Οικονομία|25.10.2018 08:37

Ρυθμίσεις-εξπρές για φόρους και εισφορές

Σπύρος Δημητρέλης

Διπλή παρέµβαση διευκόλυνσης και οικονοµικής ανακούφισης για εκατοµµύρια φορολογουµένους ετοιµάζουν τα υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας. Πρόκειται για όσους χρωστούν σε Εφορία και ασφαλιστικά ταµεία, οι οποίοι πολύ σύντοµα θα έχουν στη διάθεσή τους µια νέα ρύθµιση προκειµένου να ρυθµίσουν τις οφειλές τους και να κάνουν µια νέα αρχή στη σχέση τους µε το δηµόσιο ταµείο.

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονοµικών και τη σχετική διαπραγµάτευση που γίνεται µε τα τεχνικά κλιµάκια των θεσµών, ετοιµάζονται δύο κινήσεις που στοχεύουν τόσο στο να φέρουν ζεστό χρήµα στα κρατικά ταµεία όσο και στην αντιµετώπιση του οικονοµικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται παρά πολλοί φορολογούµενοι και ασφαλισµένοι λόγω οφειλών.

Ειδικότερα έρχεται µια έκτακτου χαρακτήρα ρύθµιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία και τη φορολογική διοίκηση. Η ρύθµιση αυτή αναµένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου και θα παραµείνει «ανοιχτή» για αιτήσεις για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα (π.χ. τρεις µήνες). Ολοι οι φορολογούµενοι (π.χ. µισθωτοί, συνταξιούχοι) και οι ασφαλισµένοι, ανεξαρτήτως ύψους οφειλών, θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθµιση, αλλά µε διαφορετικά κριτήρια ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά του οικονοµικού προφίλ κάθε οφειλέτη.

Ο αριθµός των δόσεων θα είναι µεγάλος και θα διαφοροποιείται ανάλογα µε το ύψος της οφειλής ή την περιουσιακή του κατάσταση. Σε αυτήν την έκτακτη ρύθµιση θα µπορούν να υπαχθούν µόνο «παλιές» οφειλές, δηλαδή οφειλές από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που βεβαιώθηκαν και έµειναν απλήρωτες το 2017. Σε καµία περίπτωση δεν θα µπορούν να υπαχθούν στην έκτακτη ρύθµιση οφειλές που αφορούν στο 2018. Εκτός τα φετινά Οι φετινές οφειλές, όπως για παράδειγµα ο φετινός ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήµατος που βεβαιώθηκε µε το φετινό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί πλήρως ή να έχουν ήδη ρυθµιστεί µε την πάγια ρύθµιση των 12 ή 24 δόσεων.

Οπως σηµειώνουν αρµόδιες πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, η προϋπόθεση αυτή έχει τεθεί µετ’ επιτάσεως από τα τεχνικά κλιµάκια, καθώς µια ρύθµιση για τις «φρέσκες» φορολογικές οφειλές θα τοποθετούσε νάρκη στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια κουλτούρας πληρωµών στους πολίτες. Από την άλλη, σηµειώνουν οι ίδιες πηγές, η εισπραξιµότητα οφειλών που έµειναν απλήρωτες για περισσότερο από έναν χρόνο είναι πολύ χαµηλή. Ετσι, όπως εξηγούν, η ρύθµιση παλαιών οφειλών είναι µια επιχείρηση µε κέρδος για όλους.

Δηλαδή και για το δηµόσιο ταµείο και για τους φορολογουµένους που θα µπορέσουν µετά τη ρύθµιση να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασµούς από τη φορολογική διοίκηση. Ο αριθµός των δόσεων της έκτακτης ρύθµισης, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι µεγάλος. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν ακόµη και περισσότερες από 100 δόσεις, ενώ θεωρείται δεδοµένο ότι σε πολλούς φορολογουµένους θα δοθεί η δυνατότητα να ρυθµίσουν τις παλιές οφειλές τους σε τουλάχιστον 72 δόσεις.

«Λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό

Εκτός από την έκτακτη ρύθµιση, τα υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας ετοιµάζουν και ένα γερό «λίφτινγκ» στη ρύθµιση του εξωδικαστικού µηχανισµού. Πρόκειται για αλλαγές µόνιµου χαρακτήρα που θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολλούς φορολογουµένους και επιχειρήσεις, που σήµερα δεν µπορούν να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού, να υπαχθούν σε αυτόν και να προσπαθήσουν να ανασάνουν οικονοµικά.

Χαρακτηριστική περίπτωση φορολογουµένων που θα µπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό θα είναι αυτοί που έκλεισαν τα βιβλία τους. Με την υφιστάµενη ρύθµιση, αυτή η κατηγορία φορολογουµένων αναγκαζόταν να ανοίξει εκ νέου τα βιβλία της για να υπαχθεί στον εξωδικαστικό. Το περιεχόµενο των αλλαγών και της έκτακτης ρύθµισης αναµένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Νοεµβρίου και στη συνέχει οι σχετικές διατάξεις θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή.

ρύθμιση οφειλώνφόροιεισφορές