Οικονομία|25.02.2020 07:43

Κτηματομεσίτες οι τράπεζες: Ενοικιαστήριο σε χιλιάδες κατοικίες και ιστορικά κτίρια

Βασίλης Τσεκούρας

Το μεγάλο «στοκ» ακινήτων που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν οι τράπεζες. Πρόκειται για χιλιάδες ακίνητα που πέρασαν στα χέρια τους μετά το μπαράζ πλειστηριασμών και κατασχέσεων μέσα στην κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι 7 στα 10 ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι. Κατοικίες, οικόπεδα, επαγγελματικοί χώροι, συγκροτήματα γραφείων, ξενοδοχεία, ακόμα και μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους, με τα περισσότερα να μην αξιοποιούνται, που σημαίνει ότι δεν φέρνουν και έσοδα στα ταμεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Την ίδια ώρα, με φόντο και το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, υπάρχουν πιέσεις προς τις τράπεζες να ξεκαθαρίσουν οι ισολογισμοί τους από τον μεγάλο αριθμό ακινήτων που έχουν, πλέον, στα χαρτοφυλάκιά τους. Εκτός από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις δανείων και τα πακέτα δανείων με εξασφαλίσεις που έχουν πουληθεί, έρχεται και η αξιοποίηση χιλιάδων ακινήτων, με στόχο να αποδώσουν επενδυτικά και ταυτόχρονα να μη χάσουν την αξία τους. Μέσα στο 2018 οι τράπεζες απέκτησαν (από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις) πάνω από 4.000 ακίνητα, αριθμός που υπερδιπλασιάστηκε το 2019. Μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, στα χέρια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν περάσει ακίνητα αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ (κατοικίες, επαγγελματικά και επενδυτικά ακίνητα).

Το παράδειγμα της EUROBANK

Σχεδόν 3.500 ακίνητα που μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ έχει επιλέξει η Eurobank, μια περιουσία που αποκτήθηκε μετά και την απορρόφηση της Grivalia Properties. Αυτά τα ακίνητα θα αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους, καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται οικιστικά, επαγγελματικά, τουριστικά ακίνητα, αλλά και χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν επενδυτικά. Σχεδόν 1.200 ακίνητα (αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ) θα μπορούν είτε να ενοικιαστούν είτε -εφόσον αναβαθμιστούν ή ανακαινιστούν- να πωληθούν σε δεύτερη φάση και όταν οι τιμές τους φτάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό θα γίνει κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχει «ζεστό» ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων, ωστόσο υπάρχει ζήτηση για ενοικίαση.

Τα επνδυτικά projects

Στο επίκεντρο της τράπεζας βρίσκονται μεγάλα projects, όπως οι πρώην κτιριακές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, το κτίριο της «Ελευθεροτυπίας» και ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα: PIRAUES PORT PLAZA. Στο επενδυτικό σχέδιο της Eurobank περιλαμβάνεται το Piraeus Port Plaza, οι πρώην εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Παπαστράτος στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά. Το project περιλαμβάνει την ανάπλαση και την κατασκευή σύγχρονων γραφειακών χώρων με ενεργειακά χαρακτηριστικά περίπου 80.000 τ.μ. Η συνολική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης χώρους στάθμευσης, χώρους εστίασης και άλλες εμπορικές χρήσεις, καθώς και έναν χώρο ο οποίος θα στεγάσει ένα μουσείο της ιστορίας της Παπαστράτος. Εκτιμάται πως, με την ολοκλήρωση των έργων, στην περιοχή θα εγκατασταθούν πάνω από 4.500 εργαζόμενοι, η εξυπηρέτηση των οποίων δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για εμπορικές χρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου, ακόμα και στέγασης στην ευρύτερη περιοχή.

Green Plaza

Για μίσθωση οδεύει και το κτιριακό συγκρότημα Green Plaza, στο Μαρούσι. Με την ολοκλήρωσή του, το 1991, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους χώρους μεικτής γραφειακής και εμπορικής χρήσης. Το Green Plaza είναι το πρώτο έργο στην Ελλάδα που πιστοποιείται με την έκδοση LEED for Core & Shell, την ειδική έκδοση του LEED που εφαρμόζεται σε ακίνητα τα οποία προορίζονται για μίσθωση. FAMAR. Γραφεία θα γίνει το εργοστάσιο της Famar στον Αλιμο, έκτασης 25.000 τ.μ. Εκεί γινόταν η παραγωγή φαρμάκων της εταιρείας και τώρα ανακατασκευάζεται σε σύγχρονο κτίριο γραφείων με βιώσιμα χαρακτηριστικά, μια επένδυση που θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Αστέρια»

Πολυτελές ξενοδοχείο θα γίνουν τα «Αστέρια» στη Γλυφάδα, καθώς το ακίνητο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality, που έχει απορροφηθεί από τη Eurobank. Τα έργα ανάπλασης έχουν ξεκινήσει και περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία ενός νέου πολυτελούς ξενοδοχείου και συναφών χώρων εστίασης και αναψυχής.

«Πράσινο» Κτίριο Γραφείων

Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας, θα γίνει το πρώτο «πράσινο» κτίριο γραφείων, 4.000 τ.μ. Το ενδιαφέρον για επαγγελματική στέγαση στο κέντρο της πρωτεύουσας, και μάλιστα απέναντι από την Παλαιά Βουλή, είναι ιδιαίτερο ζωηρό, κάτι που μπορεί να φέρει επενδυτική αξία στο ακίνητο που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.

Θεσσαλονίκη

Τον Μάιο του 2021 θα λειτουργήσει το πολυτελές boutique ξενοδοχείο «Ολυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχουν από κοινού η Grivalia Hospitality με τη Μακεδονικά Ξενοδοχεία.

Γραφεία θα γίνει η Ελευθεροτυπία

Ριζική ανακαίνιση θα γίνει και στο κτίριο που παλαιότερα στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στον Νέο Κόσμο. Στόχος είναι να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας περίπου 15.000 τ.μ. Εχει ήδη ολοκληρωθεί η φάση των μελετών και αναμένεται η αδειοδότησή του, με στόχο ο τελικός χρήστης να είναι σε θέση να εγκατασταθεί στο κτίριο τον Σεπτέμβριο του 2020.

πρώτη κατοικίακόκκινα δάνειατράπεζες