Οικονομία|09.12.2019 11:39

Το big bang της Ινδίας και οι ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες

Γιώργος Μανέττας

Κάλεσμα στις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στο κυοφορούμενο «big bang» της ινδικής οικονομίας απεύθυναν στελέχη της Messefrankfurt, της μεγαλύτερης εταιρείας διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων και συνεδρίων στον κόσμο, επισημαίνοντας τα τεράστια περιθώρια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας, και ειδικά στους τομείς των τροφίμων και ποτών, των δομικών υλικών, της βιομηχανίας κλιματισμού, της πληροφορικής, των ΑΠΕ, του τουρισμού και των συστημάτων ασφαλείας και μεταλλουργίας.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχεία της πρωτεύουσας με τίτλο «India is Calling», η Ινδία αποτελεί πρώτης τάξεως επενδυτική ευκαιρία λόγω της αλματώδους ανάπτυξης που εμφανίζει και του «κατασκευαστικού οργασμού» που αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στην επόμενη τριετία. Συγκεκριμένα, στην ινδική οικονομία αναμένεται να δαπανηθεί το αστρονομικό ποσό των περίπου 1,5 -2  τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2023 σε έργα υποδομών, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στην οικοδόμηση 100 νέων αεροδρομίων, 48.000 χλμ οδικού δικτύου και 175 GW ΑΠΕ, 173 ναυπηγικά projects, 400 νέων σιδηροδρομικών σταθμών και σε βιομηχανικούς σταθμούς σε  Delhi – Mumbai.

Επιπλέον, η ινδική οικονομία δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, κυρίως λόγω της μικρής εξάρτησής της από τις εξαγωγές και της μεγάλης εσωτερικής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της θυγατρικής του ομίλου Φρανκφούρτης στην Ινδία, κ. Winston Pereira και τον Group Director της θυγατρικής του ομίλου Νυρεμβέργης στην Ινδία, κ. Guru Prasath, η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο, με ρυθμό μεγέθυνσης 6,7%% το 2017-18 ενώ γνωρίζει αδιάλειπτη ανάπτυξη την τελευταία εικοσαετία με ρυθμό γύρω σε 7%. Εάν συνεχιστεί η μεγέθυνσή της σε ανάλογους ρυθμούς, προβλέπεται να γίνει η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς τα επόμενα 10 χρόνια.

Η χώρα είναι μέλος της ομάδας G-20 και των BRICS και είναι η 7η μεγαλύτερη στον κόσμο σε απόλυτα νούμερα και η 3η μεγαλύτερη σύμφωνα με τον δείκτη Ισοτιμίας Αγοραστικής Δύναμης (PPP-Purchasing Power Parity). Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται και το γεγονός πως το 50% των νέων είναι κάτω των 25 ετών, έχει ιδιωτικές καταθέσεις στις Τράπεζες, παρουσιάζει υψηλό ρυθμό επενδύσεων και αυξανόμενη ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Έρχεται τρίτη όσον αφορά στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων (άνω των 110 το 2016/17) και τέταρτη όσον αφορά στον αριθμό των πλούσιων νοικοκυριών (με περιουσία άνω των $100 εκ.). Επιπλέον, η Ινδία είναι το 4ο μεγαλύτερο κέντρο εταιρειών start-up στον κόσμο.

Οι «δυνατοί» τομείς

Ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους είναι ο Τομέας Υπηρεσιών, με ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης πάνω από 9% (46,6% του ΑΕΠ, 2017-18) και ο αγροτικός τομέας, με την Ινδία να είναι δεύτερη στον κόσμο σε αγροτική παραγωγή. Η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη των 21 εκ. οχημάτων (στην πλειοψηφία τους δίκυκλα και τρίκυκλα) ενώ η λιανική Αγορά ανέρχεται σε $600 δισ. Τέλος, ο Τομέας Ηλεκτρονικού Εμπορίου είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στον κόσμο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την MesseFrankfurt Greece SP και η Nuernbergmesse Greece SPσε συνεργασία με τους δυο κορυφαίους εκθεσιακούς οργανισμούς Messe Frankfurt India και Nuernberg Messe India.

επενδύσειςεξαγωγέςυποδομέςΙνδία