Οικονομία|19.02.2020 21:05

Oμιλος ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων 7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2019

Newsroom

«Το επιστέγασμα μιας πολύ δυνατής χρονιάς», όπως το χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Όμιλος για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 κατά το οποίο η αύξηση εσόδων του Ομίλου έφτασε το 7%.

Ισχυρές ήταν οι επιδόσεις στην Ελλάδα καθώς σημειώθηκε αύξηση συνολικών εσόδων κατά 2,6% και αύξηση κατά 3,6% στα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής και υπηρεσίες κινητής, με ρεκόρ στις νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών για το έτος. Αναλυτικά το Δ’ τρίμηνο του 2019 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 7% και διαμορφώθηκαν σε €1.040,8 εκατ. αποτυπώνοντας μια σημαντική ενίσχυση των εσόδων στην Ελλάδα κατά 2,6% και στη Ρουμανία κατά 19,3%, λόγω της ολοκλήρωσης έργων ICT.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), διαμορφώθηκαν σε €683,8 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2018. Το Δ’ τρίμηνο του 2019, η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 24 χιλιάδων γραμμών, με τον Όμιλο ΟΤΕ να προσελκύει 8 χιλιάδες καθαρές νέες γραμμές πρόσβασης.

37.000 νέες συνδέσεις

Σε επίπεδο πελατειακής βάσης, ο ΟΤΕ σημείωσε στο τρίμηνο 37.000 καθαρές νέες συνδέσεις στους πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 2.006.000. Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, προσελκύοντας 47.000 καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Στο τέλος του έτους, 742.000 συνδρομητές ή το 37% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι πελάτες υπηρεσιών οπτικής ίνας του ΟΤΕ έχουν αγγίξει πλέον το 86% έναντι 52% ένα χρόνο νωρίτερα, ενισχύοντας το μέσο έσοδο ανά πελάτη και τα έσοδα. Έχοντας ολοκληρώσει την υλοποίηση των καμπινών FTTC (σχεδόν 16.000 ενεργές καμπίνες στο τέλος του 2019), ο ΟΤΕ επιδιώκει την επέκταση των υπηρεσιών FTTH, καλύπτοντας πλέον περισσότερα από 150.000 νοικοκυριά, με στόχο τον διπλασιασμό αυτών μέχρι το τέλος του 2020.

Αναφορικά με τις υπηρεσίες τηλεόρασης, στο τρίμηνο καταγράφηκαν καθαρές προσθήκες 6.000 συνδρομητών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών COSMOTE TV στο τέλος της χρονιάς σε 555.000, ενισχυμένος κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεόρασης, κατά τη διάρκεια του έτους, αυξήθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, η COSMOTE παρείχε στην Ελλάδα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7,4 εκατ. πελάτες, μειωμένους κατά 6,4% σε ετήσια βάση, λόγω ενοποίησης πολλαπλών καρτών sim στην καρτοκινητή. Η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα δημιουργεί ήδη τις κατάλληλες προϋποθέσεις για συνέχιση της θετικής του πορείας.

Αύξηση ταμειακών ροών 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του, «Με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε FTTC και 4G να έχει ολοκληρωθεί, η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία να διαμορφωθούν σε €600 εκατ. το 2020. Χάρη στη λειτουργική του αποδοτικότητα σε όλους του τομείς, σε συνδυασμό με την εποχικότητα των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα αγγίξουν φέτος τα €610 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 25% και οι ελεύθερες ταμειακές ροές τα €350 εκατ., λόγω των εξαιρετικά υψηλών εκτάκτων δαπανών».

Επισημαίνεται ακόμα ότι η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε €400 εκατ., σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και έτους 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ επεσήμανε ότι: «Οι επιδόσεις μας το τελευταίο τρίμηνο ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ δυνατής χρονιάς. Δικαιώνουν τη στρατηγική που υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια επί σειρά ετών».

Ειδική αναφορά έκανε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ αλλά και στη ΣΣΕ, η οποία υπεγράφη πρόσφατα: «Στο περιβάλλον και στον κλάδο μας συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές και ήδη λαμβάνουμε δραστικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε τον οργανισμό πιο ευέλικτο, να εξορθολογίσουμε τα κόστη μας και να αναπτύξουμε νέες πηγές εσόδων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας» επεσήμανε.  

Μιχάλης ΤσαμάζΟΤΕ