Οικονομία|23.10.2018 22:02

Μείωση ΦΠΑ δίνει ανάσα στον μουσικό χώρο

Αναστασία Κουκά

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προανήγγειλε χθες στη Βουλή μεγάλη μείωση του ΦΠΑ που αφορά σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις, από το 24%, που είχε επιβληθεί τον Ιούλιο του 2014, στο 6%.

Με αυτή την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε, προ ημερών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, εξομοιώνεται πλέον ο ΦΠΑ των συναυλιών με αυτόν των θεατρικών παραγωγών αλλά και του βιβλίου. «Οφείλουμε να συμβάλουμε με μείωση ΦΠΑ όπως στα εισιτήρια θεάτρου και στα εισιτήρια συναυλιών, όσο δεν υπάρχει άλλη παροχή, στο 6%.

Η μείωση της τιμής του εισιτηρίου μπορεί να φέρει περισσότερο κόσμο και να στηρίξει παρασκήνια και δημιουργούς» υπογράμμισε χθες η Κ. Παπανάτσιου, προσθέτοντας πως η σχετική ρύθμιση βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη νίκη για μας και την απόλυτη δικαίωση των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να αποκατασταθεί η άδικη αυτή στάση που υπήρχε απέναντί μας» τονίζει στο «Έθνος» η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη, προσθέτοντας πως το θετικό αποτέλεσμα ήρθε μετά από επανειλημμένες επαφές των εκπροσώπων του Συνδέσμου με το αρμόδιο υπουργείο: «Από τις αρχές του 2018 κάναμε τρία ραντεβού με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι, ευτυχώς, είχαν πλήρη γνώση του αντικειμένου, άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματά μας και ασχολήθηκαν σοβαρά με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε».

Πράγματι, από την επιβολή των capital controls κι έπειτα οι διοργανωτές των μουσικών εκδηλώσεων υποχρεώθηκαν να δεχτούν, εν μια νυκτί, πολύ μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ επί των εισιτηρίων τους, γεγονός που αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα για εκείνους, αναγκάζοντάς τους να μειώσουν κατά μεγάλο βαθμό τις παραγωγές τους. Βασικό επιχείρημα των διοργανωτών συναυλιών είναι πως δεν μπορούν να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο για μια μουσική παράσταση η οποία είναι ακριβότερη από μία αντίστοιχη θεατρική παραγωγή. «Στις μουσικές εκδηλώσεις υπάρχουν πολύ υψηλότερα έξοδα για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη ενώ, σε αντίθεση με τους ηθοποιούς που πληρώνονται σε μηνιαία βάση με έναν μέσο μισθό 700-800 ευρώ, οι μουσικοί αμείβονται ανά συναυλία με ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 200-500 ευρώ» εξηγεί η Κ. Σταματάκη.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η απόφαση για μείωση στον ΦΠΑ αποτελεί μια κίνηση που θα ευνοήσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα του χώρου, δημιουργώντας, παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας.