Οικονομία|18.11.2019 18:22

Στην κορυφή της Μεσογείου το λιμάνι του Πειραιά

Γιώργος Μανέττας

Το φράγμα των 5 εκατ. TEU έσπασε το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ, τη Δεύτερα 18 Νοεμβρίου 2019 στις 9:58 π.μ. διακινήθηκε το εμπορευματοκιβώτιο με αριθμό CSUN7025891 που εκφορτώθηκε από το πλοίο COSCO SHIPPING CAPRICORN και με το οποίο η συνολική διακίνηση στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε τα 5.000.000 TEU για το τρέχον έτος.

Το γεγονός ότι το όριο των 5.000.000 TEU ξεπεράστηκε ήδη από τον Νοέμβριο φέρνει πιο κοντά το λιμάνι του Πειραιά στην πρώτη θέση στη Μεσόγειο και πιθανότατα ανάμεσα στα 4 πρώτα λιμάνια της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η επέκταση του λιμανιού στον Πειραιά, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η ΕΣΑΛ στο master plan του ΟΛΠ.

Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν μεταξύ άλλων για τη δημιουργία νέου επιβατηγού σταθμού κρουαζιέρας και τη δημιουργία τεσσάρων ξενοδοχείων, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Οι Κινέζοι της Cosco -μέσα από συνεχείς επενδύσεις την τελευταία δεκαετία- έχουν αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και το έχουν καταστήσει εμπορικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης.

ΟΛΠmaster planλιμάνι Πειραιά