Οικονομία|08.10.2019 11:59

Real Estate: Τα πρότζεκτ που έφεραν την αναπτυξιακή πνοή

Δημήτρης Δελεβέγκος

Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της υλοποίησης νέων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν στο αθηναϊκό downtown ήταν η αλυσίδα αρτοποιείων Βενέτης, η οποία το 2014 δηµιούργησε υποκατάστηµα στο ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ, στην Οµόνοια, που αποτελεί επένδυση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.

Στα επαγγελµατικά ακίνητα ξεχωρίζουν, ακόµη, η µετατροπή από την Grivalia σε υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων του κτιρίου στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 68, που στέγαζε την εταιρεία Πρόνοια Εµπορική, συµφερόντων Π. Ψωµιάδη. Οπως και η µίσθωση ακινήτου, εµβαδού 35.000 τ.µ., στη Βασ. Σοφίας 112 από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Δάκων, µια επένδυση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο των ξενοδοχείων, τον χορό των επενδύσεων στο κέντρο άνοιξε το «Electra Metropolis» στην οδό Μητροπόλεως, που κατασκευάστηκε στη θέση του κτιρίου του υπουργείου Παιδείας, αποτελώντας επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Στον ίδιο δρόµο, που πριν από µερικά χρόνια περνούσε… απαρατήρητος, ξεκίνησε στις αρχές του 2019 να λειτουργεί το boutique hotel 38 δωµατίων «Ergon House», που είναι το µοναδικό στην Ελλάδα µε κυρίαρχο χαρακτηριστικό είδη και προϊόντα διατροφής, καθώς στο ισόγειό του λειτουργεί παντοπωλείο. Η τρίτη άφιξη, που έχει συµβάλει στη µεταµόρφωση της Μητροπόλεως και στην επακόλουθη αύξηση των τιµών, είναι τo καινούργιο ξενοδοχείο του οµίλου Grecotel, που θα βρίσκεται στο ιστορικό κτίριο του οµίλου υφασµάτων Χυτήρογλου.

Στην οδό Σταδίου, οι παρηκµασµένες, εδώ και πολλά χρόνια, εµβληµατικές Στοές Αρσακείου - Ορφέως και η Στοά του Βιβλίου θα αξιοποιηθούν µέσω επένδυσης της τάξης των 10 εκατ. ευρώ της εταιρείας Legendary Food, µε στόχο τη µετατροπή τους σε προορισµό ελληνικής γαστρονοµίας και µεσογειακής διατροφής. Στον ίδιο δρόµο, στον αριθµό 50, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, µέσω εταιρειών ειδικού σκοπού, προχωρά στην αποκατάσταση του ιστορικού Μεγάρου που ανήκε στην παλιά αθηναϊκή οικογένεια Αθηνογένη.

To boutique hotel «Ergon House»

Οι εργασίες, προϋπολογισµού της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έχουν ως αντικείµενο τη µετατροπή του ακινήτου σε πρότυπο τεχνολογικά εξοπλισµένο κτίριο, το οποίο θα λειτουργεί ως θερµοκοιτίδα για επιχειρήσεις, όπου σε χώρους πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενούνται οι δραστηριότητες -κατά βάση- νεοφυών εταιρειών. Επίσης, ο ισραηλινός όµιλος Fattal Group έχει προσφέρει, στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας, µηνιαίο µίσθωµα 95.800 ευρώ, που είναι διπλάσιο σε σχέση µε το ελάχιστο ζητούµενο (ύψους 54.000 ευρώ), για τη µίσθωση, στην οδό Σταδίου και Εδουάρδου Λω, του «Esperia Palace».

Θα προχωρήσει στην υλοποίηση εργασιών ανακατασκευής µε στόχο τη µετατροπή του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Σηµαντικές επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί και στη λεωφόρο Συγγρού, όπου η απόκτηση, έναντι 33 εκατ. ευρώ, του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου «Athens Ledra» -λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο ως «Athens Hyatt»- από την αµερικανική επενδυτική εταιρεία Hines φανέρωσε τις προοπτικές της κεντρικής αρτηρίας της πρωτεύουσας. Εναν χρόνο λειτουργίας συµπληρώνει και το «Athens Marriott», που πήρε τη θέση του ιστορικού ξενοδοχείου «Metropolitan» της οικογένειας Χανδρή στη λεωφόρο Συγγρού 385.

Στα προάστια του Πειραιά, στα οποία, κατά την έρευνα του spitogatos, εµφανίζεται σηµαντική αύξηση τιµών, έχει ξεκινήσει δειλά δειλά να κάνει την εµφάνισή της η οικοδοµική δραστηριότητα, µε τη Ρουσουνέλος Οικοδοµική, έναν από τους παραδοσιακούς παίκτες στην τοπική αγορά ακινήτων, να κατασκευάζει καινούργια συγκροτήµατα κατοικιών στο Κερατσίνι και σε άλλες συνοικίες. Ταυτόχρονα, στον Πειραιά, η µετατροπή σε υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων 10.000 τ.µ. µε 126 θέσεις στάθµευσης της πρώην αποθήκης (γνωστή µε τη ονοµασία «Βόµβα») της καπνοβιοµηχανίας Παπαστράτος, που είναι έργο ύψους 14 εκατ. ευρώ, προσέφερε προστιθέµενη αξία στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθεί, πλέον, η ανακαίνιση των ακινήτων της Παπαστράτος, που απέκτησε το φθινόπωρο του 2016 η εταιρεία, δηλαδή το κεντρικό κτίριο (οικόπεδο 6.900 τ.µ. και κτίσµατα εµβαδού 30.000 τ.µ.) και το «λιθογραφείο» (έκτασης 5,5 στρεµµάτων µε κτίσµατα 13.000 τ.µ.).

To Makedonia Palace

Νέα έργα στη Θεσσαλονίκη

Στη συµπρωτεύουσα, τον χορό των επενδύσεων άνοιξε το 2017 η ριζική ανακαίνιση, προϋπολογισµού άνω των 12 εκατ. ευρώ, του ξενοδοχείου «Makedonia Palace», στο οποίο προστέθηκαν destination spa 450 τετραγωνικών µέτρων (στην παλιά θέση του µπαρ), αναβαθµισµένη αίθουσα συνεδρίων, ballroom 900 τ.µ. και συνεδριακό κέντρο περίπου 2.000 τ.µ.

Σε απόσταση περίπου 5,5 χιλιοµέτρων, απέναντι από τη Μονή Λαζαριστών, το «Lazart Hotel», που διαθέτει 74 δωµάτια και είναι µισθωµένο στην εταιρεία Zeus International, έχει περάσει υπό τον έλεγχο της Εθνική Πανγαία, έναντι τιµήµατος 7 εκατ. ευρώ. Στην Παλιά Παραλία, στη λεωφόρο Νίκης 5 η εταιρεία ΟΛΝΑ (την οποία συνέστησαν οι εταιρείες Grivalia και Μακεδονικά Ξενοδοχεία), έλαβε πρόσφατα το «πράσινο φως» για την αποκατάσταση και την αλλαγή χρήσης από κατοικίες σε ξενοδοχείο του κτιρίου «Ολυµπος-Νάουσα», που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο µνηµείο. Το ύψος της επένδυσης εκτιµάται σε περίπου 6-7 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα ξενοδοχεία, όπως αναφέρει έκθεση της Δανός/BNB Paribas, κινητικότητα καταγράφεται και στην αγορά εµπορικών ακινήτων, µε µετεγκαταστάσεις και νέες µισθώσεις καταστηµάτων στην οδό Τσιµισκή. Ενδεικτικά, η Adidas, εκτός από τα καταστήµατα που µέχρι πρόσφατα διατηρούσε στα Outlet της πόλης, δηµιούργησε στο τέλος του α’ εξαµήνου, στη συµβολή των οδών Τσιµισκή και Καρόλου Ντηλ, ένα νέο κατάστηµα. Η αδυναµία εύρεσης κατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οδηγεί ολοένα και περισσότερους στην αναζήτηση στέγης στα προάστια, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των ζητούµενων µισθωµάτων κατά 12,60% στους περιφερειακούς δήµους και στο υπόλοιπο του νοµού.

real estateακίνηταεπενδύσειςMakedonia Palace