβδοµάδα, µε απώτερο στόχο την οριστικοποίηση µιας πολιτικής συµφωνίας µε τους Ευρωπαίους για την αναθεώρηση των στόχων σε σχέση µε τα πρωτογενή πλεονάσµατα µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2020.

Σηµαντικοί σταθµοί στην πορεία αυτή, µε διαδοχικά κρας τεστ, είναι η υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισµού του 2020 στην Κοµισιόν στις 15-20 Σεπτεµβρίου και η αξιολόγηση που θα επιφυλάξει µέχρι τον Νοέµβριο η Επιτροπή για τα όρια και τα περιθώριά του.

Η νέα έκθεση της Επιτροπής για την τέταρτη αξιολόγηση, σε συνδυασµό µε την επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιµότητας του χρέους, αλλά και του κλίµατος που θα προκύψει στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου στην Ουάσιγκτον στις 18 - 20 Οκτωβρίου, θα δώσουν έναν πρώτο τόνο για τη διαβούλευση µε τους πιστωτές σε ανώτερο και σε ανώτατο επίπεδο.

Το µήνυµα, ωστόσο, που µεταφέρεται µε κοµψό τρόπο εντός και εκτός κεκλεισµένων θυρών είναι πως η Αθήνα θα πρέπει να είναι προσεκτική στους χειρισµούς της, καθώς, παρότι είναι σαφές πως τα πράγµατα πάνε καλύτερα στην ελληνική οικονοµία και εντοπίζεται πρόθεση από αρκετές πλευρές να βοηθηθεί η προσπάθεια ανάκαµψης, η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να «ξεχειλώσει» τα πράγµατα ιδιαίτερα τώρα, σε µια περίοδο µε ισχυρές πολιτικές προκλήσεις για αρκετές από τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης.

Στις 4 Δεκεμβρίου

Πρώτος στόχος είναι, όπως έχει γράψει η «Ηµερησία», µέχρι το Eurogroup στις 4 ∆εκεµβρίου να έχουν διαµορφωθεί οι συνθήκες ώστε να συζητηθεί σε πιο ώριµο στάδιο το θέµα του τρόπου εγγραφής και αξιοποίησης των κερδών από SMPs & ANFAs στον ελληνικό προϋπολογισµό -µια διαδικασία που θα ανοίξει τον δρόµο για περισσότερο δηµοσιονοµικό χώρο τον επόµενο χρόνο- και να συνδεθεί µε την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Πρόκειται για ένα αρχικό σηµαντικό βήµα στη διαδικασία της δηµοσιονοµικής χαλάρωσης και κάτι που, όπως εκτιµούν πηγές εντός και εκτός Ελλάδας, θα µπορούσε να πατήσει πάνω στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, σύµφωνα µε την οποία τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτά τα κέρδη «θα χρησιµοποιηθούν για να µειωθούν οι καθαρές χρηµατοδοτικές ανάγκες ή να χρηµατοδοτήσουν άλλες επενδύσεις που θα συµφωνηθούν».

Με τον τρόπο αυτό θα µπορούσε να ξεπεραστεί σε σηµαντικό βαθµό ο σκόπελος του όποιου δηµοσιονοµικού κενού πρέπει να καλυφθεί τον επόµενο χρόνο και ενδεχόµενων ισοδύναµων µέτρων, δεδοµένου ότι η Αθήνα επιθυµεί τη διατήρηση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020. 

Ο δρόµος µέχρι τότε σίγουρα δεν είναι στρωµένος µε ροδοπέταλα και τα κρας τεστ αναµένονται διαδοχικά. Τις επόµενες µέρες αρχίζει ένας κρίσιµος κύκλος επαφών σε διάφορα επίπεδα, µε την πρώτη συζήτηση να διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup στο Ελσίνκι την ερχόµενη Παρασκευή, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας. Θα ακολουθήσει στις 16 Σεπτεµβρίου η έναρξη των διαβουλεύσεων µε τους θεσµούς σε τεχνικό επίπεδο, ενώ στις 23 Σεπτεµβρίου αναµένεται να φθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσµών και να παραµείνουν για συζητήσεις µε εκπροσώπους της κυβέρνησης µέχρι τις 26 Σεπτεµβρίου.

Παράλληλα, µέχρι τα τέλη του µήνα αναµένεται η κατάθεση του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου λίγο πριν ή λίγο µετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισµού του 2020 στη Βουλή, την πρώτη ∆ευτέρα του Οκτωβρίου. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα δηµοσιονοµικά και τα µακροοικονοµικά στοιχεία, µε έµφαση στην πορεία της ρύθµισης για τις 120 δόσεις, στα έσοδα, στην πορεία της ανάπτυξης, στις εκτιµήσεις για το πού θα κάτσει η µπίλια φέτος, αλλά και στις εξελίξεις στο πεδίο της ∆ΕΗ, των αποκρατικοποιήσεων, των µεγάλων εµβληµατικών επενδύσεων κ.ά.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση µέχρι τις αρχές Νοεµβρίου για να διευκολυνθεί η συζήτηση για τα  SMPs  -  ANFAs  ει δυνατόν στο Eurogroup στις 4 ∆εκεµβρίου και να µπει στην τελική ευθεία η επίτευξη µιας πολιτικής συµφωνίας για χαµηλότερους στόχους αναφορικά µε τα πρωτογενή πλεονάσµατα, µε ισχύ από το 2021 και µετά. Πάντως, πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαβεβαιώνουν πως η ελληνική πλευρά θα κινηθεί προσεκτικά σε όλα τα επί πεδα και σε απόλυτη συνεννόηση µε τους θεσµούς, καθώς η ισορροπία στην ελληνική οικονοµία είναι λεπτή και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρην οφθαλµού.

Το δίλημμα για νέα έκδοση ομολόγου

Με τα επιτόκια στην ελληνική αγορά οµολόγων να κινούνται σε νέα ιστορικά χαµηλά επίπεδα, αυξάνονται οι προκλήσεις για το ενδεχόµενο καινούργιας έκδοσης. Πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, στον άµεσα βραχυπρόθεσµο ορίζοντα τηρείται στάση αναµονής, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως το ∆ηµόσιο δεν θα δοκιµάσει τις αγορές µέσα στον χρόνο. Οι συνθήκες, βέβαια, µπορεί να είναι δελεαστικές, ωστόσο η όποια κίνηση πρέπει να ζυγιστεί προσεκτικά, καθώς το ∆ηµόσιο έχει ολοκληρώσει και υπερβεί τον στόχο για τον ετήσιο δανεισµό φέτος και θα πρέπει να αποφευχθεί να δοθεί σήµα στην αγορά πως η Ελλάδα υπερδανείζεται. Την ίδια στιγµή, τρέχουν οι διαπραγµατεύσεις µε τους θεσµούς για τον προϋπολογισµό του 2020 και το τι θα πει η Κοµισιόν για την πορεία των δηµοσιονοµικών στη χώρα θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους υποψήφιους αγοραστές οµολόγων σε µια ενδεχόµενη έκδοση.

Θεσμοίπρωτογενές πλεόνασμακυβέρνηση