Οικονομία|15.10.2019 10:23

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διάθεσή του - Τι ισχύει με το επίδομα θέρμανσης

Newsroom

Πρεμιέρα σήμερα Τρίτη (15/10) για τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του διαμορφώνεται στο 1,02 ευρώ το λίτρο, χαμηλότερη κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, παρατηρείται μία μικρή αύξηση στην περιφέρεια. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, αλλά και παράπονα από τους πρατηριούχους, καθώς όπως καταγγέλλουν στο Open TV.

Ο πρόεδρος του σωματείου, Μιχάλης Κιούσης, είπε ότι πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια για την υπαγωγή περισσότερων νοικοκυριών σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, ενώ η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, τονίζει ότι ο κόσμος δεν παραγγέλνει ακόμα πετρέλαιο, καθώς περιμένει το επίδομα θέρμανσης. 

Ωστόσο, θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. «Στα 1000 λίτρα, 280 ευρώ είναι μάνι μάνι ο ειδικός φόρος. Εαν θα μειωθεί και θα πάει στα επίπεδα του 10%, θα μπορεί το πετρέλαιο να πάει στο 70, 75 λεπτά. Θα επωφεληθούν όλοι. Και ο κόσμος θα βάλει και εμείς θα δουλέψουμε και το κράτος θα κερδίσει. Μόνο το παρεμπόριο θα χάσει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής τονίζει ότι «νόμιζαν ότι θα πατάξουν το παρεμπόριο με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Τότε χάθηκαν δυο δισεκατομμύρια λίτρα. Πριν από την επιβολή του μέτρου είχαμε τρία δισεκατομμύρια λίτρα πώληση. Την επόμενη χρονιά χάθηκε το 70%, το πετρέλαιο κίνησης δεν απέδωσε αυτά που περίμεναν. Το κράτος έχασε λοιπόν 300 εκατομμύρια ευρώ, ο υπουργός αναγκάστηκε να κόψει τις συντάξεις για να βρει τα χρήματα, τα πρατήρια έκλεισαν κι ο κόσμος τουρτούριζε στα σπίτια του».

Τι ισχύει με το επίδομα θέρμανσης

Την αύξηση του ποσού θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, καθώς επίσης  και την προκαταβολή ενός μέρους του επιδόματος μέχρι το τέλος του έτους.

Βασικά κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης θα είναι εισοδήματα, ακίνητα και οχήματα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του δικαιούχου. 

Επίσης, ο αριθμός μετρητή ρεύματος δεν πρέπει να έχει δηλωθεί από περισσότερους από 2 δικαιούχους.  

Τις ακόλουθες ημέρες αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του κοινού η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να είναι προσβάσιμη μέσω εφαρμογής στο TAXISnet στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
επίδομα θέρμανσηςεπίδομα πετρελαίου 2020πετρέλαιο θέρμανσηςειδικός φόρος κατανάλωσης