Πολιτική|21.04.2020 16:47

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθεί στην ώρα του πρωθυπουργού

Βούλα Κεχαγιά

Κλιμακώνει η αξιωματική αντιπολίτευση την αντίδραση της για το «φιάσκο» της  τηλεκατάρτισης των επιστημόνων από ΚΕΚ με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει πως θα καταθέσει όσες φορές χρειαστεί την ίδια ερώτηση στη Βουλή, έως ότου αναγκαστεί ο Κ. Μητσοτάκης να απαντήσει.

Μετά τις κυβερνητικές διαρροές, πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται να μετατρέψει την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα χαμηλού επιπέδου προγράμματα τηλεκατάρτισης σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γενικώς και αορίστως για την πανδημία και την οικονομία, πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαταθέσει την ερώτηση για τα ΚΕΚ «όσες φορές χρειάζεται και χωρίς να κουραστεί» προκειμένου να υπάρξει απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη.

Οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως η μετατροπή της ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών -εάν θα γίνει θα γίνει κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής-και τονίζουν πως όσο και να το αποφεύγει ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έρθει στην ώρα του πρωθυπουργού και να απολογηθεί. «Τόσο για το φιάσκο σε βάρος των επιστημόνων, όσο και για το πάρτι αδιαφάνειας και τον χορό εκατομμυρίων σε ΚΕΚ με πρόσχημα τη δήθεν ενίσχυση δικηγόρων και μηχανικών.

Σημειωτέον πως νωρίς το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε  επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή  προς τον πρωθυπουργό με θέμα: Ανεπαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω εξευτελιστικών προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Αποδεικνύεται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ω υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης «μεσαίας τάξης  και των ανθρώπων της «αριστείας» δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη. Γιατί τώρα, την ώρα της κρίσης, που οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της αριστείας και της μεσαίας τάξης, οι επιστήμονες/ελεύθεροι επαγγελματίες,  που χρειάζονται έμπρακτη στήριξη, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και τον εξευτελισμό από την πλευρά της κυβέρνησής σας».

Επιπλέον ζητεί να μάθει από τον πρωθυπουργό γιατί σε αντίθεση με την εξαγγελία της 19ης Μαρτίου επελέγη η οικονομική στήριξη των επιστημόνων μέσων της διαδικασίας κατάρτισης ξοδεύοντας άσκοπα 80 εκατομμύρια  ευρώ παραπάνω, ενώ θα μπορούσαν να ενταχθούν απευθείας στην έκτακτη χρηματοδότηση των 800 ευρώ.

Για το ίδιο θέμα η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτήν την διαδικασία ενώ είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει με απευθείας επίδομα τους ελεύθερους επαγγελματίες και το επιστημονικό προσωπικό από κοινοτικά κονδύλια με βάση σαφή οδηγία της ΕΕ για την περίοδο του κορονοϊού από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑ