Ελλάδα|28.04.2024 06:51

Θεσσαλονίκη: Οικογένεια αντιδράει στο ενδεχόμενο να σταλεί το παιδί τους σε ορφανοτροφείο και μετά για υιοθεσία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνικά υπόθεση, η οποία αφορά 12χρονο παιδί ευάλωτης οικογένειας, έφτασε σε αίθουσα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Με έκθεσή της κοινωνική λειτουργός ζητάει να αφαιρεθεί η επιμέλεια του παιδιού από τη γιαγιά του και να δοθεί για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια, με τον δικηγόρο της οικογένειας, Νίκο Παπαδόπουλο, να κάνει λόγο για απολύτως λανθασμένη εκτίμηση, αφού, όπως υποστηρίζει, το περιβάλλον που ζει το παιδί είναι απολύτως κατάλληλο, ενώ και το ίδιο δε θέλει να το εγκαταλείψει.

Μεταφέρθηκε σε ορφανοτροφείο

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ακόμα ότι με την εκτίμηση της κοινωνικής λειτουργού σπάζουν ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και αναφέρει ότι η ανάδοχη οικογένεια, στην οποία προτείνεται να δοθεί το παιδί, αποτελείται από ένα ζευγάρι, που δεν έχει καν δεθεί με τα δεσμά του γάμου.

Το αποτέλεσμα είναι ο 12χρονος, αφού πέρασε περίπου μία εβδομάδα φρουρούμενος από δύο αστυνομικούς στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, μετά το δικαστήριο και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, μεταφέρθηκε σε γνωστό ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης.

Σημαντική είναι και η παράμετρος ότι η δίκη έγινε ερήμην της οικογένειας του παιδιού, του νομικού της συμβούλου αλλά και των μαρτύρων υπεράσπισής της, διότι, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, αν και βρέθηκαν όλοι στο δικαστικό μέγαρο, εξαιτίας λανθασμένης αναγραφής της αίθουσας στο πινάκιο, δεν κατέστη δυνατό να παραστούν στην εκδίκαση.

Ευάλωτη οικογένεια

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο 12χρονος και ο 15χρονος αδελφός του, ο οποίος παρουσιάζει προβλήματα αυτισμού, αποτελούν παιδιά ευάλωτης κοινωνικά οικογένειας και η επιμέλειά τους δόθηκε σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ο 15χρονος μεγαλώνει με έναν θείο του και ο 12χρονος μεταφέρθηκε στο σπίτι της γιαγιάς του, στην οποία δόθηκε η επιμέλεια.

Κοινωνικοί λειτουργοί παρακολουθούν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και για τον 12χρονο συντάχθηκε έκθεση ότι πρέπει να αφαιρεθεί η επιμέλεια από τη γιαγιά, διότι το περιβάλλον που μεγαλώνει, δεν είναι κατάλληλο και να δοθεί για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια. Η κοινωνική λειτουργός διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι το παιδί κάνει την ανάγκη του επάνω του.

«Το παιδί είχε συμπτώματα πρωτογενούς εγκόπρισης, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή. Το παιδί είναι απολύτως φυσιολογικό, μεγαλώνει σε ένα κανονικό περιβάλλον και το ίδιο θέλει να μείνει με τη γιαγιά του. Οι στενοί συγγενείς του είναι γιατροί, καθηγητές ακόμα και στρατηγοί. Έχουν αναστατωθεί όλοι με την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού και αρνούνται να δοθεί το παιδί σε ανάδοχη οικογένεια, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγει από τη γιαγιά του. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν πρέπει να αποκόπτουν τα ευάλωτα άτομα από τις οικογένειές τους αλλά να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να στηριχθούν οι οικογενειακοί δεσμοί. Η κοινωνική λειτουργός θεώρησε ότι η γιαγιά δε συνεργάζεται, επειδή την πήρε μία φορά τηλέφωνο και δεν το σήκωσε. Είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να διασπώνται οικογενειακοί δεσμοί λόγω προκαταλήψεων ενός απλού υπαλλήλου κοινωνικής υπηρεσίας; Θέλουν να δώσουν το παιδί για υιοθεσία σε μία ανάδοχη οικογένεια, η οποία αποτελείται από μία γυναίκα με το σύντροφό της και οι οποίοι δεν είναι καν παντρεμένοι. Θεωρούν ότι αυτό είναι καλύτερο περιβάλλον, για να μεγαλώσει το παιδί. Όμως, το παιδί θέλει να μείνει με τη γιαγιά του», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παπαδόπουλος.

Κατά τον ίδιο, το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, όπου έμεινε για μία εβδομάδα, φρουρούμενο από δύο αστυνομικούς. Η αιτία ήταν ότι υπήρχε κίνδυνος να πάρουν τον 12χρονο από το νοσηλευτικό ίδρυμα οι συγγενείς του.

Τελικά το παιδί μεταφέρθηκε σε ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, κάτι που κατά τον κ. Παπαδόπουλο θα γίνει σύντομα.

Ερήμην η δίκη λόγω λάθος στο πινάκιο

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του παιδιού, η δίκη έγινε την Πέμπτη 25 Απριλίου. Οικογένεια, νομικός σύμβουλος και μάρτυρες υπεράσπισης βρέθηκαν στο δικαστικό μέγαρο και μπήκαν στην αίθουσα, όπου με βάση το πινάκιο επρόκειτο να δικαστεί η υπόθεση.

Ωστόσο, μετά από αρκετή ώρα διαπίστωσαν ότι τελικά η δίκη ολοκληρώθηκε ερήμην τους σε άλλη δικαστική αίθουσα από αυτήν που αναγραφόταν στο πινάκιο.

«Βρεθήκαμε σύσσωμοι στο δικαστικό μέγαρο και πήγαμε στην αίθουσα που αναγραφόταν στο πινάκιο. Όμως, σε αυτό υπήρχε μη εύστοχη κατανομή, αφού αναγραφόταν για την υπόθεση άλλη αίθουσα από αυτήν που τελικά εκδικάστηκε ερήμην μας. Αν και βρισκόμασταν στο δικαστήριο, χωρίς καμία ευθύνη δική μας, δεν ήμασταν παρόντες και έτσι δεν είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας. Διαμαρτυρηθήκαμε σε όλους τους αρμόδιους, όμως, ήταν ήδη αργά...», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Θεσσαλονίκηγιαγιάυιοθεσίαδίκηορφανοτροφείοπαιδί