Οικονομία|03.12.2018 09:46

Ρύθμιση για τις 120 δόσεις: Ποιους αφορά και ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Newsroom

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η νέα ρύθμιση να εφαρμοστεί τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2019.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί είναι θετικοί στο αίτημα της κυβέρνησης αρκεί η νέα ρύθμιση να μην δημιουργήσει καινούρια γενιά οφειλετών. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά καθώς οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 500.000. Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το κράτος αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 1,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 513 εκατ. ήταν απλήρωτοι φόροι), με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου να φτάσουν τα 7,8 δισ

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι με τη νέα ρύθμιση να καλυφθούν όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε αυτή την κατηγορία θα δοθεί έμφαση στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση του εξωδικαστικού για τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση.

Στόχος είναι ο τελικός μέγιστος αριθμός των δόσεων να φτάσει τις 120, εκτός εάν οι Θεσμοί επιμείνουν να μπει χαμηλότερα ο πήχης. Πάντως αναμένεται να υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Παράλληλα θα πρέπει οι οφειλέτες να είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή να τις έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Ακόμη το ελάχιστο ποσό δόσης να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρά εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια που θα συνδέονται µε το ύψος του φορολογητέου εισοδήµατος και την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας. Τέλος η νέα ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

εξωδικαστικός συμβιβασμόςληξιπρόθεσμες οφειλές