Οικονομία|22.11.2019 15:21

Κόκκινα δάνεια: Oι 13 απαντήσεις της ειδικού στο Live Chat του ethnos.gr

Newsroom

Έχετε απορίες για το δάνειό σας; Δεν έχετε καταφέρει να ενημερωθείτε πλήρως για τον τρόπο που θα το ρυθμίσετε; Την Παρασκευή 8/11 από τις 14:00 και για παραπάνω από μια ώρα η δικηγόρος, ειδικευμένη στα κόκκινα δάνεια, Νεφέλη Σωτηροπούλου, απάντησε σε πραγματικό χρόνο στις ερωτήσεις των αναγνωστών του ethnos.gr. H Νεφέλη - Ελπίδα Σωτηροπουλου είναι δικηγόρος και πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια ενώ εξειδικεύεται στο δίκαιο της εκτέλεσης, το τραπεζικό καθώς και στις διαπραγματεύσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.   

Η ενότητα EΘΝΟΣ οδηγός, αποτελεί τον πιο εύκολο και πιο ασφαλή τρόπο για να πάρετε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα οικονομικής φύσης - και όχι μόνο - που σας αφορούν. Στις ειδικές θεματικές ενότητες έχετε τη δυνατότητα να βρείτε μια «βιβλιοθήκη» πληροφοριών για τα αναδρομικά, τα εργασιακά, τις προσλήψεις, ενώ πολύ συχνά θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους εσάς να στείλετε ερωτήσεις, τις οποίες θα απαντούν εξειδικευμένοι επαγγελματίες πάνω σε συγκεκριμένους τομείς.

Δείτε παρακάτω τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο Live Chat:

1) Funds χωρίς εξασφαλίσεις και στεγαστικό με εξασφάλιση πως θα λειτουργήσουν παράλληλα;

Στη νέα πλατφόρμα ρύθμισης χρεών για την πρώτη κατοικία υπάγονται μόνο δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. για τις υπόλοιπες μη εμπραγμάτως εξασφαλισμένες απαιτήσεις θα πρέπει να ρυθμίσετε εκτός πλατφόρμας.

2) Δεν είναι καταχρηστική η ενέργεια της τράπεζας εφόσον έχεις υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και όλες οι οφειλές συμπεριλαμβανομένης και του επιχειρηματικού να σου στέλνουν διαταγή πληρωμής;

Εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση που κάνει δεκτή αίτηση του νόμου Κατσέλη και συμπεριλαμβάνεται και οφειλή για την οποία εκδόθηκε διαταγή πληρωμής δικαιούστε να την προσβάλλετε με ανακοπή προκειμένου να ακυρωθεί.

3) Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν οι εκδικάσεις του νόμου Κατσέλη και τι ποσά βγάζουν συνήθως αναλογικά με τα χρωστούμενα και για πόσο καιρό;

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. τα ποσά που αποπληρώνονται βάσει της δικαστικής απόφασης είναι άμεσα συναρτώμενα με την αξία του ακινήτου και την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. η διάρκεια αποπληρωμής είναι 20ετής συνήθως..

4) Μέχρι ποιο ποσοστό των προσαυξήσεων μπορεί να πέσει ψαλίδι με βάση τον νόμο; Εάν για παράδειγμα έχω έσοδα 500 από σύνταξη το μήνα από σύνταξη και οι συνολικές οφειλές είναι 30.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) - και 20.000 Τράπεζα (10.000 προσαυξήσεις) τι κούρεμα μπορεί να πέσει;

Καταρχήν οφειλές προς την ΔΟΥ και τους ασφαλιστικούς φορείς δεν υπάγονται στην ρύθμιση του ν. 4605/2019 (πλατφόρμα). επομένως θα πρέπει να ρυθμίσεις την οφειλή προς την τράπεζα και εφόσον πρόκειται μόνο δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. εφόσον δεν έχετε κατοικία τότε μπορείτε να υπαχθείτε στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη .

5) Καταναλωτικά δάνεια στην Εθνική 10.000€,πρώην Αγροτική 3000€ και Άλφα 2000€ προ των τόκων, χωρίς υποθήκη, στο όνομα του συζύγου μου που απεβίωσε και που δεν μπορώ να αποπληρωσω. Τα περιουσιακά μας, ένα σπίτι στο όνομα του εκτός οικισμού 90 τμ που κατοικώ και ένα κατάστημα που ανήκει και στους δυο σε χωριό 50 τμ με ενοίκιο 200€ το μήνα το οποίο συμπληρώνει το εισόδημα των 326€ της σύνταξης χηρείας, συνολικό εισόδημα 526€. Σε προσπάθεια διακανονισμού τα ποσά που μου ζητούνται υπερβαίνουν του εισοδήματος μου με αποτέλεσμα την πλήρη αποχή μου εδώ και 2 χρόνια από καταβολή χρημάτων. Τι πρέπει να κάνω;

Δυστυχώς στην πλατφόρμα δεν εντάσσονται τα δάνεια που δεν έχουν εμπράγματη εξασφάλιση. Εάν κάποια από τις οφειλές σας καταστεί στη συνέχεια εμπραγμάτως εξασφαλισμένη λόγω εγγραφής αναγκαστικής προσημείωσης καθώς προχωρούν τα στάδια εκτέλεσης, τότε εάν έχετε ακόμα περιθώριο προθεσμίας του νόμου μπορείτε να αποπειραθείτε τη ρύθμιση της οφειλής μέσω της πλατφόρμας.

6) Μπορεί να υποβάλει αίτηση φυσικό πρόσωπο που είναι κύριος κατοικίας που βαρύνεται με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης , ενώ δεν ευθύνεται με την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων προσωπικά;

'Άρα εννοείτε ότι έχει καταστεί υποθηκικός οφειλέτης. Μπορεί να ενταχθεί να ενταχθεί στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της πλατφόρμας, ακόμα και αν δεν ενέχεται συμβατικά.

7) Εάν το προς ρύθμιση δάνειο έχει πωληθεί σε fund ή έχει τιτλοποιηθεί, ποιος είναι ο πιστωτής;

Το fund.

8) Τι προβλέπεται για τα δάνεια που έχουν συναφθεί σε άλλο νόμισμα, πλην ευρώ σχετικά με τον καθορισμό του μέγιστου ορίου οφειλής ως προϋπόθεση επιλεξιμότητας για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης για συναινετική ρύθμιση των οφειλών;

Τα δάνεια σε άλλο νόμισμα υπάγονται στη ρύθμιση της πλατφόρμας και η τιμή κλειδώνει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. προϋπόθεση επιλεξιμότητας είναι το ποσό των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή (ανεξόφλητο κεφάλαιο - λογιστικοποιημένοι τόκοι και έξοδα εκτέλεσης)

9) Θα ήθελα να με ενημερώσει όποιος γνωριζει ,αν η επιδοτηση στεγαστικού δανείου αφορά μόνο όσους στις 31/12/2018 είχαν καθυστερησει τη δόση για 90 ημέρες? αν κάποιος δηλ εχει ενα στεγαστικό και μεχρι τωρα πληρώνει κανονικά τις δόσεις του δεν εχει κάποια οφειλή ούτε εχει υπαχθεί σε ρύθμιση, θέλει μόνο να πάρει την επιδότηση της δόσης του και να πληρώνει κάθε μήνα μικρότερο ποσό. Μπορεί να κάνει αίτηση και να πάρει αυτη την μηνιαία επιδότηση της δόσης?

Δεν αφορά αυτή την περίπτωση η εν λόγω ρύθμιση.

10) Αν υποβληθεί αίτηση και χαθεί η ρύθμιση μπορεί να υπάρξει δεύτερη ευκαιρία;

Αν έχετε ενταχθεί στη ρύθμιση και εκπέσετε αυτής, δεν έχετε την δυνατότητα και πάλι υπαγωγής.

11) Θα γίνει νέα πλατφόρμα για εξωδικαστικό συμβιβασμό χωρίς δικαιολογητικά και απ' ευθείας κούρεμα όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης και πότε;

Τα περισσότερα στοιχεία αντλούνται απευθείας από το σύστημα πλέον και ο αριθμός των δικαιολογητικών εγγράφων που απαιτείται να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στο σύστημα είναι σημαντικά περιορισμένος.

12) Υπάρχει κάτι για την νέα πλατφόρμα εξωδικαστικού;

Η ίδια πλατφόρμα του ν. 4605/2019 επιδέχεται συνεχώς βελτιώσεων σύμφωνα με τις όποιες νομοθετικές τροποποιήσεις.

13) Πότε θα γνωρίζει ο δανειολήπτης εάν εγκρίθηκε η αίτηση του;

Το σύστημα θα σας ενημερώσει εάν κρίνεστε επιλέξιμος ή όχι. εφόσον κρίνεστε επιλέξιμος οριστικοποιείτε την αίτηση σας. Εάν όχι τότε υποβάλετε και πάλι οριστικά την αίτηση προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση περί απόρριψης της αίτησης και στη συνέχεια να κινηθείτε δικαστικά.

live chatκόκκινα δάνεια