Οικονομία|04.10.2019 12:58

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για δημοσιονομικά - Κλειδί η ανάπτυξη

Ελευθερία Αρλαπάνου

Θετικός υπέρ της χαλάρωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με δεδομένο, όμως, τον σεβασμό του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ και το 2020, εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα ο Πιερ Μοσκοβισί, που πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση και το δημοσιονομικό κενό, ο Γάλλος επίτροπος απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, επισημαίνοντας πως οι εκτιμήσεις μέρα με τη μέρα διαφοροποιούνται και υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι το όποιο κενό να έχει καλυφθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει και στην Κομισιόν προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Απέφυγε, ωστόσο, να πάρει θέση για το είδος των μέτρων που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για να καλυφθεί το κενό, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, αν και εμφανίστηκε βέβαιος πως θα βρεθούν λύσεις. Σύμφωνα με τον επίτροπο, πρώτη προτεραιότητα είναι η κατάθεση ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού και στη συνέχεια μια θετική έκθεση από τους θεσμούς, προκειμένου να συζητηθεί μετέπειτα σε επίπεδο Eurogroup το θέμα των SMPs & ANFA.

Το τελευταίο, άλλωστε, συζητείται ήδη σε τεχνικό επίπεδο με τον επίτροπο και είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις πολλών αξιωματούχων στην Ευρώπη πως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η συζήτηση είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός και μια θετική έκθεση.

Πάντως, ο Ευρωπαίος επίτροπος εμφανίζεται αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας, όμως, πως το 2020 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι 3,5% του ΑΕΠ. Μετά η πορεία προς πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους θα είναι σταδιακή και όσο ενισχύονται η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στης προοπτικές της ανάπτυξης στην Ελλάδα τόσο πιο κοντά θα φθάνουμε στη χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αξιοπιστία και ανάπτυξη είναι τα δύο βασικά διαβατήρια. Σχετικά με τον ειδικό λογαριασμό που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Πιερ Μοσκοβισί περιορίστηκε να δηλώσει πως είχε καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όμως, πια, δεν είναι κυβέρνηση. 

προϋπολογισμόςελληνική οικονομίαΠιερ Μοσκοβισί