Οικονομία|08.02.2020 13:32

Κόκκινα δάνεια - Πώς να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία: Οι απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα

Newsroom

Για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και το πώς θα προστατευτεί από ενδεχόμενο πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία, η Νεφέλη - Ελπίδα Σωτηροπούλου ξεκαθάρισε όλα τα κρίσιμα ζητήματα μέσα από το live chat του ethnos.gr.

Η Νεφέλη - Ελπίδα Σωτηροπουλου είναι δικηγόρος και πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια ενώ εξειδικεύεται στο δίκαιο της εκτέλεσης, το τραπεζικό καθώς και στις διαπραγματεύσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.   

Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού

θεωρείτε ότι με συμφέρει να αποδεχτώ την ρύθμιση που μου προτείνουν οι τράπεζες ή να περιμένω την έκδοση απόφασης του Νόμου Κατσέλη?

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να συνεκτιμηθούν για να λάβει κανείς μια τόσο σημαντική απόφαση.

Είμαι εγγυητής, δεν ελέγχω τις πληρωμές του δανειολήπτη και τρ. Πειραιώς πολλές φορές έχει πάρει λεφτά από τον λογαριασμό μου χωρίς ειδοποίηση και τη συναίνεση μου. Υπάρχει τρόπος να προστατευτώ;

Οχι. Έχει δικαίωμα επίσχεσης ποσού από Τραπεζικό σας Λογαριασμό, καθώς ως εγγυητής έχετε παραιτηθεί της ενστάσεως διζήσεως και η Τράπεζα λειτουργεί εντός συμβατικών πλαισίων. Η μόνη προστασία που μπορείτε να έχετε είναι να δηλώσετε τον εν λόγω λογαριασμό ως ακατάσχετο και συνεπώς να μην κινδυνεύει χρηματικό σας ποσό μέχρι τα 1500,00 €.

 Καλησπέρα έκανα αίτηση στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας και στην ερώτηση αν έχει εκδοθεί απόφαση που απέρριψε την αίτηση λόγο δόλιας περιελευσης σε αδυναμία πληρωμής δήλωσα ναι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν δόλος λόγο υπερδανεισμου 3-2019 και επίσης έχω κάνει έφεση. η άντληση από τρίτες πηγές ολοκληρώθηκε με επιτυχία και και πάω για το επόμενο στάδιο.εχω ελπίδες να περάσω στην ρύθμιση?

Εκ του Νόμου 4605/2019, προκύπτει ότι τυπικά η Αίτηση σας δεν θα περάσει σε στάδιο επιλεξιμότητας, καθώς ελλείπει τυπική προϋπόθεση.

Περιμενω απο το δικαστηριο να παρω ημερομηνια εκδικασης του της υποθεσης για τον νομο κατσελη.Αδυνατο να πληρωσω τις οποιες δοσεις μου προτεινουνε καθε φορα.Υπαρχει κινδυνος για την κατοικια μου?

Είναι αξιοπερίεργο να μην έχετε λάβει ακόμα ημερομηνία εκδίκασης για το Νόμο Κατσέλη, καθώς αυτή χορηγείται από το αρμόδιο εκάστοτε Ειρηνοδικείο εντός ευλόγου χρόνου από την υποβολή της Αιτήσεως, με την συμπλήρωση των απαραίτητων για την εκδίκαση της υποθέσεως εγγράφων. Τελευταία δε, προθεσμία για υποβολή Αιτήσεως προκειμένου να προστατεύσετε την πρώτη σας κατοικία, υπήρχε μέχρι 28/2/2019.

Έχω οφειλές σε τράπεζα και ΔΕΗ. Είμαι άνεργη. Υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει η πρώτη κατοικία μου;

Ναι. Το ισχύον προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία (Ν. 4605/2019) εφαρμόζεται μέσω της υπαγωγής στην αντίστοιχη πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μόνο με χρήση των ευεργετικών αυτών διατάξεων προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Έχουν οι γονείς μου βάλει υποθήκη σε κόκκινο δάνειο ένα εμπορικό ακίνητο, το οποίο έχει πάνω του μία προσημείωση. Η τράπεζα λέει να γίνει διακανονισμός αλλά πρέπει να φύγει η προσημείωση για την οποία έχουν χαθεί τα έγγραφα καθώς είναι παλιά. Τι μπορώ να κάνω;

Να αναζητήσετε μέσω του Πιστωτικού Ιδρύματος ή του όποιου τρίτου έχει εγγράψει την προσημείωση Βεβαίωση εξόφλησης και αντίστοιχα να αναζητήσετε τα έγγραφα και όποια έτερα στοιχεία υπάρχουν στο αρμόδιο για το ακίνητο Υποθηκοφυλακείο για την προσημείωση, ώστε με αυτά να μπορέσετε να προκαλέσετε εξάλειψη αυτής.

Αν δεν μπορώ να το βρω ούτε καν στο υποθηκοφυλάκιο, υπάρχει άλλος τρόπος;

Δεν υπάρχει περίπτωση καταρχήν να είναι εγγεγραμμένη προσημείωση υποθήκης και να μην φαίνεται στο Υποθηκοφυλακείο. Αναζητήστε επίσης την απόφαση εγγραφής αυτής στο Πρωτοδικείο.

Έλαβα μία διαταγή πληρωμής από την Αλφα bank. Στο όνομά μου δεν έχω ακίνητο ούτε αυτοκίνητο. Να κάνω ανακοπή πληρωμής ή κάτι άλλο;;

Μπορείτε να ασκήσετε ανακοπή εντός 15 εργάσιμων ημερών από την κοινοποιήση της διαταγής πληρωμής, ώστε να προστατεύσετε το σύνολο των οικονομικών σας στοιχείων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία σας. Παράλληλα καλό θα ήταν να κηρύξετε ακατάσχετο τον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας σας. 

Εχω λάβει ατοκο δανειο απο ΟΕΚ κι εχω σταματησει να το πληρωνω εδω και τρια χρονια. Απο ΟΑΕΔ δεν παιρνω καμμια απαντηση. Γνωρίζετε κατι?

Νομιμοποιείται ο ΟΑΕΔ πλέον γι'αυτά τα δάνεια καθώς έχει υπεισέλθει στις απαιτήσεις του ΟΕΚ. Δυνάμει Υπουργικής απόφασης έχει δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήματος προς ρύθμιση έως 30-6-2020 μέσω της πλατφόρμας που διατηρεί ο ίδιος ο Οργανισμός στο επίσημο ιστότοπο του. 

Εχουμε λάβει ατοκο δανειο(τριτεκνων) απο ΟΕΚ κι εχουμε σταματησει τα τελευταια 3 χρονια να πληρωνουμε

Νομιμοποιείται ο ΟΑΕΔ πλέον γι'αυτά τα δάνεια καθώς έχει υπεισέλθει στις απαιτήσεις του ΟΕΚ. Δυνάμει Υπουργικής απόφασης έχει δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήματος προς ρύθμιση έως 30-6-2020 μέσω της πλατφόρμας που διατηρεί ο ίδιος ο Οργανισμός στο επίσημο ιστότοπο του.

Παρακαλω τι ισχυει για δανεια τριτέκνων απο ΟΕΚ που εχουν σταματησει να πληρώνονται. Ευχαριστώ.

Νομιμοποιείται ο ΟΑΕΔ πλέον γι' αυτά τα δάνεια καθώς έχει υπεισέλθει στις απαιτήσεις του ΟΕΚ. Δυνάμει Υπουργικής απόφασης έχει δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήματος προς ρύθμιση έως 30-6-2020 μέσω της πλατφόρμας που διατηρεί ο ίδιος ο Οργανισμός στο επίσημο ιστότοπο του.

Μπορειτε να μας πειτε σε ενα δανειο που δεν εξυπηρετειτε μεχρι ποτε εχει δικαιωμα η τραπεζα τα λογιζει τοκους υπερημεριας;

Μέχρι να καταστεί εκ νέου ενήμερο, άλλως μέχρι εξοφλήσεως.

Καλησπέρα σας , θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Οταν κάποιος είναι εγγυητής σε καταναλωτικό δάνειο και πεθάνει , η υποχρέωση της εγγύησης περνάει στους κληρονόμους του ή θεωρείται ότι έληξε με τον θάνατό του ?

Δεν λήγει με τον θάνατο. Κληρονομούνται οι υποχρεώσεις εγγυήσεως.

Η ενότητα EΘΝΟΣ οδηγός, αποτελεί τον πιο εύκολο και πιο ασφαλή τρόπο για να πάρετε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα οικονομικής φύσης - και όχι μόνο - που σας αφορούν. Στις ειδικές θεματικές ενότητες έχετε τη δυνατότητα να βρείτε μια «βιβλιοθήκη» πληροφοριών για τα αναδρομικά, τα εργασιακά, τις προσλήψεις, ενώ πολύ συχνά θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους εσάς να στείλετε ερωτήσεις, τις οποίες θα απαντούν εξειδικευμένοι επαγγελματίες πάνω σε συγκεκριμένους τομείς.

πρώτη κατοικίαπλειστηριασμοίκόκκινα δάνεια