Οικονομία|10.12.2019 20:28

Ελευθέριος Βενιζέλος: Στην τελική ευθεία έργα επέκτασης ύψους 700 εκατ. ευρώ

Μαρία Λιλιοπούλου

Στην τελική ευθεία για την έναρξή τους φαίνεται ότι μπαίνουν τα έργα επέκτασης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης του πρώτου αεροδρομίου της χώρας δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια αναμονής.

Κι αυτό διότι από το αεροδρόμιο της Αθήνας διήλθαν το 2018 συνολικά 24,1 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ φέτος το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου η επιβατική κινηση έφτασε τα 23,9 εκατομμύρια χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στον αριθμό αυτό ο Δεκέμβριος και η εορταστική περίοδος.

Οπως έχουν επισημάνει και στο παρελθόν στελέχη του αεροδρομίου, αναμένονται οι εγκρίσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για μια σειρά έργων επέκτασης. Αυτό φαίνεται ότι προχωρά, καθώς με πρόσφατες αποφάσεις του διοικητή της ΥΠΑ, Κωνσταντίνου Λιντζεράκου συστάθηκαν ήδη οι ομάδες εργασίας, οι οποίες με καταληκτική ημερομηνία την 18η Δεκεμβρίου θα πρέπει να εκδώσουν το πόρισμά τους ως προς:

  • Την προσθήκη κατ΄επέκταση τμήματος του υπαρχόντος κτιρίου του δορυφορικού αεροσταθμού.
  • Την τροποποίηση του χωροταξικού σχεδίου για την κατασκευή νέας πίστας στάθμευσης αεροσκαφών βορείως του τροχοδρόμου Υ2, νέας πίστας Γενικής Αεροπορίας και νέου κτιρίου για την υποστήριξη της επίγειας εξυπηρέτησης.
  • Τη μελέτη για την κατασκευή νέου χώρου αναμονής ταξί στα βορειοδυτικά του εμπορικού πάρκου.
  • Το σχέδιο αύξησης της δυναμικότητας του αεροδρομίου και περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών του (Master Plan) που έχει ήδη κατατεθεί στην ΥΠΑ.

Ο προυπολογισμός του συνόλου των έργων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επεκτάσεις θα καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες του αερολιμένα, οι οποίες σχετίζονται τόσο με την ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης όσο και με τον τύπο και το μέγεθος των φιλοξενούμενων αεροσκαφών αλλά και την αύξηση των δρομολογίων που συνδέσουν την Ελλάδα με χώρες εκτός Σένγκεν.

Βάσει του σχεδιασμού και δεδομένου ότι ο ΔΑΑ ενδέχεται να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 30 εκατομμυρίων επιβατών ακόμα και το 2022, προβλέπεται η δημιουργία των νέων κτιρίων, της επέκτασης των τερματικών εγκαταστάσεων, νέες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, νέος ξεχωριστός VIP χώρος και νέες γέφυρες που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες.

Συνολικά εκτιμάται ότι τα έργα θα εκτείνονται σε ένα χώρο περί τα 100.000 τ.μ. αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαζόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις της ερχόμενης διετίας – τριετίας.

Ελευθέριος Βενιζέλοςαεροδρόμιο