Οικονομία|29.02.2020 17:28

Αντικειμενικές αξίες: Αντίστροφη µέτρηση για τις αυξήσεις - Τα κριτήρια

Σπύρος Δημητρέλης

Αυξήσεις σχεδόν στο σύνολο των περιοχών της χώρας ετοιµάζονται να προτείνουν στο υπουργείο Οικονοµικών οι πιστοποιηµένοι εκτιµητές. Η σχετική διαδικασία υπολογισµού των νέων αντικειµενικών αξιών έχει ήδη ξεκινήσει και, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εισηγήσεις θα αφορούν στις περισσότερες περιοχές σε αυξήσεις. Οι εισηγήσεις για αυξήσεις βασίζονται στις θετικές εξελίξεις στην κτηµαταγορά, όπως είναι η επιτάχυνση της ανόδου των εµπορικών τιµών στα αστικά ακίνητα ως απόρροια της γενικότερης ανάκαµψης στην οικονοµία.

Οι ενδείξεις που λαµβάνουν υπόψη τους οι εκτιµητές περιλαµβάνουν:

Την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των τιµών των ακινήτων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το δ’ τρίµηνο του 2019 οι τιµές των διαµερισµάτων αυξήθηκαν κατά µέσο όρο κατά 7,5% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2018, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιµές των διαµερισµάτων αυξήθηκαν κατά 7,2% έναντι αύξησης 1,8% το 2018.

  • Τη συνεχιζόµενη αύξηση των τιµών των ακινήτων σε τουριστικές περιοχές, παραθαλάσσιες και νησιωτικές, λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. 
  • Τη συνεχιζόµενη αύξηση των τιµών στα οικιστικά ακίνητα λόγω της ανάπτυξης της βραχυχρόνιας µίσθωσης κατοικιών µέσω της οικονοµίας του διαµοιρασµού. 
  • Τη συνεχιζόµενη ζήτηση κατοικιών στα αστικά κέντρα από αλλοδαπούς, οι οποίοι επιθυµούν να ενταχθούν στο πρόγραµµα χορήγησης «Χρυσής Βίζας». 

Από το υπ. Οικονοµικών έχουν δοθεί κατευθύνσεις:

Επέκταση του αντικειµενικού συστήµατος προσδιορισµού των αξιών των ακινήτων σε περίπου 3.500 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά, αλλά αντιµετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισµού, δηλαδή µε τις χαµηλές αξίες των αγροτεµαχίων. Με την ένταξή τους στο αντικειµενικό σύστηµα πρόκειται να αυξηθεί σηµαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές και να προκύψει δηµοσιονοµικός χώρος για την περαιτέρω µείωση του ΕΝΦΙΑ.

- Ευθυγράµµιση των αντικειµενικών µε τις εµπορικές αξίες των ακινήτων. Στην πράξη αυτό µεταφράζεται σε αυξήσεις των τιµών ζώνης σε τουλάχιστον 4.000 περιοχές της χώρας, κυρίως αστικές, καθώς και παραθαλάσσιες στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπλέον, αναµένονται αυξήσεις και λόγω του γεγονότος ότι οι εµπορικές αξίες των ακινήτων έχουν πάρει την ανιούσα τον τελευταίο χρόνο λόγω της βελτίωσης των προσδοκιών στην οικονοµία και της σταδιακής επιστροφής στην οικονοµική κανονικότητα.

Το έργο των εκτιµητών περιλαµβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκµηριωµένης εισήγησης των τιµών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά δήµο, δηµοτική ενότητα, κοινότητα και υποβολή της στην ηλεκτρονική πλατφόρµα. Στην ηλεκτρονική πλατφόρµα εµφανίζονται όλες οι περιφερειακές ενότητες της επικράτειας, ανεξαρτήτως αν έχουν καθοριστεί σε αυτές ζώνες ή όχι.

Οι προτάσεις τους πρόκειται να παραδοθούν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών έως τις 20 Μαρτίου και αναµένεται να τεθούν σε ισχύ από φέτος για τον υπολογισµό του ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2021 για τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις των ακινήτων.

αντικειμενικές αξίες