Οικονομία|11.03.2020 13:39

Κοροναϊός: Ξεκίνησε η τηλεργασία σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες

Γιώργος Μανέττας

Στην εποχή της εργασίας σε καραντίνα έχουν ξεκινήσει να περνούν ήδη μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τράπεζες, ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης. Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις και στο πλαίσιο αναχαίτισης της διάδοσης του κοροναϊού, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν τη δυνατότητα της εργασίας εξ αποστάσεως προσφέροντας στους υπαλλήλους τους  την άνεση ή τη δυσκολία της απασχόλησης από την οικία τους.  Πρόκειται για μέρος των εναλλακτικών σχεδίων (Plan B) που έχουν σχεδιασθεί από τα διοικητικά επιτελεία, στην περίπτωση έξαρσης του ιού και της επιβολής περιοριστικών μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός. Ήδη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου συσκέψεις γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ περιορίζονται και οι πολλές συναντήσεις στους χώρους των γραφείων, και πολλοί επιλέγουν την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή e-mails. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της British American Tobacco Hellas, η οποία ανακοίνωσε πως επεκτείνει τη δυνατότητα που παρέχει στους εργαζομένους της να εργαστούν από το σπίτι ακόμη και σε καθημερινή βάση -εφόσον το επιθυμούν- λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί από την έξαρση του κορωνοϊού. Η συγκεκριμένη δυνατότητα ξεκίνησε να παρέχεται πρόσφατα, και δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους της εταιρείας κάθε εβδομάδα να επιλέγουν οποιαδήποτε ημέρα επιθυμούν για να εργαστούν από το σπίτι τους ή από οπουδήποτε αλλού, με βάση σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που τους παρέχει η εταιρεία. Ουσιαστικά, δίνει την επιλογή τηλεργασίας και παράλληλης συνομιλίας όπου αυτή χρειάζεται, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα χώρο εργασίας χωρίς την απαραίτητη παρουσία στο γραφείο. 

Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν πως η εργασία από το σπίτι μέσα από τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, όπου βέβαια αυτή προσφέρεται. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις εξετάζουν διάφορες ακόμη λύσεις για να ανταπεξέλθουν στις πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την παροχή ευέλικτων ωραρίων μέχρι και τη μετεγκατάσταση και ανακατανομή των εργαζομένων σε ξεχωριστούς χώρους και κτίρια για τη διαχείριση του κινδύνου διασποράς του ιού.

Στο μεταξύ, πολλές επιχειρήσεις ως μέτρο προφύλαξης από τον κοροναϊό έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα συμβουλεύουν τους εργαζομένους τους, να προσέχουν κατά τις μετακινήσεις τους εκτός αλλά και εντός συνόρων. «Βλέπουμε πως στην πλειοψηφία τους έχουν ενεργοποιήσει διαδικασίες και μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων τους, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Αυτό είναι πολύ θετικό, καθώς πιστεύουμε πως εάν πολιτεία, οργανισμοί και ο καθένας μας ξεχωριστά ακολουθήσει με υπευθυνότητα τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, θα μπορέσει να αποφευχθεί μια εκτεταμένη εξάπλωση του ιού που κατ’ επέκταση πιθανά θα μπορούσε να επηρεάσει και τη λειτουργία και παραγωγικότητα των εταιρειών», σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Διευθύνων Συμβούλος του Ομίλου Adecco Ελλάδας

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη χορήγηση άδειας «ειδικού σκοπού» μετ’ αποδοχών λόγω κοροναϊού, αλλά και τη δυνατότητα τηλεργασίας, για να διευκολύνει γονείς παιδιών, των οποίων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία τους για 14 ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα να επιλυθούν, καθώς μπορεί π.χ. κάποιος γονέας να θέλει να επιλέξει τηλεργασία αντί της άδειας αλλά, αν εργάζεται στο Δημόσιο, να μην μπορεί να εργαστεί και να αμειφθεί χωρίς φυσική παρουσία.

Το μέτρο εξετάστηκε ενδελεχώς στο πλαίσιο της διυπουργικής σύσκεψης το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση

καραντίνατράπεζεςεπιχειρήσειςΚορονοϊός