Οικονομία|30.09.2019 19:38

Κτηματολόγιο: Τελειώνει ο χρόνος για το Γαλάτσι-Σπριντ για όσους δεν έχουν κάνει δήλωση

Μαρία Λιλιοπούλου

Ταχύτατα πρέπει να κινηθούν όσοι επιθυμούν να υποβάλουν δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο στο κεντρικό γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι που εξυπηρετεί τις δηλώσεις σε περιοχές εκτός Αττικής, καθώς σταδιακά αναμένεται να σταματήσει η εξυπηρέτηση των περιοχών, στις οποίες λήγουν και οι τελευταίες παρατάσεις που δόθηκαν.

Ήδη για τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και ορισμένες περιοχές της Κορίνθου και της Λάρισας η Δευτέρα (30 Σεπτεμβρίου) είναι η τελευταία ημέρα υποβολής δηλώσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των αναδόχων που έχουν αναλάβει τις συγκεκριμένες περιοχές έως πότε θα διατηρήσουν τα γραφεία τους στις εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι. Το βέβαιο είναι ότι τα συγκεκριμένα γραφεία θα παραμείνουν ανοιχτά για διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ήδη κλεισμένα ραντεβού, δηλαδή τους ιδιοκτήτες που προσήλθαν εμπρόθεσμα, κατέθεσαν αίτηση και αναμένεται εκ νέου προγραμματισμένη επίσκεψη για να καταθέσουν το σύνολο των απαραίτητων εγγράφων. Ύστερα και από αυτήν την περίοδο, οι ανάδοχοι μπορούν - εφόσον το αποφασίσουν - να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις του Γαλατσίου.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο αντίστοιχο Γραφείο της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετεί και την περιοχή της Πιερίας, η προθεσμία της οποίας μαζί με την τελευταία παράταση λήγει τη Δευτέρα (30/9). Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις εκπρόθεσμα και, επί του παρόντος, χωρίς την επιβολή προστίμου, καθώς η σχετική διαδικασία δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι και η ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής προστίμων και μάλιστα κλιμακούμενων ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης.  

Η ηγεσία του υπουργείου ωστόσο έχει δεσμευτεί ότι δε θα αιφνιδιάσει κανέναν και κανείς δε θα κινδυνεύσει με απώλειά του ακινήτου του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμα και μετά τη λήξη των παρατάσεων, όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση, μπορούν να το πράξουν και τον προσεχή περίπου ενάμιση χρόνο, δηλαδή έως και το στάδιο της ανάρτησης, η διαδικασία όμως θα είναι περισσότερο χρονοβόρα και κοστοβόρα αφού αν και επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα έχει αναδρομική ισχύ η επιβολή των προστίμων όταν ενεργοποιηθεί. Πρόκειται επί της ουσίας για μία σιωπηρή παράταση περίπου ενάμιση χρόνου έως τη διαδικασία της προανάρτησης, η οποία αναμένεται να πάει σχετικά προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου έως το 2021 με τους αρχικούς στόχους, πάντως, της δήλωσης τουλάχιστον του 50% των δικαιωμάτων των περιοχών που λήγουν να έχουν πιαστεί.

Σε αυτό το διάστημα ωστόσο και εφόσον κλείσουν τα Κεντρικά Γραφεία Κτηματογράφησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μόνο ηλεκτρονικά ή στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους. Να σημειωθεί ότι, όπως επανέλαβε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης δεν πρόκειται να δοθούν άλλες παρατάσεις στις περιοχές που έχουν εξαντληθεί ή εξαντλούνται και αυτές που δόθηκαν με την υπουργική απόφαση. Ετσι: Εως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να προβούν σε δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους οι ιδιοκτήτες στις Περιφερειακές Ενότητες περιοχές Δράμας/Ξάνθης, Καβάλας/Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας/Φωκίδας, Ευρυτανίας/Φθιώτιδας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λασιθίου και μέρος του Ηρακλείου Κρήτης1. Εως τις 29 Νοεμβρίου δηλώσεις θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις Περιφερειακές Ενότητες περιοχές Καστοριάς, Φλώρινας, Μαγνησίας και Σποράδων (υπόλοιπο), Εύβοιας, Αχαίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας/Κορινθίας, Σάμου/Χίου/Ικαρίας.

Αυξάνονται τα ποσοστά δηλώσεων

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, φαίνεται να αντιστρέφεται η εικόνα της απροθυμίας των πολιτών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Έτσι, ενώ ο ρυθμός δηλώσεων αντιστοιχούσε περίπου στον έναν στους τέσσερις ιδιοκτήτες, πλέον στα Δωδεκάνησα όπου έληξαν οι παρατάσεις προσεγγίζει το 75%, ενώ και στις περιοχές που λήγουν σήμερα έχουν υποβληθεί δηλώσεις περίπου για το 50% των δικαιωμάτων. Στις περιοχές, στις οποίες οι προθεσμίες λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, έχει δηλωθεί το 36,79% και σε εκείνες που λήγουν στα τέλη Νοεμβρίου το 24,5%.

«Αγκάθι» οι «ορφανές συμβάσεις»

Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένουν οι πέντε περιοχές, στις οποίες δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία κτηματογράφησης λόγω νομικών εμπλοκών μεταξύ των αναδόχων και αντιστοιχούν σε περίπου 5% της έκτασης. Οι πέντε «ορφανές» συμβάσεις αφορούν τα υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος), Ρεθύμνου, Χανίων και μία από τις δύο συμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Στο μεταξύ άνοιξε ήδη το τρίτο Κτηματολογικό Γραφείο, το οποίο αντικαθιστά το παλαιό υποθηκοφυλακείο βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής μετά από τα πρώτα δύο στην Βέροια και την Καρδίτσα. Συνολικά πρόκειται να ανοίξουν 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα τους (ανά Περιφερειακή Ενότητα) με την αρχική ημερομηνία να αναμένεται να μετατεθεί πάντως με σχετική νομοθετική ρύθμιση, δεδομένου ότι έχει ξεπεραστεί ήδη. Να σημειωθεί ότι ήδη λειτουργούν και 120 μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, τα οποία είναι παράλληλα και υποθηκοφυλακεία. Επιπλέον την περίοδο αυτή εκκρεμεί η προανάρτηση σε τρεις πόλεις, τη Λαμία, τη Λιβαδειά και το Βόλο, ενώ στα μέσα του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση της Αθήνας δεδομένου ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η προανάρτηση. 

Παρατάσεις σε Λήμνο και Λέσβο

Παρατείνεται έως την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε περιοχές των ΠΕ Λήμνου και Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.  Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές άρχισε την 1-7-2019 και λήγει στις 2-1-2020 για τους κατοίκους της ημεδαπής, τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

κτηματολόγιοακίνητακτηματολόγιο 2019