Οικονομία|07.10.2019 15:06

120 δόσεις: Εκπνέει η προθεσμία - Κατασχέσεις για όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους

Γιάννης Φώσκολος

Σε λίγες ώρες εκπνέει η προθεσμία για την υπαγωγή στην ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Όπως έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση.

Αυτό σημαίνει πως όποιος ασφαλισμένος δεν ενταχθεί στο σχήμα θα πρέπει να ρυθμίσει μετά με τις 12 δόσεις. Διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Στις 120 δόσεις εντάσσονται τα χρέη έως και το 2018, ενώ με τον επανυπολογισμό το διπλό «κούρεμα» για τους μη μισθωτούς ξεπερνά ακόμη και το 60%.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ προχώρησαν στο διαχωρισμό των σταδίων ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για να δώσουν χρονικό περιθώριο και ευκαιρία ένταξης και σε όσους δεν μπορούν να ενταχθούν λόγω τεχνικών προβλημάτων και αδυναμίας προσδιορισμού των παλαιών οφειλών τους.

Στο πλαίσιο αυτό η διαδικασία περιλαμβάνει τρία διακριτά βήματα ως εξής:

  • BΗΜΑ 1: Είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή , επαλήθευση των στοιχείων του ασφαλισμένου /συνταξιούχου και υποβολή αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών. Με την ολοκλήρωση αυτού και μόνο του βήματος έως απόψε τα μεσάνυχτα κατοχυρώνεται το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση.
  • ΒΗΜΑ 2: Προσδιορισμός /επανυπολογισμός των οφειλών . Στην ηλεκτρονική εφαρμογή απεικονίζονται οι οφειλές πριν και μετά τον επανυπολογισμό. Αυτό το βήμα μπορεί να εκτελεστεί αργότερα.
  • ΒΗΜΑ 3: Οριστικοποίηση της ρύθμισης. Ο ασφαλισμένος /συνταξιούχος επιλέγει τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών που επιθυμεί και αποδέχεται την προώθησή τους στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση. Αυτό το βήμα πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31/12/2019.

Με την εισαγωγή των ανωτέρω διακριτών βημάτων οι ασφαλισμένοι/συνταξιούχοι αρκεί να ολοκληρώσουν το πρώτο εισαγωγικό βήμα μέχρι και 7/10 για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ρύθμισης και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τα δύο επόμενα βήματα μόλις εμφανιστούν στην εφαρμογή οι ορθές οφειλές τους και έως την 31η/12/2019

ρύθμιση οφειλών120 δόσειςληξιπρόθεσμες οφειλές