Οικονομία|25.10.2019 13:49

Αφορολόγητο με ηλεκτρονικές πληρωμές: Αλλάζουν τα δεδομένα από τη νέα χρονιά

Newsroom

Αλλάζει πλέον ο τρόπος με τον οποίο θα «χτίζετε» το αφορολόγητο, καθώς η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών, προσανατολίζεται στο να επιβάλλει «οριζόντιο» νόμο που θα αφορά σε όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων. Ετσι λοιπόν, με τα νέα δεδομένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξοδεύουν το ένα τρίτο του εισοδήµατός τους µε τραπεζικά μέσα.

Το μέτρο θα ισχύσει από το νέο έτος και θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς το υπουργείο Οικονοµικών, όπως προκύπτει από το κείµενο του προσχεδίου του προϋπολογισµού, θα θεσπίσει πρόσθετα µέτρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωµών στην αγορά. Πρόκειται για µέσο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης µέσω της µείωσης της παραοικονοµίας και της φοροδιαφυγής.

Ουσιαστικά υποχρεώνονται µισθωτοί και συνταξιούχοι να πραγµατοποιούν περισσότερες πληρωµές µε ηλεκτρονικά µέσα, όπως είναι οι χρεωστικές και οι πιστωτικές κάρτες, προκειµένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Μέχρι σήμερα, όποιος δεν συγκέντρωνε το ελάχιστο όριο αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, πλήρωνε φόρο 22% για το ποσό που υστερούσαν οι αποδείξεις του από το κατώτερο όριο.

Με βάση το νέο σύστηµα που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο, θα πρέπει για κάθε 100 ευρώ εισοδήµατος να ξοδεύει τα 30 µέσω ηλεκτρονικών µέσων πληρωµής. Για παράδειγµα, µισθωτός µε ετήσιο εισόδηµα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει φέτος µε κάρτα τουλάχιστον 1.000 ευρώ.

Για το 2020 το ποσό των ηλεκτρονικών πληρωµών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Μισθωτός µε ετήσιο εισόδηµα 15.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει µε πλαστικό χρήµα τουλάχιστον 1.750 ευρώ. Για το 2020 το ποσό των ηλεκτρονικών πληρωµών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.500 ευρώ.

Συνταξιούχος µε ετήσιο εισόδηµα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει µε κάρτα τουλάχιστον 2.500 ευρώ. Για το 2020 το ποσό των ηλεκτρονικών πληρωµών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6.000 ευρώ Ο φορολογούµενος που δεν έχει πραγµατοποιήσει την απαιτούµενη δαπάνη θα τιµωρείται µε επιπλέον φόρο 22% επί του ποσού που του λείπει.

πλαστικό χρήμααφορολόγητοαποδείξεις