Οικονομία|12.12.2019 16:42

Aegean: 11 νέοι προορισμοί εξωτερικού και 1,5 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις το 2020

Βασίλης Ιγνατιάδης

Έντεκα νέα δρομολόγια και τρεις νέους προορισμούς, αύξηση χωρητικότητας κατά 1,5 εκατομμύριο θέσεις, νέα βάση στην Κέρκυρα και επένδυση στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Aegean για το 2020. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους η εταιρία παραλαμβάνει τα πρώτα 6 από τα 46 νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη της, που θα της παρέχουν μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσεων, εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμων και βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με το μότο ότι το 2020 αποτελεί «Αφετηρία για περισσότερα», έπειτα από τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση της εταιρίας, η διοίκηση του αερομεταφορέα παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το θερινό πρόγραμμα και την αναπτυξιακή στρατηγική της για την ερχόμενη χρονιά.

Το συνολικό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με 11 νέα δρομολόγια σε διεθνείς προορισμούς από τις βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη νέα βάση της Κέρκυρας, καθώς και με 3 νέους προορισμούς από Αθήνα για Μπέρμινχαμ, Πάφο και Μπιλμπάο. Παράλληλα, αυξάνει την χωρητικότητά της σε επιπλέον 47 δρομολόγια εξωτερικού. Από το σύνολο του 1,5 εκατομμυρίου επιπλέον θέσεων σε σύγκριση με το 2019, οι 1,1 είναι θέσεις εξωτερικού, ενώ σε διεθνείς προορισμούς αντιστοιχούν οι 11,4 εκατομμύρια από τις 19,2 εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% του κύκλου εργασιών της εταιρίας αφορά το εξωτερικό.

Το θερινό πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποκτά νέα αναπτυξιακή δυναμική με το έργο του νέου αεροσταθμού που εκτελεί η FRAPORT.

Ένα επιπλέον αεροσκάφος της Aegean θα προστεθεί από τον Απρίλιο στα 5 που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», και θα υπάρξουν 8 νέοι προορισμοί από τη Θεσσαλονίκη εκ των οποίων οι 6 του εξωτερικού (Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μιλάνο, Ζυρίχη και Βερολίνο) και 2 εσωτερικού (Λήμνο και Ικαρία). Αυτό θα αυξήσει κατά 25% τις διαθέσιμες θέσεις εξωτερικού από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Επίσης, η εταιρία θα επενδύσει και σε ένα νέο lounge 500 m2 για την αναβάθμιση της εμπειρίας των επιβατών.

Στην Κέρκυρα δημιουργείται η νέα βάση, 8η κατά σειρά σε Ελλάδα και Κύπρο, από όπου θα ξεκινήσει το 2020 το πρώτο δρομολόγιο τακτικής σύνδεσης με το Παρίσι, καθώς και 12 προορισμοί πτήσεων charter, προσφέροντας επιπλέον 95.000 θέσεις σε σχέση με το 2019.

Στην Αθήνα, που παραμένει προορισμός – βαρόμετρο για τις επιδόσεις της εταιρίας και του ελληνικού τουρισμού, η σημαντική αύξηση χωρητικότητας θα προέλθει και πάλι από την προσφορά μεγαλύτερης συχνότητας υπαρχόντων δρομολογίων, τη διεύθυνση της συχνότητας εξυπηρέτησης περισσότερων προορισμών και την προσθήκη τεσσάρων νέων προορισμών (Μπέρμινχαμ. Μπιλμπάι, Πάφος, Νυρεμβέργη).

Η προσθήκη 46 νέων αεροσκαφών Airbus A320neo και A321neo στον στόλο της εταιρίας, που θα γίνει σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως είπε ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα των τελευταίων 15-20 ετών. Με βάση τις τιμές καταλόγου της Airbus, το κόστος τους φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το ύψος των εκπτώσεων που δόθηκαν δεν είναι ανακοινώσιμο, όπως ανέφερε ο κ.Βασιλάκης. Τα πρώτα 6 αεροσκάφη αναμένεται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα υπόλοιπα θα παραλαμβάνονται με ρυθμό της τάξης μεγέθους των 10 αεροσκαφών ανά έτος τα επόμενα πέντε έτη.

Ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης

«Πιστεύουμε ότι μέσα από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας, αλλά και τις συμπράξεις και συνεργασίες που υλοποιούμε με φορείς των πόλεων και των περιοχών της χώρας, σταδιακά διαμορφώνουμε το κατάλληλο προϊοντικό μείγμα για την διάχυση του τουρισμού αλλά και την ενίσχυση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης.

Την ικανοποίησή του για τα νέα δρομολόγια από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων κατά 25% εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως είπε, «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που το περιμέναμε καιρό. Μας δίνει χαρά και ένα ακόμη όπλο στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία τόπο εισερχόμενου τουρισμού που θα πρωταγωνιστεί».

«Μη σταματάτε να μας εκπλήσσετε. Προχωρήστε μπροστά», είπε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μαζί με την ανάπτυξη του αεροδρομίου, μέσα στην ερχόμενη δεκαετία θα ολοκληρωθούν το λιμάνι, το μετρό και οι άλλες μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές της πόλης, που θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη μια ευρωπαϊκή μητρόπολη, όπως είπε.

προορισμοίταξίδιAegean