Οικονομία|04.12.2019 16:48

Σεντένο λίγο πριν το Eurogroup: Θετική η έκθεση εποπτείας της Ελλάδας

Newsroom

«Έχουμε την Ελλάδα στην ατζέντα και την έκθεση της Κομισιόν, η οποία είναι αρκετά θετική, βλέπουμε αρκετά καλά σημάδια», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν και οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης επί των οποίων δεν καταγράφεται κάποια σοβαρή απόκλιση».

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ αναμένεται τον Ιανουάριο και αφού πρώτα λάβει την έγκριση από έξι κοινοβούλια της Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera για την προοπτική επιστροφής μέσα στο 2020 των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ύψους 0,7% του ΑΕΠ, είχε δηλώσει ότι μπορεί να συμφωνηθεί με τους εταίρους «η αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».

EurogroupΜάριο Σεντένο