Οικονομία|14.10.2019 18:19

Σταϊκούρας: Θετικό παράδειγμα η Κύπρος για την ταχεία έξοδο από την οικονομική κρίση

Newsroom

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της παράνομης τουρκικής κατοχής, διαπραγματευόμενη τουρκικές δήθεν «λύσεις» δύο χωριστών κρατών ή συνομοσπονδίας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Αναφερόμενος στο θέμα στην τοποθέτηση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογο του Χάρη Γεωργιάδη ο κ. Σταϊκούρας τόνισε μεταξύ άλλων πως επί του παρόντος, δυστυχώς, οι συνεχείς παρεμβάσεις και οι μη αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις που η Τουρκία διαρκώς προβάλλει, δεν έχουν επιτρέψει την εξεύρεση συμφωνίας ενώ πρόσθεσε πως κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και της απειλητικής παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

«Με τις ενέργειές της αυτές, η Τουρκία, αντί να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, να υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και να αποσταθεροποιεί, περαιτέρω, την ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο με την ιδιότητα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην εξαιρετική συνεργασία με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη σημείωσε πως η Κύπρος αποτελεί θετικό παράδειγμα για την ταχεία έξοδο από την οικονομική κρίση, με την επιτυχή εφαρμογή κατάλληλου μείγματος πολιτικών, σε ένα ήπιο πολιτικό περιβάλλον, ενώ έκανε λόγο για μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη γεμάτη προκλήσεις ασφάλειας και αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή. «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σήμερα βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Ακολουθούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες σε ολόκληρη την περιοχή. 

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, στο πλαίσιο μίας συνολικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, αποτελεί το κορυφαίο εθνικό μέλημα και σταθερή επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζουν το πλαίσιο της λύσης. Λύση η οποία θα πρέπει, παράλληλα, να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια» σημείωσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη και γεμάτη κινδύνους περίοδο, η Ελλάδα, από τις 7 Ιουλίου, έκανε μία δυναμική επανεκκίνηση επισημαίνοντας πως «η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανήλθαν στη χώρα» και βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα ενώ η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη μια εμπροσθοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος είναι η οικονομική μεγέθυνση, εντός πλαισίου υγιών, πειθαρχημένων και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση ενός υγιούς επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Όπως εκτίμησε το ρεαλιστικό οικονομικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει ήδη ορατά πρώτα δείγματα γραφής καθώς:

  • Η χώρα προχώρησε, την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία εξαιρετική, από πλευράς επιτοκίου και ποιότητας, έκδοση 10ετούς ομολόγου.
  • Η Ελλάδα εξέδωσε, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, έντοκα γραμμάτια, με αρνητικό επιτόκιο.
  • Επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομόλογα, με ευνοϊκούς όρους.
  • Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2008.
  • Η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται υψηλότερη το 2020, σε σχέση με το 2019.
  • Η ανεργία συρρικνώνεται.
  • Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.

Πρόσθεσε δε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, θέτουμε ως κεντρικούς μας στόχους:

  • την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων,
  • την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος,
  • τη διαμόρφωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση,
  • την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία,
  • την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων,
  • την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
  • την εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους,
  • την αποπληρωμή μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Χρήστος ΣταϊκούραςΚύπρος