Οικονομία|09.01.2020 20:26

Αισιόδοξες ενδείξεις στη θάλασσα νότια της Κρήτης «βλέπει» η εταιρεία υδρογονανθράκων

Θεόδωρος Παναγούλης

Κάποια νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προσδοκίες, δεδομένου ότι παρουσιάζουν ομοιότητες με στοιχεία άλλων περιοχών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπου βρέθηκαν κοιτάσματα, περιλαμβάνει η καινούργια επεξεργασία των λεγόμενων «σεισμικών» δεδομένων στη θάλασσα Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) «για πρώτη φορά γίνεται εμπεριστατωμένη μελέτη στην ανεξερεύνητη περιοχή νοτίως της Κρήτης με τα πιο σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα. Έχουν αναγνωριστεί νέες δομές οι οποίες ομοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Ζορ».

Όσον αφορά στο Ιόνιο, η μελέτη αυτή τη φορά εστιάζει στο κεντρικό Ιόνιο. Με τη συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες οι οποίες καλύπτουν πλέον όλη την υπεράκτια επικράτεια της δυτικής Ελλάδας.

Οι τεχνικές μελέτες και για τις δύο περιοχές είναι διαθέσιμες στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) επιτρέποντας έτσι την επιτάχυνση των μελλοντικών διαδικασιών και παραχωρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, «ανοίγει ο δρόμος» για περαιτέρω προώθηση των περιοχών ενδιαφέροντος οι οποίες δεν είχαν ακόμη διατεθεί και καλύπτουν όπως προαναφέρθηκε τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται ότι τα δεδομένα αυτά είναι πολύ πρόωρο να τα αξιολογήσει κανείς, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται η δουλειά της ΕΔΕΥ με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή λόγω των πρόσφατων κινήσεων της Τουρκίας.

ΙόνιοΚρήτηυδρογονάνθρακες