Οικονομία|02.01.2020 18:49

Σε τροχιά ανάπτυξης παραμένει η ελληνική μεταποίηση

Ελευθερία Αρλαπάνου

Η ελληνική μεταποίηση παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης τον Δεκέμβριο, υποστηριζόμενη από την άνοδο της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, ενώ η αύξηση της απασχόλησης κατέγραψε υψηλό οκτώ μηνών.

Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της IHS Markit για την πορεία της ελληνικής μεταποίησης συντηρούν τη θετική εικόνα για τον κλάδο, παρά τη μικρή επιβράδυνση που σημειώθηκε, και το μεγάλο στοίχημα είναι ο κλάδος να διατηρήσει το θετικό πρόσημο και το 2020, στη σκιά της αβεβαιότητας για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τη μεταποίηση, κλάδου που αντιστοιχεί στο 10% περίπου της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησε στις 53,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 54,1 μονάδες τον Νοέμβριο. Ο εν λόγω δείκτης είναι ένας σύνθετος δείκτης που μετρά τη δυναμική του μεταποιητικού κλάδου και στη συγκεκριμένη μέτρηση οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Παρά την ελαφρά υποχώρηση που σημείωσε ο δείκτης τον Δεκέμβριο, παραμένοντας πάντως σταθερά πάνω από το όριο των 50 μονάδων, καταγράφηκε σταθερή βελτίωση στην παραγωγή προϊόντων, η οποία ήταν μάλιστα υψηλότερη του μέσου όρου μέσο όρο που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου συνεχούς αύξησης, η οποία εκτείνεται σε δυόμισι χρόνια. Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η οικονομολόγος της IHS Markit, κ. Siân Jones εκτιμά πως «οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών».

Τον Δεκέμβριο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό από τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση μεταξύ των βασικών πελατών. Αυτό οδήγησε με τη σειρά του σε αύξηση της απασχόλησης σε υψηλό οκτώ μηνών. Πάντως αν και η αύξηση της παραγωγής ήταν σταθερή τον Δεκέμβριο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο βραδύτερος για το 2019. "Οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν έντονες, καθώς το κλίμα που επικρατούσε στον τομέα ήταν θετικό, κυρίως λόγω των νέων επενδυτικών προγραμμάτων και της εντονότερης παρουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο", σχολίασε η Jones. «Ο κίνδυνος πτωτικής τάσης για το 2020 που πηγάζει από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι, παρ' όλ’ αυτά, εμφανής» πρόσθεσε.

ελληνική οικονομία