Οικονομία|08.12.2018 10:02

Κοινωνικό μέρισμα: Περισσότεροι οι δικαιούχοι - Στις 14/12 μπαίνουν τα λεφτά

Γιάννης Φώσκολος

Την επόμενη Παρασκευή στις 14 Δεκέμβρη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των ποσών του Κοινωνικού Μερίσματος στους δικαιούχους που θα έχουν υποβάλει εγκαίρως ηλεκτρονική αίτηση. Δεν αποκλείεται ωστόσο να ακολουθήσουν αργότερα κι άλλες καταβολές σε δυνητικούς δικαιούχους που δεν θα έχουν ολοκληρώσει έγκαιρα την αίτησή τους. Η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr που υποδέχεται όπως και πέρσι τις αιτήσεις αναμενόταν να ανοίξει χθες το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, το πρώτο 48ώρο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είχαν υποβληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις -συγκεκριμένα 1,019 εκατομμύρια αιτήσεις- και το 43% εξ αυτών, δηλαδή οι 438.000, είχαν εγκριθεί κιόλας. Το φρενήρες ενδιαφέρον φάνηκε πέρσι και από το γεγονός πως η ιστοσελίδα της διαδικτυακής πλατφόρμας είχε ξεπεράσει το πρώτο 48ώρο τα 15 εκατομμύρια προβολές με πάνω από 1,5 εκατομμύριο μοναδικούς επισκέπτες. Η φετινή διαδικασία πατάει πάνω στο περσινό επιτυχημένο μοντέλο με την προσυμπληρωμένη αίτηση, η οποία «ξεκλειδώνει» με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του Πληροφοριακού Συστήματος Taxisnet. Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται έξι βασικές κινήσεις:

Μπαίνετε στην πλατφόρμα www. koinonikomerisma.gr.

  • Ελέγχετε τα στοιχεία σας
  • Συμπληρώνετε τον IBAN σας
  • Ενημερώνετε τους φιλοξενούμενούς σας να δώσουν τη συγκατάθεσή τους
  • Βλέπετε αν πληροίτε τα κριτήρια επι-λεξιμότητας
  • Αποδέχεστε το Κοινωνικό Μέρισμα του 2018

H ύπαρξη φιλοξενούμενων μελών έχει επιβεβαιωθεί μέσω ηλεκτρονικής αντιπαραβολής βάσει των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων. Συνεπώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν ή να αφαιρεθούν φιλοξενούμενα μέλη στην αίτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα.

Αύξηση ορίων

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό πλήθος των δικαιούχων θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι λόγω αλλαγών στα περιουσιακά κριτήρια. Για παράδειγμα, ζευγάρι χωρίς παιδιά πέρσι έχανε το Μέρισμα αν δήλωνε ακίνητη περιουσία πάνω από 135.000 ευρώ ενώ

φέτος θα λάβει Μέρισμα αρκεί να έχει περιουσία έως 145.000 ευρώ. Αντίστοιχα ζευγάρι με ένα παιδί και ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 150.000 και ως 165.000 ευρώ φέτος θα λάβει Μέρισμα ενώ πέρσι είχε «κοπεί». Στην ίδια μοίρα είναι και ζευγάρι με δυο παιδιά και ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 165.000 και ως 185.000 ευρώ: φέτος θα λάβει Μέρισμα ενώ πέρσι το έχασε. Ευνοϊκότερο είναι το φετινό πλαίσιο για τους άνεργους, καθώς το 6μηνο της συνεχόμενης ανεργίας εντός του 2018 μετράει για την περίοδο 1/1/2018 έως 30/11/2018 ενώ πέρσι η αντίστοιχη περίοδος έφτανε μέχρι τις 31/10/2018. Υπενθυμίζεται πως άτομα με συνεχόμενη ανεργία τουλάχιστον 6 μήνες εντός του 2018 ευνοούνται όπως και πέρυσι στα εισοδηματικά κριτήρια.

Για ανεργία

Ειδικότερα, όσοι έχουν 6 μήνες συνεχόμενης ανεργίας από 1 Ιανουαρίου 2018 έως 30 Νοεμβρίου 2018 μπορούν να αφαιρέσουν έως και 9.000 ευρώ από το εισόδημα που δήλωσαν για το 2017, ώστε να μη χάσουν το φετινό Μέρισμα επειδή πέρυσι δούλευαν και είχαν εισόδημα. Αν έχουν πάνω από 6 μήνες ανεργίας το 2018, προστίθενται επιπλέον 1.500 ευρώ «έκπτωσης» από το εισοδηματικό κριτήριο για κάθε μήνα ανεργίας επιπλέον του 6μήνου.

Πρώτη δόση για ΕΦΚΑ έως το τέλος του έτους

Εως tis 31 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση από τις 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για όσους παράλληλα απασχολούμενους έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό από τον ΕΦΚΑ. Οσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01€, μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως 31.12.2018 αποκλειστικά στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - Υποχρεώσει Κοινωνικής Ασφάλισης -Εκκαθάριση) ώστε το υπόλοιπο να παραμείνει στον λογαριασμό tous και να συμψηφίζεται με επόμενες τρέχουσες εισφορές. Μετά τις 31 Δεκεμβρίου και εφόσον δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση, το ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων εφόσον έχουν δηλώσει τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Πιστωτικό υπόλοιπο έως 50,00€ συμψηφίστηκε με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

ΕΦΚΑκοινωνικό μέρισμαTaxisnet