Οικονομία|30.03.2020 11:01

Η… κυβίστηση της Φον Ντερ Λάιεν για το κορονο-ομόλογο

Μαρία Ψαρά

Σε αναδίπλωση προχώρησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τις δηλώσεις της σχετικά με το κορονο-ομόλογο. Η ίδια -μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Σαββατοκύριακο- είχε πει ότι «οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες».

Μιλώντας σήμερα Δευτέρα στο POLITICO είπε ότι τα μέτρα της Κομισιόν δεν θα είναι αρκετά: "Θα βοηθήσουμε την Ιταλία και την Ισπανία πολύ εντατικά", δήλωσε. "Πολλά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, εξετάζονται και συζητούνται στο Eurogroup", ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών έχουν λάβει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να το πράξουν.

Η Πρόεδρος εξήγησε επίσης ότι θέλει να θέσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027 "στο επίκεντρο των προσπαθειών μας" για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού. Παρόλο που το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) δεν είναι το μοναδικό εργαλείο, είναι ένα μέσο στρατηγικών επενδύσεων και ενδοευρωπαϊκής συνοχής, το οποίο είναι αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ", δήλωσε.

Το σκεπτικό της συνοψίζεται ως εξής: Ο βασικός στόχος του κονδυλίου για τη συνοχή, που σήμερα ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο του ΠΔΠ, είναι να αποφευχθεί η υπερβολική διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Σε μια Ευρώπη μετά την κρίση, ίσως είναι ακόμη πιο σημαντικό για την ΕΕ να αποφύγει το σενάριο μόνο λίγες πλούσιες χώρες να έχουν τους πόρους που έχουν απομείνει για να ωθήσουν μια ανάκαμψη - η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι απίθανο να περιμένουν να λύσει η ΕΕ ζητήματα αλληλεγγύης πριν αναπτύξουν τα δικά τους μέτρα ανάκαμψης.

Το ΠΔΠ θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύηση ότι θα πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις - ιδιαίτερα δεδομένου του πόσο πλήρεις είναι οι στόχοι στην αρχή μιας νέας δημοσιονομικής περιόδου. Η ανακοίνωση της Λάιεν είναι καλή είδηση ​​για την ομάδα των "Φίλων της συνοχής" –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει σε μια νέα πρόταση της Επιτροπής για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά εάν έχει σοβαρές επισημάνσεις, τόσο το συνολικό ποσό του δημοσιονομικού πλαισίου, όσο και το μερίδιο της περιφερειακής πολιτικής στο πλαίσιο της δέσμης θα πρέπει να να ανέλθουν σε επίπεδα που θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε πριν από την κρίση.

Οι ηγέτες είχαν συναντηθεί μόλις τον Φεβρουάριο για το ΠΔΠ, αποτυγχάνοντας να συμφωνήσουν… Νόμιζαν τότε ότι υπάρχει χρόνος. Αλλά ό,τι και να είχαν συμφωνήσει, θα ανατρεπόταν από την κρίση του κορονοϊού.

ομόλογαOύρσουλα φον ντερ ΛάιενΚορονοϊός