Οικονομία|24.02.2020 10:59

Οικονομικά νέα: Ποιοι ανήκουν στη μεσαία τάξη - Πόσο συρρικνώθηκε στα χρόνια της κρίσης

Newsroom

Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή το Open TV σε συνεργασία με την «Ημερησία» -το έγκυρο ένθετο του Εθνους της Κυριακής- φέρνει τα οικονομικά νέα στις οθόνες σας. Οι έμπειροι οικονομικοί συντάκτες του εντύπου, του ethnos.gr και του ανοιχτού καναλιού αναλύουν την οικονομική επικαιρότητα, δίνουν τις απαραίτητες χρηστικές πληροφορίες για τα τρέχοντα και δίνουν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που αφορούν στην τσέπη μας.

Σήμερα, Δευτέρα, η «Ημερησία» αναλύει τα δεδομένα που αφορούν στην μεσαία τάξη, στην οποία ανήκει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Ο ΣΕΒ έδωσε στοιχεία στο εβδομαδιαίο δελτίο του για το ποιοι ανήκουν τελικά στη μεσαία τάξη.

Σ' αυτήν ανήκουν τα ζευγάρια με δύο παιδιά που έχουν ετήσιο εισόδημα από 19.657€ έως 39.315€

Ωστόσο, το μέσο εισόδημα καταποντίστηκε στα χρόνια της κρίσης με τα νοικοκυριά να χάνουν περίπου το 1/3 του ετήσιου εισοδήματος.

Το 2003 το μέσο ετήσιο εισόδημα ήταν 24.700€, ενώ το 2009 ανήλθε σε 28.800€. Εκτοτε, άρχισε η ελεύθερη πτώση. Στα πέντε πρώτα χρόνια της κρίσης συρρικνώθηκε δραματικά κι έφτασε το 2014 στα 18.900€, ενώ το 2018 παρουσίασε μικρή ανάκαμψη, φτάνοντας τις 19.700€.

ΔΕΗ: Ερχονται 7,5 εκατ. έξυπνοι μετρητές ρεύματος

Εξάλλου, ο ΔΕΔΗΕ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές που θα εντοπίζουν βλάβες, ρευματοκλοπές, θα ελέγχουν την κατανάλωση και θα κόβουν και το ρεύμα εξ' αποστάσεως στους κακοπληρωτές. Εως το 2025 ο πάροχος θα τοποθετήσει 7.5 εκατ.€ έξυπνους μετρητές με το κόστος να ανέρχεται στο 1,2 δισ.€.

Φοροπλοσκλητήριο σε Ελληνες «κροίσους»

«Φέρτε τα λεφτά σας» με υπουργική απόφαση... Οποιος πολιτογραφηθεί φορολογικά, Ελληνας, θα μπορεί να έχει ιδιαίτερα προνόμια. Θα πρέπει να επενδύσει στη χώρα εντός τριετίας 500.000€ και για το παγκόσμιο εισόδημά του θα πληρώνει έναν ετήσιο φόρο 100.000€. 

Τέλος, εκτός απροόπτου ανοίγει αύριο η εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Δείτε αναλυτικά όλα τα νέα από την «Ημερησία»

μεσαία τάξηέξυπνοι μετρητέςεισόδημα νοικοκυριώνΔΕΗ