Οικονομία|08.01.2020 11:19

Μητσοτάκης: Φοροελαφρύνσεις 2,4 δισ. και δαπάνες 600 εκατ. για κράτος προνοίας

Newsroom

Τις προθέσεις και σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έλαβε τα εύσημα από τον πρόεδρο τον ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για την τροχιά που διαγράφει η χώρα μας.

Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση χθες (7/1) του κυβερνητικού σχεδιασμού σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο και τον χώρο που θα δημιουργηθεί εάν μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ, αλλά και δαπάνες για το κράτος προνοίας έως 600 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, κατά τη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο AtlanticCouncil, ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία ανήκουν σε άλλη εποχή, όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας πως από τη μείωσή τους του 80% του δημοσιονομικού χώρου που θα εξοικονομηθεί θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχουν δηλώσει ότι στόχος είναι να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του ΑΕΠ σήμερα.

Κρισταλίνα ΓκεοργκίεβαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝτόναλντ Τραμπ