Οικονομία|25.10.2018 09:07

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για 5 κατηγορίες συνταξιούχων

Γιάννης Φώσκολος

Πέντε διευκρινίσεις για το ισχύον καθεστώς των συνταξιούχων που εργάζονται έδωσε χθες µε έγγραφό του ο ΕΦΚΑ. Στο ίδιο έγγραφο ξεκαθαρίζεται και το καθεστώς που διέπει τους συνταξιούχους, που αναλαµβάνουν καθήκοντα ως αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση από 13.5.2016 και µετά.

Οπως αποσαφηνίζεται, όσοι παραιτούνται από το δικαίωµα της αντιµισθίας γλιτώνουν από το «ψαλίδι» 60% στη σύνταξή τους και µπορούν να λαµβάνουν τη σύνταξη ολόκληρη. Οσοι επιλέξουν να λάβουν την αντιµισθία, µπορούν να διασώσουν το 40% της σύνταξής τους. Μετά τις επιµέρους οδηγίες που έχουν δοθεί για διάφορες κατηγορίες ασφαλισµένων και συνταξιούχων, όπως αγρότες, καλλιτέχνες, ευρωβουλευτές κ.λπ., ο Ενιαίος Φορέας ολοκληρώνει τον κύκλο των οδηγιών για την εφαρµογή του επίµαχου άρθρου 20 του νόµου Κατρούγκαλου και αποσαφηνίζει τα εξής :

  1. Οι συνταξιούχοι που ήταν ασφαλισµένοι κατά το µεγαλύτερο διάστηµα του ασφαλιστικού τους βίου στο ∆ηµόσιο ή στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα και συνέχισαν να εργάζονται µετά τη συνταξιοδότησή τους στο ∆ηµόσιο καταλαµβάνονταν από διατάξεις του 1998, που όριζαν ότι το ποσό της σύνταξής τους καταβαλλόταν µειωµένο κατά 70%. Αν όµως τα ίδια πρόσωπα αναλάβουν εργασία στο ∆ηµόσιο ή στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα από 13.5.2016 και µετά, καταλαµβάνονται πλέον από τις διατάξεις του νόµου Κατρούγκαλου, δηλαδή για όσο χρόνο απασχολούνται το ακαθάριστο ποσό της κύριας και της επικουρικής σύνταξής τους καταβάλλεται µειωµένο κατά 60%. Εάν, µάλιστα, αναλάβουν εργασία σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο η κύρια όσο και η επικουρική τους σύνταξη θα ανασταλούν για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους.
  2. Για τους τυφλούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος µε τις διατάξεις του 1977 και τους συνταξιούχους που λαµβάνουν το εξωιδρυµατικό επίδοµα, ισχύει η ρύθµιση του 2011, δηλαδή δεν εφαρµόζονται οι διατάξεις του 1999 και του 2010 για την περικοπή σε περίπτωση εργασίας, αλλά ούτε και καταστατικές διατάξεις που προβλέπουν αναστολή καταβολής της σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλαµβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται και υπάγεται στην ασφάλιση του φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται.
  3. Για τους δικαιούχους του εξωιδρυµατικού επιδόµατος εφαρµόζονται οι διατάξεις που ορίζουν ότι το ποσό του επιδόµατος καταβάλλεται ολόκληρο στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί εργαστούν.
  4. Οσοι αναλαµβάνουν καθήκοντα ως αιρετά όργανα των ΟΤΑ από 13.5.2016 και µετά, δηλαδή δήµαρχοι, αντιδήµαρχοι και πρόεδροι δηµοτικών συµβουλίων, µπορούν να αποφύγουν το «ψαλίδι» 60% στη σύνταξη εφόσον δεν δικαιούνται ή έχουν παραιτηθεί από την αντιµισθία τους. Ειδικότερα ξεκαθαρίζεται πως οι αιρετοί των δήµων, εφόσον έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου, έχουν το δικαίωµα να επιλέξουν είτε την αντιµισθία που προβλέπεται είτε να παραιτηθούν αυτής εντός προθεσµίας 10 ηµερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Εφόσον ο διορισµός τους γίνει από 13.5.2016 και µετά και εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ καταλαµβάνονται από τις διατάξεις του νόµου Κατρούγκαλου. Συνεπώς, για τα πρόσωπα που δεν δικαιούνται ή έχουν παραιτηθεί της προβλεπόµενης για τη θέση που κατέχουν αµοιβής -εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα- δεν εφαρµόζονται οι διατάξεις του νόµου Κατρούγκαλου, δηλαδή η περικοπή 60%.
  5. Ως προς τους εργαζόµενους/απασχολούµενους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, εξακολουθούν να εφαρµόζονται οι προϊσχύουσες του νόµου Κατρούγκαλου γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις όλων των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων.
συνταξιούχοι