Οικονομία|18.10.2018 23:14

Χειροπέδες για επιθέσεις σε εφοριακούς

Σπύρος Δημητρέλης

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα διάταξη στη Βουλή  μετά και τα τελευταία δύο περιστατικά απειλών και ξυλοδαρμού σε Μύκονο και Καστοριά.

Οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι είναι τα τελευταία δύο περιστατικά ξυλοδαρμού στην Καστοριά και έμμεσης τρομοκράτησης στη Μύκονο στελεχών της φορολογικής διοίκησης που έκαναν ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αν και με καθυστέρηση όπως καταγγέλλουν οι εφοριακοί, ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα διάταξη στη Βουλή με την οποία θα χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα οι απειλές, οι ύβρεις και οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον ελεγκτών κατά την ώρα άσκησης του καθήκοντός τους, δηλαδή κατά τη διενέργεια του ελέγχου. «Οι εφοριακοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους και δέχονται απειλές και επιθέσεις θα εξισωθούν νομικά με τους αστυνομικούς που δέχονται απειλές και επιθέσεις» λέει αρμόδια πηγή με γνώση των νομοθετικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση, οι απειλές και γενικώς η παρενόχληση των ελεγκτών θα είναι ιδιώνυμο αδίκημα που θα επισύρει πολύ αυστηρές και σοβαρές κυρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, όποιος σκέφτεται να παρανομήσει απειλώντας και τραμπουκίζοντας τους ελεγκτές, θα το σκέφτεται διπλά».

Λεκτική και σωματική βία το ζήτημα της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για την προστασία των ελεγκτών κατά τη διάρκεια των ελέγχων συζητείται τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια λόγω των ακραίων αντιδράσεων που εκδηλώνονται από ορισμένους εξαιτίας της εντατικοποίησης των ελέγχων για την έκδοση αποδείξεων. H παρενόχληση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εκδηλώνεται με δυο τρόπους. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος είναι αυτός της άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας στους ελεγκτές με επιθέσεις που ξεκινούν από την εμφάνιση «φουσκωτών» και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και σε ξυλοδαρμούς των ελεγκτών. Ο δεύτερος τρόπος και πιο επιτηδευμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι αυτός των έμμεσων απειλών με τυπικά νομικά μέσα, που φθάνει ακόμη και στην υποβολή μηνύσεων από τους ελεγχόμενους σε μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν και να μην ολοκληρώσουν το έργο τους που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει ακόμη και στο σφράγισμα για μερικά 24ωρα της επιχείρησης που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει.

Οι εφοριακοί υπάλληλοι, οι οποίοι είναι αυτοί που στελεχώνουν τα ελεγκτικά κλιμάκια που καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούν ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων, τονίζουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και καταγγέλλουν ότι η νομική θωράκιση και προστασία τους έχει καθυστερήσει δραματικά με αποτέλεσμα να αποθρασύνονται διάφοροι επιτήδειοι.

Η Ειρήνη Υφαντή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, έκανε στο «Εθνος» την ακόλουθη δήλωση: «Η ΠΟΕ-ΔΟΥ τα τελευταία δύο χρόνια έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ελεγκτών κατά τη διενέργεια των ελέγχων. Απαιτούμε νομική κάλυψη και προστασία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Ομως παρά τις δεσμεύσεις όλων για το δίκαιο του αιτήματος η πολιτική ηγεσία δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε οι επιθέσεις στους ελεγκτές να διώκονται αυτεπάγγελτα».

Το «λουκέτο» στο Nammos Την Παρασκευή το απόγευμα κλιμάκιο ελεγκτών της ΑΑΔΕ οι οποίοι παρίσταναν τους πελάτες πήγαν στο γνωστό παραλιακό κέντρο Nammos. Οι ελεγκτές, αφού έμειναν για λίγη ώρα ως πελάτες στον χώρο και διαπίστωσαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ότι δεν εκδίδονταν όλες οι αποδείξεις «εμφανίστηκαν» δηλώνοντας την ιδιότητά τους και ζήτησαν από τους υπεύθυνους να τους οδηγήσουν στις ταμειακές μηχανές. Εκεί οι ελεγκτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπίστωσαν ότι είχε τεθεί σε λειτουργία η εκτυπωτική συσκευή των φορολογικών μηχανισμών του καταστήματος εκδίδοντας εκατοντάδες αποδείξεις μέσα σε διάστημα μερικών λεπτών. Οι ελεγκτές κάνουν λόγο για το λεγόμενο «κουμπί πανικού» που πατήθηκε στην επιχείρηση, δηλαδή ενός ειδικού παράνομου μηχανισμού που τίθεται σε λειτουργία όταν εισέρχονται ελεγκτές στον χώρο, προκειμένου να εκδοθούν μαζικά αποδείξεις που δεν είχαν εκδοθεί πριν. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις άνω των 70.000 ευρώ και έδωσαν τις προβλεπόμενες εντολές στις τοπικές αστυνομικές Αρχές για να τους συνεπικουρήσουν την επόμενη ημέρα στη σφράγιση του Nammos για 48 ώρες, όπως προβλέπει η νομοθεσία όταν διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν έχει εκδοθεί ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Ωστόσο, τη νύχτα της Παρασκευής ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» των ελεγκτών. Η ελεγχόμενη επιχείρηση υπέβαλε μήνυση εναντίον των ελεγκτών για παράβαση καθήκοντος, αρνούμενη την ύπαρξη του παράνομου μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων. Οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ύστερα από επικοινωνία με την αρμόδια Εισαγγελία στη Σύρο, εμφανίστηκαν τις μεταμεσονύχτιες ώρες στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι ελεγκτές προκειμένου να τους συλλάβουν και να τους οδηγήσουν στο κρατητήριο! Παρ' ολίγον φιάσκο Με εμφανή τον κίνδυνο να διασυρθεί πλήρως το κράτος και να οδηγηθούν οι ελεγκτές στο αυτόφωρο έγινε, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, κινητοποίηση της ηγεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κλιμάκια κορυφαίων υπηρεσιακών στελεχών της ΑΑΔΕ μετέβη εσπευσμένα στη Μύκονο όπου μετά από πολύωρες «διεργασίες» και «πάντα υπό την παρουσία φουσκωτών», όπως λένε οι ίδιες πηγές, το Nammos σφραγίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου για 48 ώρες. Οι ελεγκτές τελικά γλίτωσαν από περαιτέρω ταλαιπωρία, αφού η επιχείρηση απέσυρε τη μήνυση μετά την προειδοποίηση από τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης ότι κινδυνεύει με δίωξη για ψευδή καταμήνυση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο που αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ. Κυνηγητό στους δρόμους Το πιο πρόσφατα περιστατικά επίθεσης και έμμεσης τρομοκράτησης ελεγκτών έγιναν τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Την Παρασκευή δύο ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πήγαν να ελέγξουν σουβλατζίδικο στην Καστοριά. Ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα τοπικών μέσων, επιτέθηκε σωματικά στους ελεγκτές, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατευτούν τρέχοντας έξω από το εστιατόριο. Ο ιδιοκτήτης συνέχισε να τους κυνηγά στον δρόμο με πολύ άγριες διαθέσεις. Προσπάθησε να τον σταματήσει διερχόμενος αστυνομικός και το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ο μαινόμενος ιδιοκτήτης πέφτοντας στον δρόμο. Μεταφέρθηκε τελικά στο νοσοκομείο φρουρούμενος για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ενώ οι ελεγκτές έκαναν όλη την προβλεπόμενη διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις για τις κυρώσεις στην επιχείρηση (πρόστιμα, κυρώσεις κ.λπ.) 

ΚαστοριάεφοριακοίΜύκονοςξυλοδαρμός